Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ορεινή Αυτοδιοίκηση – Αργιθέα/κοιλάδα Αχελώου: Προσδοκίες από τη νέα ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη

Δημήτρης Παπακώστας
 Δημήτρης Παπακώστας

Ορεινή Αυτοδιοίκηση – Αργιθέα/κοιλάδα Αχελώου: Προσδοκίες από τη νέα ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας


Η μεγάλη συμμετοχή -πάνω από 270.000- ενεργών πολιτών, μελών και φίλων της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και η ανάδειξη του νέου ηγέτη της με μεγάλη πλειοψηφία, απέδειξαν ότι ακόμη και σε ζοφερές συνθήκες (πανδημία – ψυχοπιεστική ατμόσφαιρα – κακοκαιρία) οι άνθρωποι αναζητούν λύσεις στα ζωτικά αιτήματα τους μέσα από την πολιτική, την συμμετοχή, τις δημοκρατικές διαδικασίες.
• Καλός ο …καναπές, η αποχή, η δράση μέσω σοσιαλμίντια, αλλά η ζώσα πραγματικότητα είναι έξω, μαζί με τον κόσμο, την πάλλουσα κοινωνία.
• Ο πλουραλισμός, η πολυφωνία, ο λόγος και αντίλογος, οι αντιθέσεις και συνθέσεις, η κατάθεση θετικών αντιπροτάσεων, δίνουν οξυγόνο στην Δημοκρατία, κεντρική και τοπική, στην Αυτοδιοίκηση της βάσης, των κοινοτήτων, των Δήμων!
* Η νέα ηγεσία, ο Νίκος Ανδρουλάκας υπερψηφίστηκε κυρίως από την περιφέρεια, τις επαρχίες και λιγότερο από το ‘Αθηνοκεντρισμό’ της Αττικής.¨Ιστορικά ο χώρος σχεδίασε και ψήφισε τις πιο Ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Εξυπηρέτηση του Πολίτη, στην Αποκέντρωση.
[Νόμος 1422/86 (εθελοντικές ενώσεις ΟΤΑ) – ν 1828/89( ΚΑΠ) – ν. 2539/97 Καποδίστρια (1094 Δήμοι από 6500) – ν.2946/2001 (Συμπολιτείες) – 1994 αιρετή νομαρχιακή αυτ/ση -Ίδρυση ΚΕΠ 2001 κα.].

** Ακολούθησε η καταστροφική συγχώνευση και υπερσυγκέντρωση των ΟΤΑ σε 332 Δήμους, με το νόμο Καλλικράτη -2010, που ισοπέδωσε εκτεταμένες κοινότητες και περιφερειακούς ΟΤΑ, νέκρωσε την συμμετοχικότητα, την αποκέντρωση.

¨Τον νόμο αυτόν τον καταψήφισε -ολόσωστα- τότε η Νέα Δημοκρατία, όμως αντί να αμβλύνει τον συγκεντρωτικό αντιαυτοδιοικητικό χαρακτήρα του, συνέχισε εντείνοντας το δημαρχοκεντρικό υπερπλειοψηφικό μοντέλο με το ν.4804/21, που καταργεί ουσιαστικά τις ενεργές κοινότητες και κοινοτισμό, πιέζει την πολυφωνία θέτοντας πολλά τυπικά γραφειοκρατικά εμπόδια σε εκλογικούς συνδυασμούς .

¨Από το κακό σύστημα της «απλής αναλογικής των δυο γύρων» του Κλεισθένη (ν 4555)2018) στο χειρότερο και άδικο της « υπερενισχυμένης»….

¨Έχουμε καταθέσει τις διαφορετικές απόψεις μας με επίκληση και των θέσεων του καθηγητή Γ. Σωτηρέλη – Δημ Κατσούλη κα.

• Είναι σίγουρο ότι οι Τοπικές Εκλογές Οκτωβρίου 2023, θα γίνουν μετά τις Βουλευτικές και συνεπώς με Νέα Βουλή και νέα Κυβέρνηση.

Μια νέα πλειοψηφία μπορεί να τροποποιήσει τον υπερπλειοψηφικό εκλογικό νόμο, σεβόμενη την ισότητα της ψήφου αλλά και την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, την αποκέντρωση που επιτάσσει το Σύνταγμα και ο ΕΧΤΑ, τον κοινοτισμό (με χωριστή κάλπη για εκλογή κοινοταρχών σε ενδιάμεσο χρόνο – πρώτο έτος δημοτικής θητείας με ευθύνη εκάστου Πρωτοδικείου και δαπάνες τοπικού Δήμου), επαναφορά τετραετούς θητείας κα.

