Ορεινή Αργιθέα: Ευλογημένος Τόπος Αιωνόβιων Ανθρώπων!

Σήμερα, πένθιμη ημέρα για την Ορεινή Πατρίδα, την Αργιθέα!

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι προς τον Ιησού, ο σεβάσμιος ιερέας μας Κωνσταντίνος Κωστακιώτης, πλήρης ημερών στα 101 χρόνια του…. Γέννημα θρέμμα της Αργιθεάτικης Γης!

Από την ορεινή απόμακρη συνοικία του” Γ Μαράθου”, στα όρια Μαράθου Αχελώου και Στεφανιάδας Ανατολικής Αργιθέας.

Εφημέριος για πάνω από 75 χρόνια στην ενορία Αγίου Κωνσταντίνου στο Αετοχώρι (θρυλικό Μαρκελέσι). Απέναντι από την Παναγία Σπηλιώτισσα, δίπλα στην Ιερά Μονή Κωστη…..

Μορφή βιβλική, προσωποποιημένη η αγαθότητα και η πραότητα!

Μεγάλωσε, παντρεύτηκε, γυναίκα πρεσβυτέρα από τα Βραγκιανά την Ιφιγένεια Στάθη, δημιούργησε οικογένεια, σπούδασε τα παιδιά του, βοήθησε τους αδύνατους και πονεμένους…….

Η ηρωική γενιά …. σιγά σιγά μας αποχαιρετά…..

Μετά τον αείμνηστο Μιλτιάδη Φρύδα, που έφυγε πρόσφατα, στα 103 χρόνια του, από το Αετοχώρι και εκείνος, σήμερα ο καλός μας, παπα – Κωστακιώτης…..

Λένε ότι η Ικαρία βρήκε το ελιξίριο της μακροζωίας……

Φαίνεται δεν ερεύνησαν καλά τα δημογραφικά  στατιστικά της Ορεινής Αργιθέας!

Το γάργαρο νερό, ο καθαρός αέρας του έλατου, η καθημερινή πεζοπορία, ο λιτός βίος, τα αγνά τυροκομικά, το Τσαλαφούτι, η ρίγανη, το μέλι, το τσάι, ο Αργιθεάτικος “κλειστός” χορός, το γλυκό κελάηδισμα των πουλιών, η ανθρώπινη συντροφιά, η πίστη στους Αγίους, ο εκκλησιασμός και η κατάνυξη, είναι τα αγαθά, ….οι τοπικές “πολυβιταμίνες” (souper foods), που χαρίζουν χαρά, ευτυχία, ψυχική ισορροπία και μακροζωία στους ανθρώπους μας…..

Ο ευλογημένος τόπος της Αργιθέας…. τα προσφέρει αφειδώλευτα στα παιδιά της,στους θαυμαστές φυσιολάτρες!

Η νέα γενιά ας κρατήσει γερά τις πατρογονικές ρίζες και να γνωρίζει ότι…. “ουκ εν τω πολλώ το ευ”….. Η φύση διδάσκει…. χαρίζει υγεία, ευεξία, ισορροπία……

Αιώνια  η Μνήμη, σεβαστέ μας Γέροντα! Καλό παράδεισο!……

Η κηδεία θα γίνει στην Ελάτεια Λοκρίδος, αύριο Πέμπτη 17/10/2019 και ώρα 11 π.μ.

Δημήτρης Παπακώστας


Φωτογραφία: Βασίλης ΣτάθηςTotal
0
Shares