Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Οθωμανικά επιτύμβια από τη Δυτική Θεσσαλία στο πρόσφατο Αρχαιολογικό Συνέδριο του Βόλου

Οθωμανικά επιτύμβια από τη Δυτική Θεσσαλία στο πρόσφατο Αρχαιολογικό Συνέδριο του Βόλου

Οθωμανικά επιτύμβια από τη Δυτική Θεσσαλία στο πρόσφατο Αρχαιολογικό Συνέδριο του Βόλου

Πως άραγε να σχετίζεται η οικογένεια του διάσημου Καπλάν πασά από το Αργυρόκαστρο με την Καρδίτσα του 19ου αιώνα; Ποιος θα φανταζόταν ότι στο Παζαράκι των Σοφάδων τάφηκε ένας καδής (δικαστής) τον 17ο αιώνα; Ανάμεσα στην τρικαλινή Αϊσέ, την κόρη του Χαλίλ και την καρδιτσιώτισα Αμιχάν, την κόρη του γενίτσαρου Μουσταφά αγά, η κοινωνική απόσταση ήταν σίγουρα πολύ μεγαλύτερη από την γεωγραφική. Και ναι, για τους γονείς του Μουσταφά, γόνου της επιφανούς οικογενείας Ρεϊχαν ζαντέ των Τρικάλων, η απώλεια του έφηβου γιού τους ήταν αναπάντεχη!

Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις ανθρώπινες ιστορίες που μπορεί κανείς να αφηγηθεί μέσα από τις οθωμανικές επιτύμβιες στήλες της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Η ανάγνωση και η μελέτη τους κατέστη δυνατή χάρη στην πρόσφατη συνεργασία του Μουσείου Πόλης του Δήμου Καρδίτσας/ ΔΟπΑΚ με τον Δρ. Μωχαμάντ Παναχί, οθωμανολόγο, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το θέμα παρουσιάστηκε από τον κ. Παναχί σε συνεργασία με την υπεύθυνη του Μουσείου Πόλης, Δρ. Φένια Λέκκα, στο 7ο Αρχαιολογικό Συνέδριο των Εφορειών Αρχαιοτήτων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 3-5 Ιουνίου στο Βόλο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συνδιοργανωτή του συνεδρίου.

Οθωμανικά επιτύμβια από τη Δυτική Θεσσαλία στο πρόσφατο Αρχαιολογικό Συνέδριο του Βόλου

Βάση της ανακοίνωσης αποτέλεσε ένα υλικό 25 περίπου επιτυμβίων στηλών, οι μισές από τις οποίες εντοπίστηκαν σε σπίτια στην Καρδίτσα στα μέσα της δεκαετίας του 2000 από την επιστημονική ομάδα του μουσείου πόλης, με πρωτεργάτη τον αείμνηστο Πέτρο Κομπορόζο. Με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού, οι στήλες μεταφέρθηκαν τότε στο μουσείο, συντηρήθηκαν και συμπεριλήφθηκαν στη μόνιμη έκθεσή του. Ένα σημαντικό υλικό στηλών φωτογραφήθηκε την ίδια περίοδο από την ομάδα και στα Τρίκαλα, χάρη στο ενδιαφέρον και την παρότρυνση της τρικαλινής φίλης του μουσείου, κ. Μαρούλας Κλιάφα.

Με τη σύμφωνη γνώμη των δύο Εφορειών Αρχαιοτήτων της δυτικής Θεσσαλίας και την ιδιαίτερη προτροπή της Διευθύντριας της ΕΦΑ Καρδίτσας, κ. Μ. Βαϊοπούλου, οι στήλες θα αποτελέσουν πλέον αντικείμενο έρευνας, με σκοπό να αποκαλύψουν αθέατες όψεις της κοινωνικής ζωής μιας πληθυσμιακής ομάδας, των μουσουλμάνων κατοίκων της περιοχής μας, και μιας ιστορικής περιόδου, της οθωμανικής, την οποία ουσιαστικά αγνοούμε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι στήλες καλύπτουν περίοδο δύο αιώνων, καθώς οι παλαιότερες χρονολογούνται στη δεκαετία του 1680 και φτάνουν μέχρι τις παραμονές της ενσωμάτωσης της Θεσσαλίας, το 1881.




Total
0
Shares
Previous Article
Με το Μετάλλιο Φίλων του Προσκοπισμού τιμήθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Με το Μετάλλιο Φίλων του Προσκοπισμού τιμήθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Next Article
ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας να κατασκευάσει γρήγορα νέα ασφαλή γέφυρα Αργύρη - Βατσουνιάς Καρδίτσας - ΛΑ.ΣΥ. Θεσσαλίας: Σταματήστε τις διαρκείς παρατάσεις των έργων και δώστε λύσεις στα προβλήματα των ορεινών χωριών της Καρδίτσας - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Όχι στην εγκατάσταση 19 ανεμογεννητριών επιχειρηματικού ομίλου σε δασώδη περιοχή NATURA του Μαυροβουνίου - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων στη δομή προσφύγων και μεταναστών του Κουτσόχερου - ΛΑ.ΣΥ. Θεσσαλίας: Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας του λαού και της περιουσίας του από τον κίνδυνο νέων πλημμυρών - Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Ο υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στην Π.Ε Λάρισας - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Όχι στις νέες αυξήσεις στα διόδια - Να καταργηθούν σε όλους τους δρόμους - Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας: Οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Θεσσαλίας στην Π.Ε Καρδίτσας - Η Λαική Συσπείρωση για το «γάμο» ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Κουρέτα - Η «Λαική Συσπείρωση» Θεσσαλίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την φονική πυρκαγιά στη Μαγνησία - Παρεμβάσεις και Ανακοινώσεις της Λαικής Συσπείρωσης Θεσσαλίας για την Π.Ε Καρδίτσας Η Λαική Συσπείρωση δεν νομιμοποιεί την απαράδεκτη διαδικασία της κατεπείγουσας και διά περιφοράς συνεδρίαση του ΠΣ Θεσσαλίας - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Να διοριστεί άμεσα μόνιμος γιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο Βραγκιανών - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Πρόταση ψηφίσματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για τους καλλιτέχνες - Λαική Συσπείρωση: Όχι στον εθνικισμό και στον αλυτρωτισμό - Πρόταση ψηφίσματος για την προστασία των δικαιωμάτων των ΑΜεΑ - Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας χαιρετίζει την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία - Επερώτηση για τον δρόμο Ελασσόνας - Κοζάνης και την παράκαμψη Ελασσόνας - Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας

Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας: Όχι στο κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων και στις απολύσεις

Related Posts

epainos Mavrommati vivlio
Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 1ος Διαγωνισμός Έκφρασης και Δημιουργίας που διοργάνωσε το Δημοτικό Σχολείο Μαυρομματίου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 1ος Διαγωνισμός Έκφρασης και Δημιουργίας που διοργάνωσε το Δημοτικό Σχολείο Μαυρομματίου Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο…
sport agrafa dermatas
Διαβάστε περισσότερα

Σ.Π.ΟΡ.Τ.: Στα Άγραφα και πάλι

Σ.Π.ΟΡ.Τ.: Στα Άγραφα και πάλι Δύσκολο το πρωινό της Κυριακής για τον Κρυάκουρα. Ο βαρύς  καιρός με τα…