Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά – Μεγάλη γιορτή στη Βουλή μαζί με τους Ρομά

Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά – Μεγάλη γιορτή στη Βουλή μαζί με τους Ρομά

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά γιορτάστηκε στη Βουλή σε πανηγυρική, κοινή συνεδρίαση της  Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων  και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στη συνεδρίαση προήδρευσαν οι βουλευτές κ. Νίκος Μανιός και Αφροδίτη Σταμπουλή ενώ παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης, η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας, η Υπ. Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου, η Αν. Υπουργός κ. Θεανώ Φωτίου, η Ειδική Γραμματέας για θέματα Ρομά κ. Κατερίνα Γιάντσιου, ο Γενικός Γραμματέας Δια βίου μάθησης κ. Παυσανίας Παπαγεωργίου, η Γεν. Γραμματέας Ισότητας κ. Φωτεινή Κούβελα, βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων καθώς και εκπρόσωποι των Ρομά από την Καρδίτσα και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι κυρίες Αχτσιόγλου, Φωτίου και Γιάντσιου αναφέρθηκαν στην Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά και ανέλυσαν την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τους Ρομά. Η τοποθέτησή τους επικεντρώθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την κοινωνική τους ένταξη καθώς και στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, μεταξύ των οποίων και οι Ρομά. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η κ. Φωτίου στο ΚΕΑ, το οποίο λαμβάνουν σχεδόν όλοι οι Ρομά, στα Κέντρα Κοινότητας καθώς και στην ανάγκη της εκπαίδευσης των Ρομά ως βασική προϋπόθεση για το ΚΕΑ.

Η συνεδρίαση των Επιτροπών συνεχίστηκε με την τοποθέτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλας Κατσαβριά – Σιωροπούλου, η οποία εκτός των άλλων αναφέρθηκε στο βιβλίο που εξέδωσε η Βουλή  «Από το στόμα στο χαρτί» με δική της πρωτοβουλία και περιλαμβάνει τσιγγάνικα παραμύθια.

Η κ. Κατσαβριά υπογράμμισε ότι «Τα παραμύθια είναι  ένας καλός και εύκολος τρόπος προκειμένου οι τσιγγάνοι να κρατούν την οικογένεια και τη φυλή συγκροτημένη  και ενωμένη» καθώς και το γεγονός ότι «το περιεχόμενο και η θεματολογία των παραμυθιών προβάλλουν, μέσα από μία διαφορετική οπτική, τον τρόπο ζωής και το σύστημα αξιών των Ρομά, τις πιέσεις για ενσωμάτωση και προσαρμογή της ταυτότητας τους, καθώς επίσης και τον αγώνα της επιβίωσης στο κοινωνικό περιθώριο».

Επίσης, εξέφρασε τη συγκίνησή της καθώς το βιβλίο αποτέλεσε την εκπλήρωση μιας παλιότερης επιθυμίας της ίδιας αλλά και του γεγονότος ότι η έκδοσή του συνέπεσε τόσο με τον γιορτασμό της  Παγκόσμιας Ημέρας των Ρομά όσο και με «το ξημέρωμα μιας άλλης ζωής για τους Ρομά στην Ελλάδα», τώρα που η Πολιτεία σκύβει έμπρακτα πάνω στα προβλήματά τους. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά:   «Ήρθε η ώρα να ξεφύγουν από την παγίδα της φτώχειας, της αθλιότητας και της υποβάθμισης της ζωής τους. Επιτέλους μπαίνει τέρμα στις πελατειακές σχέσεις και στην εκμετάλλευση. Οι Ρομά δεν χρωστάνε τίποτα και σε κανέναν. Τα Κέντρα Κοινότητας θα είναι το δικό τους σημείο αναφοράς για κάθε τους πρόβλημα. Δεν χρειάζονται πια διαμεσολαβήσεις».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενη στους ίδιους τους Ρομά, είπε: «Δεν είναι αρκετό ό,τι και να δοθεί από την Πολιτεία στους Ρομά. Είσθε ισότιμοι πολίτες αλλά πρέπει και εσείς να κάνετε το δικό σας καθήκον. Να συμμετέχετε δηλαδή πιο ενεργά στην πολιτική, την κοινωνική και την πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Να πηγαίνουν όλα τα παιδιά στο Σχολείο και να προχωρήσουν στις σπουδές τους, για να γίνουν χρήσιμοι πολίτες για τον εαυτό τους και για όλους μας».

Η κ. Κατσαβριά επίσης, ευχαρίστησε θερμά τους νέους Ρομά, Παναγιώτη Χαρίτο, το  Ραφαήλ Λαβίδα, Θανάση Σαλή που συνέλεξαν τα παραμύθια στον οικισμό των Σοφάδων,  τους δημιουργούς -συγγραφείς, εικονογράφους, επιμελητές- οι οποίοι εργάστηκαν εθελοντικά στη δημιουργία του τόμου καθώς και την Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου κ. Βασιλική Νίκα που συντόνισε όλους τους δημιουργούς που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του βιβλίου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε προς τον Πρόεδρο της Βουλής που αγκάλιασε θερμά την έκδοσή του, τον Γ.Γ καθώς και τα στελέχη της Βουλής.

Τέλος, κάλεσε τους Ρομά «να παραμείνουν σύμβολο της ελεύθερης, της αδούλωτης ψυχής και της δημιουργικής δράσης που δε σταματάει πουθενά, δεν υποτάσσεται σε τίποτε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι των Ρομά από την Καρδίτσα αλλά και από όλη την Ελλάδα πήραν το λόγο και εξέφρασαν τους δικούς τους προβληματισμούς και τις αγωνίες ενώ υπογράμμισαν ότι για πρώτη φορά, μετά από τις πρωτοβουλίες της Πολιτείας, ανοίγει ο δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάγνωση από παιδιά παραμυθιών μέσα από το βιβλίο -στα ρομανί και στα ελληνικά- γεγονός που προκάλεσε συγκίνηση στους παριστάμενους βουλευτές και σε όσους παρακολούθησαν τη συνεδρίαση.

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

17904108 644425935767934 3494634394443570510 n

IMG 1093

IMG 20170411 101110

IMG 20170411 105725




Total
0
Shares
Previous Article

Η χώρα θα Αναστηθεί παρά την καταστροφική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Next Article

Μπάμπης Παπαδόπουλος: «Ζητάμε πλήρη λειτουργία της τράπεζας Πειραιώς στο Λιοντάρι»