Ωτοπλαστική και παιδί

.

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Υγείας Ιωάννα Λάκα επισκέφθηκε τον Πλαστικό Χειρουργό Σεραφείμ Μπουλούμπαση στη Λάρισα και συζήτησαν σχετικά με την ωτοπλαστική σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά!

  1. Τι είναι η ωτοπλαστική;

Ωτοπλαστική ονομάζεται η «πλαστική των αυτιών», η επέμβαση για τη διόρθωση της εμφάνισης των πτερυγίων των αυτιών,  που είτε είναι πολύ μεγάλα, είτε προβάλλουν περισσότερο από το κανονικό στα πλάγια του προσώπου.

  1. Ποια ηλικία είναι κατάλληλη για την πραγμάτωση της επέμβασης;

Η επέμβαση αποκατάστασης μπορεί να πραγματοποιηθεί από την ηλικία των 9-10 ετών, κατά την οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί σχεδόν το 80% της ανάπτυξης των πτερυγίων των αυτιών. Εξασφαλίζει μόνιμο αποτέλεσμα που βελτιώνει την εμφάνιση, αλλά ταυτόχρονα και την ψυχολογική επιβάρυνση που υφίστανται τα παιδιά και οι ενήλικες με αυτή τη δυσμορφία.

  1. Ποια τεχνική χρησιμοποιείται συνήθως;

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία ή και μέθη στους εφήβους και τους ενήλικες, ενώ δεν απαιτείται διανυκτέρευση στην κλινική. Σε μικρότερα παιδιά χρειάζεται πιθανόν γενική αναισθησία. Η τομή γίνεται στο πίσω μέρος του αυτιού, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η αναδίπλωση του πτερυγίου με εσωτερικά ράμματα, ώστε να προβάλει λιγότερο προς τα έξω. Σε κάποιες περιπτώσεις με περίσσεια του χόνδρου του πτερυγίου απαιτείται και αφαίρεση τμήματος του χόνδρου, ώστε να επιτευχθεί ανάλογη σμίκρυνση.

  1. Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής μετά την επέμβαση; Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά;

Μετά την επέμβαση ακολουθεί περίδεση με κορδέλα μαλλιών για 1-2 εβδομάδες, ώστε να παραμείνουν στην αρχή τα αυτιά σταθερά προστατευμένα στη νέα τους θέση. Η ουλή είναι στο πίσω μέρος και δεν γίνεται καν αντιληπτή. Το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό και μόνιμο!

  1. Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της επέμβασης, όταν αυτή γίνεται σε παιδιά;

Η επέμβαση αποκατάστασης μπορεί να πραγματοποιηθεί από την ηλικία των 8-9 ετών, κατά την οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί σχεδόν το 90% της ανάπτυξης των πτερυγίων των αυτιών, και εξασφαλίζει μόνιμο αποτέλεσμα που βελτιώνει την εμφάνιση αλλά ταυτόχρονα και την ψυχολογική επιβάρυνση που υφίστανται τα παιδιά με αυτή τη δυσμορφία.

  1. Ποια είναι τα βήματα που ακολουθούνται πριν την επέμβαση;

Στην πρωτη επίσκεψη, ο χειρουργός θα εξετάσει την κατασκευή των αυτιών και θα συζητήσει τη διαδικασία διόρθωσης. Ακόμα και αν το ένα αυτί παρουσιάζει μεγαλλυτερο αισθητικό πρόβλημα, στις περισσότερες περιπτώσεις διορθώνουμε και τα δύο ώστε να επιτευχθεί φυσικό και συμμετρικό αποτέλεσμα. Σε μία επιτυχημένη ωτοπλαστική τα αυτιά είναι σε αναλογία με το μέγεθος και το σχήμα του προσώπου και της κεφαλής.
Total
0
Shares