1. Η Ορεινή Αυτοδιοίκηση υποβάλλει ως πρώτιστο το αίτημα αυτό (αλλαγή νόμου 4804/21) στον νέο Πρόεδρο του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος (ΠΑΣΟΚ).

2. Η ορεινή Ελλάδα ζητάει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της πολιτείας για τα ξεχασμένα ορεινά, όπως επιτάσσει ρητά το Σύνταγμα (άρθρο 101 παρ 4) & η ΣΛ της ΕΕ (άρθρα 175 επ για ορεινές απομακρυσμένες περιοχές).

Η ορεινότητα και η νησιωτικότητα, ο κοινοτισμός – αποκέντρωση: βασικά στοιχεία ιδιοσυστασίας του Ελλαδικού Χώρου, του Ελληνισμού !

3. Σαφή θέση υπέρ της ολοκλήρωσης του Φράγματος – Υδροηλεκτρικού Συκιάς Αργιθέας, που έχει ξεκινήσει επι ΠΑΣΟΚ (1985).

Επίσης υπέρ των έργων μερικής ήπιας μεταφοράς νερών Αχελώου στην λεκάνη Πηνειού, προτού η Θεσσαλία …καταντήσει ‘Σαχάρα’…

Οι Αιτωλοακαρνάνες οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι ο άνω ρους Αχελώου δεν είναι …ιδιοκτησία τους !

4. Καθαρή θέση υπέρ των αειφορικών επενδύσεων &έργων ΑΠΕ για καθαρή πράσινη ενέργεια και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Επίσκεψη του νέου Προέδρου και ηγετικής ομάδας ΚΙΝΑΛ, στην κοιλάδα Αχελώου, στον Τύμπανο, στην Μεσοχώρα, στην Αργιθέα, το Μουζάκι με τις ανοιχτές πληγές του Ιανού.
——————————-
*** Χαιρετίζουμε το νέο Ψήφισμα του ΔΣ Μουζακίου για την στήριξη όλων των έργων ΑΠΕ που έχουν αδειοδοτηθεί έως τώρα νόμιμα από τα όργανα της πολιτείας και έχουν εγκριθεί τα περιβαλλοντικά τους από τις αρμόδιες αρχές (ΡΑΕ – Δασαρχεία), που αξιοποιούν φυσικούς πόρους στον αλπικό Τύμπανο (αιολικά) και δίνουν προοπτική οικονομικής αυτοδυναμίας στους ΟΤΑ της Καρδίτσας (νομός με πολύ χαμηλό τοπικό ΑΕΠ ).

Δείχνει ρεαλισμό και προσαρμοστικότητα στη νέα πραγματικότητα.

Μαζί με τους γείτονες και καλούς φίλους, η ορεινή Αργιθέα επιβάλλεται να δράσει για σύγχρονο οδικό δίκτυο, σήραγγα Τυμπάνου, ψηφιακή κάλυψη με γρήγορο Ίντερνετ, τακτική προσιτή συγκοινωνία !

Ο Δήμαρχος Φάνης Δ. Στάθης πέτυχε να ενώσει τα…διεστώτα, μέσω ενός προωθητικού αποδοτικού συμβιβασμού …

• Η επίσκεψη – αυτοψία (επιτέλους – προχθές) του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στον δρόμο με την πιο επικίνδυνη βατότητα (Τύμπανος – Συκιά – Θεσσαλικά Βραγκιανά), ας είναι η απαρχή για στροφή του ενδιαφέροντος των ‘Κέντρων Αποφάσεων’ Λάρισας και Αθηνών προς την ορεινή νότια Πίνδο, κοιλάδα Αχελώου, την Αργιθέα, τα Άγραφα !

••• Δράση – Μαχητικότητα – Συμμετοχή : το νέο μήνυμα των καιρών !

Δημήτρης Παπακώστας
Αιρετός ΤΑ – Δήμαρχος Αχελώου – Θεσσαλίας 1991/2019




Total
0
Shares
Previous Article
Rapid tests: Το πρόγραμμα στη Θεσσαλία

Το πρόγραμμα των μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού στη Θεσσαλία αύριο Πέμπτη 16/12

Next Article
sfio dimos pylis

Πρόσκληση συμμετοχής στη δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο) του Δήμου Πύλης

Related Posts

Θωμάς Παπαλάσκαρης: Τεχνικό άρθρο για το σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας
Διαβάστε περισσότερα

Θωμάς Παπαλάσκαρης: Τεχνικό άρθρο για το σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας – Περίπου 160 εκατομμύρια κ.μ. κατέβασε στο σημείο ο Ποταμός Καλέντζης

160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, περίπου, κατέβασε στο σημείο ο “Ποταμός Καλέντζης” στην κακοκαιρία “Daniel”