Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Π. Μητρονάτσιος: “ή Στραβός είναι ο γιαλός ή Στραβά αρμενίζουμε”

mitronasios periklis

 

“ή Στραβός είναι ο γιαλός ή Στραβά αρμενίζουμε”

29/1/2020 – 1ο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλης για το έτος 2020

Στις 29/1/2020 πραγματοποιήθηκε το 1ο Δημοτικό Συμβούλιο για το 2020. Εικοσιπέντε ήταν τα θέματα που μας απασχόλησαν με τα περισσότερα από τα αυτά να είναι τυπικής διαδικασίας. Τα ουσιαστικά θέματα προέκυψαν μέσα από τη συζήτηση των εκτός ημερήσιας διατάξεως που έφεραν σε συζήτηση οι δημοτικοί σύμβουλοι των αντιπολιτευτικών συνδυασμών.

Αρχικά τέθηκε θέμα σχετικά με την κατάσταση λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Πηγής. Το ζήτημα ήρθε για πολλοστή φορά και μέσα από τη συζήτηση, για μία ακόμη φορά, αποδείχθηκε η ανυπαρξία και η βούληση από πλευράς του Δήμου στο να αντιμετωπίσει προβλήματα της καθημερινότητας των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Πηγής. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών. Έπειτα από αρκετή πίεση ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα που υπάρχει με την στέγη του σχολείου.

Το επόμενο θέμα που προέκυψε, ανέδειξε ουσιαστικά πληθώρα προβλημάτων πού υπάρχουν και που έχουν σχέση, τόσο με τις αξίες όσο και με τους χαρακτήρες των ανθρώπων που βρίσκονται στο δημοτικό συμβούλιο.

Το θέμα που ανέδειξα είχε να κάνει με όσα ανάγνωσα σε ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «τα νέα του Παχτουρϊου». Μέσα στο κείμενο αναγράφονταν μία σειρά έργων που έχουν σχέση με την καθημερινότητά του χωριού, την ανάπλαση αθλητικών χωρών καθώς και μία δωρεά 3.600€ για την κατασκευή της πλατείας από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ούτρα.

Το ζήτημα των αθλητικών  αναπλάσεων στο Παχτούρι συζητήθηκε και θίχτηκε, μιας και ένα από τα επόμενα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου θα ήτανε η διαμαρτυρία – καταγγελία του σωματείου Α. Ο. Ροπωτού που διατηρεί ομάδα στην Β’ ερασιτεχνική κατηγορία και δεν έχει γήπεδο να παίξει.

Όταν ήρθε η ώρα να μας εξηγήσει ο κ Ούτρας  για την επίμαχη δωρεά του στην κοινότητα Παχτουρίου, εξοργίστηκε και με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς τόσο σε μένα όσο και στην παράταξη μου προσπάθησε να κλείσει το θέμα, λέγοντας ότι είναι επιχειρηματίας (Κτηνοτρόφος) και λειτουργεί ανταποδοτικά στις τοπικές κοινωνίες, όπως και το χει κάνει και σε άλλες κοινότητες, όπου βόσκει το ζωικό του κεφάλαιο.

Επειδή τα χρήματα αυτά ουσιαστικά ποτέ δεν δόθηκαν μιας και δεν έχει παρθεί καμία απόφαση αποδοχής από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Πύλης, στην οποία και μετέχω, όφειλε όπως έχει γίνει και στο παρελθόν με αρκετούς επιχειρηματίες που δώρισαν χρήματα ή αντικείμενα στο Δήμο Πύλης να ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία, για να γίνει η αποδοχή της δωρεάς.

Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία απόδοσης χρημάτων πάνω και κάτω από το τραπέζι είναι παράνομη. Το Άρθρο 72 του Ν. 3852/2010 είναι ξεκάθαρο και ισχύει για όλους τους πολίτες καθώς και τους δημοτικούς συμβούλους. Ο κ. Ούτρας που γνώριζε πάρα πολύ καλά το νόμο μιας και είναι από τους παλιούς δημοτικούς συμβούλους απλά δεν υπολόγισε ότι εμείς μελετάμε με λεπτομέρεια τις εφημερίδες των ετεροδημοτών και δείχνουμε έντονο ενδιαφέρον για όλες τις τοπικές κοινότητες του Δ. Πύλης.

Καλά θα κάνει λοιπόν αν θέλει να λέγεται δωρητής της κοινότητος Παχτουρίου να φέρει το θέμα στην οικονομική επιτροπή για να λάβει τη θετική απόφαση. Διευκρινίζω, ότι άλλο να προσφέρεις ένα σφάγιο στην εκκλησία του χωριού να κάνει ένα  πανηγύρι κι άλλο να προσφέρεις χρήματα για τον οποιοδήποτε λόγο για την ανακαίνιση – κατασκευή πλατείας.

