Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

pagosmia imera viopikilotitas

Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Ο επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών…

Τι εννοούμε με τον όρο βιοποικιλότητα

Βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία της ζωής στη Γη. Είναι τα πάντα από τα πιο μικροσκοπικά μικρόβια μέχρι τα πιο ψηλά δέντρα, από οργανισμούς που περνούν όλη τους τη ζωή στα μεγάλα βάθη των ωκεανών μέχρι αυτούς που βρίσκονται στα βαθύτερα στρώματα του εδάφους. Βιοποικιλότητα είναι επίσης οι διαφορές ανάμεσα στα άτομα του ίδιου είδους, διαφορές που για κάποια είδη αντιλαμβανόμαστε άμεσα, όπως αυτές που καθιστούν μοναδική τη μορφή κάθε ανθρώπου.

Βιοποικιλότητα είναι επίσης ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ανομοιογένεια της βιόσφαιρας, τους διάφορους πληθυσμούς που συμβιώνουν στις διαφορετικές περιοχές του πλανήτη και τις ξεχωριστές σχέσεις αλληλεπίδρασης που συνδέουν τους οργανισμούς μεταξύ τους και με τους αβιοτικούς παράγοντες του περιβάλλοντός τους. Η Βιοποικιλότητα αναφέρεται επίσης στην εντυπωσιακή ποικιλία που παρουσιάζει η πολιτισμική έκφραση των σύγχρονων αλλά και των προγενέστερων ανθρώπινων κοινωνιών, επιτεύγματα που διαμορφώνονται αλλά και διαμορφώνουν τις υπόλοιπες συνιστώσες της.

Μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση οι ρυθμοί ανάπτυξης της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά και η παράλληλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχουν φέρει πολλές αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον. Αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι να μην προλαβαίνουν οι οργανισμοί να προσαρμοστούν και πολλοί από αυτούς να κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Πέρα από ηθικές αξίες και αισθητικές προσεγγίσεις της βιοποικιλότητας, είναι σαφές ότι η απώλεια της έχει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Τα διαφορετικά γονίδια, τα διαφορετικά είδη, τα διαφορετικά οικοσυστήματα, οι διαφορετικοί πολιτισμοί που χάνονται αντιπροσωπεύουν έναν αναξιοποίητο πλούτο ευκαιριών, ένα κεφάλαιο που εξαντλείται οι δε αναπτυξιακοί μας πόροι να μειώνονται στο παρόν και στο μέλλον.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η βιοποικιλότητα βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της υποβάθμισης των φυσικών περιοχών στην οποία συντελεί η εντατική καλλιέργεια, η ανάπτυξη της βιομηχανίας, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η ρύπανση, και η παγκόσμια κλιματική αλλαγή, καθώς και η «εισβολή» ξενικών ειδών. Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει στόχους για μείωση των ρυθμών απώλειας της βιοποικιλότητας έως το 2010, φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Στροφή στο πράσινο και τη φύση

Πρωταρχικό ρόλο στη δραστηριοποίηση του ατόμου και των κοινωνιών παίζει μια ουσιώδης Περιβαλλοντική Εκπαίδευση εφόσον στοχεύει στην επίτευξη μιας ισορροπημένης σχέσης ανάμεσα στην αναβάθμιση του ανθρώπινου βιοτικού επιπέδου και στη διατήρηση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος στο παρόν και στο μέλλον. Άλλωστε η βιοποικιλότητα μπορεί να αποτελέσει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό θέμα για περιβαλλοντικά προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με κατάλληλα σχεδιασμένες προσεγγίσεις.

Εν κατακλείδι η ανάκαμψη και διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι αυτή που θα διασφαλίσει και την ευημερία της ανθρώπινης κοινωνίας. Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε τη σημαντικότητά της και να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις μας προκειμένου να διαφυλάξουμε αυτή την πολύτιμη κληρονομιά και για τις επόμενες γενιές.

Εμπνευσμένα από αυτό τον ιερό σκοπό που αφορά την ίδια μας την επιβίωση, τα αγνά φυσικά απορρυπαντικά egreeno έχουν στόχο να αποδείξουν ότι ο τρόπος που καταναλώνουμε, έχει άμεση επίδραση στο περιβάλλον, συμβάλλοντας θετικά ή αρνητικά. Διατηρώντας ένα υψηλό ποσοστό φυσικής σύνθεσης πάνω από 93% και ακολουθώντας ένα οικολογικό μοντέλο παραγωγής, κάθε καθαριστικό egreeno προσφέρει φρεσκάδα σε κάθε σπίτι, αλλά αποτελεί και μια συνειδητή επιλογή που αλλάζει τον τρόπο σκέψης μας για την ίδια την ποιότητα ζωής που θέλουμε να απολαμβάνουμε.




Total
0
Shares
Previous Article
karate1

Καράτε: Ένα ασημένιο και δύο χάλκινα μετάλλια στην Κροατία

Next Article
panigiria

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για πανηγύρια: «Ας γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και όλοι θα τρέξουν»

Related Posts

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ξεκινούν οι διαδικασίες διαβούλευσης για την ΟΧΕ Πολιτιστικών - Τουριστικών Διαδρομών - Ανοικτή Πρόσκληση για τις Ημερίδες Διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος Θεσσαλία 2021-2027
Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για την Π.Π. 2021-2027

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για…