Ορεινή Αργιθέα 20 Κοινοτήτων: 139 χρόνια … υπεραιωνόβια νέα ελεύθερη !

Share

Ορεινή Αργιθέα 20 Κοινοτήτων: 139 χρόνια … υπεραιωνόβια νέα ελεύθερη !

Το μακρινό 1883 – πριν 14 δεκαετίες, έναν αιώνα και μισό περίπου – οργανώθηκε ο ορεινός τόπος της Γης των παππούδων μας σε έναν εκτεταμένο Δήμο Αργιθέας με μετακινούμενες έδρες και Δημάρχους στο άλογο με την σφραγίδα στην…τσέπη!

@ Έμβλημα : Ο υπεραιωνόβιος νέος με τον κοντό χιτώνα (για ευκολία κινήσεων & δροσιά) με μια φιάλη στο ένα χέρι (προφανώς δροσερό γάργαρο νερό ή γευστικό ντόπιο τονωτικό υγιεινό γάλα) και το ακόντιο στο άλλο για άμυνα και ασφάλεια …

• Το ίδιο ευρηματικό ΕΜΒΛΗΜΑ επανέρχεται και καθιερώνεται στο εξής στον νέο σύγχρονο ενωμένο ορεινό Δήμο των 20 αλληλέγγυων Κοινοτήτων των τριών (3) περιοχών .

^ Αποτελεί μια πράξη που τονίζει – υπογραμμίζει τη διαχρονικότητα, την ιστορική συνέχεια της πατρίδας, την ισχυρή βούληση για διαρκή εξέλιξη και ανάπτυξη με ενότητα – ομοψυχία – δημοκρατική σύνθεση – μαχητική διεκδίκηση με ελεύθερο πνεύμα !!!
———————///—————-
@ Ας πάμε νοερά πίσω στα μέσα του 19ου αιώνα (1850-83):
—————————————-
^ Πυκνόφυτες πλαγιές, περήφανα βουνά με ελάτια, βελανιδιές, δένδρα. Ρεματιές με μύλους, πλατάνια, κισσούς, ιτιές, πουλιά : αετούς, γεράκια, κοτσύφια, αηδόνια …
Άγρια ζώα, λύκοι – τσακάλια – αρκούδες – αγριόχοιροι – λαγοί – ζαρκάδια – ψάρια στα ποτάμια.

^ Μονοπάτια δύσβατα παντού, μεταφορές με μουλάρια, γαϊδουράκια ή άλογα και κυρίως : ποδαρόδρομος χωρίς παπούτσια με … γουρουνοτσάρουχα / σγαρόνια …

@ Γυναίκες ζαλικωμένες με τριχιές με φόρτωμα από νερόμυλο, από δάση (ξύλα), την αγορά Μουζακίου και Αμφιλοχίας, τον πέρα κάμπο της Άρτας … με βαρέλες κέδρινες για πόσιμο νερό για τις πολύτεκνες φαμίλιες τους.
^ Σκοτάδι με τη Δύση του ηλίου, με καντήλια και δαδιά αντί για … φακό .
^ Αυτοσχέδια τραγούδια τα βράδια στα καλύβια τους αφού ούτε ραδιόφωνο και τηλεόραση …είχαν φθάσει. Ευτυχισμένος έντιμος κοπιώδης βίος …
Γεννητούρια πολλά: από 5-10 παιδιά η κάθε οικογένεια. Υπήρχαν και πρωταθλητές : με 20 παιδιά, όπως ο προπάππος μου Γιαννάκος Τσιατσιάνης από Φλωρέσια Βραγκιανών – ο άνθρωπος που φύτεψε την ελιά δίπλα στο παλιό κοινοτικό γραφείο και σώζεται !

^ Σχολεία ελάχιστα, πολλές εκκλησιές και όρθια μοναστήρια.

^ Κτηνοτροφία με αιγοπρόβατα ελεύθερης βοσκής, αγελάδες ..
Όργωμα κάθε πλαγιάς και χωραφιού με βόδια ή μουλάρια αλλά και σκαπάνη (κασμά) επί 12ωρα … πότισμα – βαντάκισμα – ξεφλούδισμα – άλεσμα – μπομπότα !

^ Δημογραφική έκρηξη στα ορεινά τόπια μας, χώρος για άξιους αλλά και κυνηγημένους πάσης αιτίας …

• Μήτρος Οικονόμου ο τελευταίος Δήμαρχος Αργιθέας από Βραγκιανά .

•• 1912 : με νόμο Ελευθερίου Βενιζέλου ιδρύονται οι αυτόνομες Κοινότητες, που λειτουργούν παράγοντας έργο έως το 1998 (για 86 χρόνια) .
^ Ιδρύονται σχολεία – γυμνάσια – αστυνομία – ιατρεία – αποθήκες – μονοπώλια πετρελαίου και αλατιού .
*Χωματόδρομοι αμαξωτοί παντού σε όλα τα χωριά, ιδίως στη μεταπολίτευση 1974, Ηλεκτρικό ρεύμα !
*Υδραγωγεία με πλούσιο νερό μέσα στα σπίτια – λύτρωση για τις γυναίκες κυρίως και τα παιδιά .

•••1998: Μεταρρύθμιση Καποδίστρια – τρεις (3) νέοι Δήμοι στον τόπο !
^ Φθάνει η πολυπόθητη άσφαλτος και σε 20 χρόνια όλα τα χωριά – και τα 20- αποκτούν κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο …!
^ Οι σύγχρονες υπηρεσίες : Ίντερνετ – ΚΕΠ – Βοήθεια στο Σπίτι – αναμεταδότες τηλεόρασης …

• 2010: Καλλικράτης ενώνει τα 20 χωριά ξανά σε ΕΝΑΝ ορεινό Δήμο Αργιθέας, χαρίζοντας την τοπική αυτονομία που δικαιωματικά πέτυχαν Οι Αργιθεατες λόγω ορεινότητας !
Ένας δύσκολος στόχος, πράξη !
———
*Υπάρχουν σήμερα οι κουρασμένοι απαισιόδοξοι : ότι τίποτα δεν γίνεται – ο τόπος βουλιάζει … συρρικνώνεται.

*Υπάρχουν και οι επίμονοι πατριώτες με … πίστη και μαχητική αισιοδοξία που παλεύουν σε δύσκολες πράγματι συνθήκες για δημογραφική αναστροφή, ισχυρή αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση και ορεινή αυτονομία.

^ Για τοπική ανάπτυξη και αναγέννηση με στόχο να φθάσουμε: τα χωριά λίμνης Πλαστήρα – ή του Πηλίου – ή του Μετσόβου και Αώου – Βίκου ! Της Μάνης, της Αρκαδίας ή των Καλαβρύτων Αχαΐας !

^ Το χρωστάμε στις νέες και επόμενες γενιές των 3515 Αργιθεατών και αποδήμων όπου γης !

* Ο «υπεραιωνόβιος νέος» αυτό δηλοί !!!
—- Θα το πετύχουμε !!!!

Δημήτρης Παπακώστας 31-7-22

Δείτε επίσης