Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ορεινά Ιατρεία & Σχολεία – Στήριξη σε Γιατρούς και Εκπαιδευτικούς: Μεταρρυθμίσεις Τώρα!

Δημήτρης Παπακώστας

Ορεινά Ιατρεία & Σχολεία – Στήριξη σε Γιατρούς και Εκπαιδευτικούς: Μεταρρυθμίσεις Τώρα!

*Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στις ορεινές εκτεταμένες δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και την ανάγκη το κεντρικό Κράτος σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση (Δήμους- Περιφέρειες) να σχεδιάσουν πολιτικές και κίνητρα ώστε να παρέχονται βασικές υπηρεσίες (Υγεία- Πρωτοβάθμια φροντίδα – κοινωνική πολιτική – παιδεία) σε όλους τους πολίτες, σε όλα τα χωριά, είτε του ηπειρωτικού χώρου, είτε του νησιωτικού.

|. Η επιταγή του Συντάγματος – άρθρο 101 Παρ.4- είναι ρητή, σαφής και δεσμευτική!
Η Πολιτεία, η Διοίκηση οφείλει να μεριμνά ιδιαίτερα για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας, την ανάπτυξη τους
– (Η’ Αναθεωρητική Βουλή – Μάιος 2008/με πρόταση του αείμνηστου προέδρου Βουλής Δ. Σιούφα).

||. Άρθρο 16: Η Παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους…Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας (εννέα έτη υποχρεωτικής φοίτησης).

|||. Άρθρο 21: Η οικογένεια ως θεμέλιο του Έθνους… ο γάμος και η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους.
Το Κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ως νόμος ορίζει (προστέθηκε με την πρόσφατη Αναθεώρηση).
————————————–
|V. Η Κυβέρνηση πρέπει να δει την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές και να κάνει μεταρρυθμιστικές Τομές!

Ανοιχτά Ιατρεία όλο το χρόνο, λειτουργούντα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, κοινωνικές Δομές και ενίσχυση αδυνάτων συμπολιτών (καθολικό εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα).

1. Στην ορεινή Αργιθέα με κακή βατότητα Χωματόδρομους, φυσικούς φραγμούς από οροσειρές (άνω των 1600μ. Υψόμετρο), αραιοκατοίκηση και αποστάσεις μεταξύ οικισμών, τα άγονα Ιατρεία μας για πολλούς μήνες είναι χωρίς γιατρό, λόγω της γραφειοκρατικής διαδικασίας τοποθέτησης γιατρών, της απροθυμίας υποψηφίων νέων γιατρών να υπηρετήσουν σε απομακρυσμένες περιοχές, των ελλιπών Υποδομών στα κτίρια (θέρμανση, φύλαξη, εξοπλισμό, διατροφή ).

• Επίσης και τα Σχολεία, δεν αρχίζουν τα μαθήματα κανονικά (το 2019 τοποθετήθηκαν εκπαιδευτικοί μετά τρεις μήνες….).

• Οι Γιατροί και Εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στη μετακίνηση τους, τόσο ενδοδημοτικά, όσο και με τα αστικά κέντρα (Κέντρο Υγείας,  Νοσοκομεία κλπ).

• Ευτυχώς που οι νέες (2018) κοινωνικές δομές (Κέντρο Κοινότητας Βραγκιανών Αχελώου Αργιθέας) & το παλιότερο “Βοήθεια στο Σπίτι” (2003) έχουν αναβαθμίσει σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών, φροντίδας και συμβουλευτικής.

• Ο Νομοθέτης με νόμους παρείχε κίνητρα σε γιατρούς άγονων Ιατρείων (400€ μηνιαία μεικτά πρόσθετο επίδομα από Υπουργείο Υγείας) και τη δυνατότητα σε Δήμους και Περιφέρειες να συνδράμουν από τα ταμεία τους.

* Δυστυχώς, λίγοι Δήμοι και λιγότερες Περιφέρειες έχουν εφαρμόσει πολιτικές ειδικών κινήτρων σε Γιατρούς – Εκπαιδευτικούς & Κοινωνικών δομών.
Η ελλιπής, μη τακτική Συγκοινωνία, αυξάνει το κόστος μετακίνησης των υπηρετούντων στα ορεινά απομακρυσμένα χωριά.
Όταν αποχωρεί ένας γιατρός, περνούν μήνες έως ότου τοποθετηθεί ο αντικαταστάτης του, πολίτης ή οπλίτης μέσω του Υπουργείου Άμυνας.
Το πιο απομακρυσμένο (115 χλμ από Πόλη Καρδίτσας) άγονο Ιατρείο Αργυρίου Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας, από σήμερα είναι χωρίς γιατρό.
Σε λίγες μέρες και το ιατρείο Βραγκιανών Αχελώου Αργιθέας, θα μείνει κενό, λόγω συμπλήρωσης της θητείας της νυν Γιατρού.
Μια Δημοτική Καποδιστριακή περιοχή (Αχελώου) με μόνιμο πληθυσμό (άνω των 500 ατόμων), με ηλικιωμένους και μικρά παιδιά θα στερηθεί των βασικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Ιατρικής περίθαλψης….μέσα στο καταχείμωνο!
Άμεσα πρέπει να συντονιστούν όλοι οι Τοπικοί Φορείς με Κυβέρνηση και 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας για κάλυψη θέσεων.
Ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας-Στερεάς προσκαλείται να επισκεφθεί έστω και μια φορά τα χωριά και Ιατρεία μας.