Ελπίζω βέβαια να μην είναι λάτρης του ρητού “το τάξιμο δεν πειράζει το δόσιμο πειράζει”

Ενδιαφέρον παρουσίασε το θέμα που αφορούσε τον ανάδοχο καθαριότητας των δημοτικών κτιρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εισήγησή του ο δήμαρχός, υπερασπίστηκε απέναντι σε όλη την αντιπολίτευση την απόφασή του για την  ανάθεση της εργολαβίας καθαριότητας μιας απόφασης που δεν βρήκε σύμφωνο κανένα από την αντιπολίτευση. Όπως φάνηκε οι συμπάθειες και οι προεκλογικές υποχρεώσεις υπερίσχυσαν.

Τελευταίο θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η διαμαρτυρία του σωματείου Α.Ο. Ροπωτού κατά της απόφασης του Δ.Σ. του Ο.Κ.Π.Α.Δ. του  Δήμου Πύλης.

Το συγκεκριμένο θέμα κακώς ήρθε σε δημοτικό συμβούλιο μιας και βάση της νομοθεσίας δεν είναι δυνατό  να αναιρεθεί η ληφθείσα απόφαση από τον οργανισμό του Δήμου. Επίσης, και όσο αφορά την διαδικασία ο δήμαρχός κακώς έδωσε το λόγο μόνο στον Πρόεδρο του σωματείου Α.Ο. Ροπωτού, ενώ παρίστατο στην αίθουσα και ο πρόεδρος του Α.Ο. Πύλης “Πορταϊκός”.

Το σωματείο του Α.Ο. Ροπωτού δικαιούται να έχει δικό του γήπεδο, αλλά ας δούμε λίγο την πραγματικότητα.

Εδώ και πέντε χρόνια η νυν Δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει κανένα έργο υποδομής για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό….

Ποιοι έχουν την ευθύνη; Ποιοι θα έπρεπε να φωνάζουν για το ότι το εν λόγο σωματείο παραμένει εδώ και χρόνια χωρίς να έχει τις δικές του εγκαταστάσεις;

Ανεξίτηλο στη μνήμη μας έχει μείνει ότι ο δήμαρχός, εραστής του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, απέδειξε ότι φτιάχνει γήπεδα σε μία βραδιά….. Όχι για να παίζουν ομάδες αλλά για να γίνονται γάμοι.

Μερίδιο ευθύνης φέρουν τόσο ο Πρόεδρος κ. Τσόλας όσο και ο Αντιπρόεδρος κ. Τζάνης που διετελέσανε και συνεχίζουν να διατελούν σε ρόλους ευθύνης στην τωρινή Δημοτική Αρχή, ο πρώτος ως αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ και ο δεύτερος ως πρώτος τη τάξει αντιδήμαρχος.

Εξάλλου ο κ. Τζάνης είναι αυτός που υπερψήφισε στο να γίνουν αθλητικές εγκαταστάσεις στο Παλαιομονάστηρο χωρίς να αναφέρει ποτέ, την ανάγκη εύρεσης γηπέδου για την ομάδα του Α.Ο. Ροπωτού.

Καλό είναι λοιπόν η διοίκηση του Α.Ο. Ροπωτού να πιέσει με περισσότερη σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης για να διεκδικήσει το δικό της γήπεδο. Το σίγουρο είναι πως εμείς είμαστε μαζί τους και θα προσπαθήσουμε να βρούμε τη λύση στο γενικότερο πρόβλημά που υπάρχει με τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Δήμο.

Το όφελος από όλη την συζήτηση ήταν ότι ο Ο.Κ.Π.Α.Δ. ξεκινάει, επιτέλους, την διαδικασία κατάρτισης κανονισμού λειτουργίας των Αθλητικών Εγκαταστάσεων καθώς και ότι με δέσμευση του Δημάρχου θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανακαίνισης του γήπεδο του Αγίου Βησσαρίωνα προκειμένου τη νέα χρονιά να αγωνιστεί εκεί η ομάδα του Α.Ο. Ροπωτού.

Με τιμή

Μητρονάτσιος Περικλής

Δημοτικός Σύμβουλος Ελάσσωνος Αντιπολίτευσης

“Πύλη Αξιων”




Total
0
Shares
Previous Article
ntourva paraskevi

Αναμένεται οικονομικός στραγγαλισμός του Δ. Μουζακίου;

Next Article
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μουζακίου

Related Posts