* Να περάσει η συντήρηση, φύλαξη, θέρμανση, καθαριότητα κλπ των Ιατρείων στους Δήμους, όπως τα Σχολεία η Δημοτική Σχολική Επιτροπή (σύσταση Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής πολιτικής).

* Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να θεσμοθετήσουν, ειδικά πρόσθετα οικονομικά κίνητρα υπέρ Γιατρών και Εκπαιδευτικών (υποχρεωτικά, δια νόμου).
Ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση και τις συνθήκες εκάστης Δομής.
Όχι οριζόντια…για να μην μένουν κενά, τα πιο προβληματικά.

* Οι Δήμοι να συνδράμουν Γιατρούς και Εκπαιδευτικούς κλπ, στις μετακινήσεις τους, την ασφαλή προσβασιμότητα, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.
Τα Ιατρεία, Τα Σχολεία, οι Κοινωνικές Δομές πρέπει να είναι ανοιχτά όλο το χρόνο και σε συνθήκες… παντός καιρού!!!

V. Με το πρώτο χιονάκι, τον μικροπαγετό να μην σπεύδουν οι αρμόδιοι για κλείσιμο σχολείων…. Αλλά να φροντίζουν να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ασφαλούς προσβασιμότητας, των μαθητών και εκπαιδευτικών (διάθεση οχημάτων, αλάτι, καθαρισμός).
Τα Αργιθεατόπουλα έχουν πολλά κενά στα μαθήματα τους (λόγω και κορωνο-ιού) και είναι ανάγκη να παρακολουθήσουν μαθήματα δια ζώσης.
Κατανοούμε τις επιφυλάξεις για κινδύνους κατά τη μετακίνηση των μαθητών, όμως γεννά απορίες, πως τα σχολεία του γειτονικού ορεινού Δήμου Αγράφων λειτουργούν τα σχολεία σήμερα (Κέδρα – Ραπτόπουλο) από ώρας 10.00;
Ας μην καταφεύγουμε στην εύκολη λύση του… κλεισίματος των σχολείων, αλλά να προσπαθούμε για πιο ρεαλιστικές λύσεις (π.χ ωράριο 11.00- 15.30).

– Σε παλιότερες εποχές, με πιο κακή βατότητα δρόμων και σχολικά κτίρια χωρίς ανέσεις, σπάνια έκλειναν τα σχολεία.

– Οι μαθητές μας πρέπει να ασκούνται και στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Προέχει η ασφάλεια μετακινήσεων παιδιών και εκπαιδευτικών μας, όμως και τα μαθήματα κανονικά…
Σεβόμαστε τις αποφάσεις των αρμοδίων φορέων και είμαστε σίγουροι ότι με την καθοδήγηση του νέου Δ/ντη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας και άξιου Δασκάλου φίλου Θανάση Μπότα θα βρεθεί η βέλτιστη λύση σε Συνεργασία με τον Δήμαρχο Αργιθέας Ανδρέα Στεργίου.

* Η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η ΚΕΔΕ, τα Κόμματα, οφείλουν να εξετάσουν με ιδιαίτερη προσοχή τα ζητήματα των Ορεινών περιοχών (και άγονων νησιών) εξασφαλίζοντας άριστη βατότητα, ασφαλή προσβασιμότητα, τακτική συγκοινωνία και νέες πολιτικές Υγείας, Παιδείας και Κοινωνικής πολιτικής.

•Η Ορεινή Αργιθέα, η ξεχασμένη Δυτική Θεσσαλία δικαιούται τα βασικά Συνταγματικά Δικαιώματα!!!

••• Σημείωση: Άριστο το άρθρο – παρέμβαση της Ηλέκτρας Αντωνοπούλου / Δημοσίων Σχέσεων ΔΣ “Πανθεσσαλικής Στέγης” για το νέο κτήριο του Κέντρου Υγείας Μουζακίου, που αφορά και χιλιάδες Αργιθεάτες…
Οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν Fast track….!

*Δημήτρης Παπακώστας/18-1-2021
Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας 1991 – 2019
Συντονιστής Ορεινού Παρεμβατικού Δικτύου “ΠΑΤΡΙ.Δ.Α” Θεσσαλίας




Total
0
Shares
Previous Article
ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Βία… βία… βία 

Next Article
sxoleio xioni pagos

Κλειστά και αύριο Τρίτη τα σχολεία στην Αργιθέα