Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ώρα μηδέν για το περιβάλλον, ώρα μηδέν για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και των πολιτών της

Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Π.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Ενημέρωση ψηφοφόρων για την εκλογή προέδρου στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 - ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ν.Ε. Καρδίτσας: Περιοδείες κλιμακίων υποψηφίων βουλευτών σήμερα Τρίτη 2 Μαΐου - Απέναντι στις διεκδικήσεις των αγροτών η κυβέρνηση Μητσοτάκη σηκώνει ασπίδα αυταρχικότητας με ματ και χημικά - Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2023 προβλέπεται από τον ασφαλιστικό «νόμο Βρούτση»

Ώρα μηδέν για το περιβάλλον, ώρα μηδέν για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και των πολιτών της

Μπορεί  στο εσωτερικό μας η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις πολιτικές της τύπου εξαγγελιών και «μέτρων» περί «απάτητων βουνών», να επιχειρεί να μετριάζει τις αντιδράσεις, που προκαλεί η αλόγιστη και σε βάρος της φύσης επέκταση των αιολικών σταθμών αλλά και των ΑΠΕ γενικότερα. Την προσπάθειά της, μάλιστα, αυτή δε διστάζει να τη συνοδεύσει και με  εξαγγελίες κάποιων εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη, υποτίθεται, περιοχών που πλήττονται, όπως κι αυτή του νομού μας, από την εγκατάσταση αντίστοιχων «έργων» κι ας είναι αυτά τα εξαγγελθέντα (και μη ορατά ακόμα) χρηματικά ποσά ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες αλλά και τις προοπτικές των ίδιων περιοχών.

Σε ευρωπαϊκό, ωστόσο, επίπεδο έχουμε άλλα, αφού άλλες είναι και οι απόψεις αρμόδιων οργάνων, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που καλεί τη Ελλάδα να συμμορφωθεί άμεσα με την Οδηγία για τους Οικότοπους (92/43/ΕΟΚ), διαπιστώνοντας, μετά και από καταγγελίες περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας, ότι αυτή παραβιάζεται συστηματικά κατά τον σχεδιασμό έργων αιολικής ενέργειας και την αλόγιστη χωροθέτηση αιολικών σταθμών σε προστατευόμενες περιοχές, με τη χώρα μας να βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν την παραπομπή της στο Ευρωδικαστήριο.

Τίποτα απ’ αυτά, ωστόσο, δε φαίνεται να συγκινεί την κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που πίσω από τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες της για συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες και τις αντίστοιχες σκόπιμες αναβολές της αναθεώρησης του Χωροταξικού, δείχνουν ιδιαίτερη βιασύνη στην ακόμα μεγαλύτερη «απλοποίηση» των διαδικασιών αδειοδότησης αιολικών σταθμών και λοιπών ΑΠΕ. Παράλληλα, εμφανής και οι προθέσεις τους να διευκολύνουν συμφέροντα, υπακούοντας σε κελεύσματα επιχειρηματιών του χώρου, που επιθυμούν την ένταξη στο συγκεκριμένο Χωροταξικό όλου και μεγαλύτερου αριθμού προστατευόμενων περιοχών.

Και κάπως έτσι η Ελληνική Φύση έχει χάσει και χάνει ήδη πολλά. Πολλές οι ευαίσθητες προστατευόμενες περιοχές στη χώρα μας που έχουν λαβωθεί βαρύτατα (και μη αναστρέψιμα) από την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση ανεμογεννητριών μέσα ή σε άμεση επαφή με αυτές. Τεράστιες οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις του κάμπου και οι βοσκότοποι που έχουν καλυφθεί με φωτοβολταϊκά, σε βάρος της αγροτικής παραγωγής. Αμέτρητα τα ορεινά ρέματα και ποτάμια που καταλήφθηκαν ή αναμένεται να καταληφθούν από μικρά υδροηλεκτρικά, κατά παράβαση κι εδώ ευρωπαϊκών Οδηγιών (βλ. π.χ. Οδηγία 2000/60 για την προστασία των υδάτων), επιφέροντας τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και οδηγώντας στον προθάλαμο της ιδιωτικοποίησς των ορεινών πηγών μας, μέσω των «αδειών χρήσης νερού» σε ιδιώτες.

Ανυπολόγιστες οι επιπτώσεις όλων των ανωτέρω για την ανάπτυξη της υπαίθρου και του πρωτογενούς τομέα, ως βασικών πυλώνων της παραγωγικής διαδικασίας της χώρας, ο παραγωγικός πλούτος της οποίας παραχωρείται ή δεσμεύεται χάριν  ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο συγκεκριμένος ενεργειακός σχεδιασμός, που θα διασφαλίζει την ενεργειακή αυτάρκεια και ασφαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, σε συνδυασμό με έναν πλήρως εναρμονισμένο με την Ενωσιακή νομοθεσία χωροταξικό σχεδιασμό, που ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει ως κυβέρνηση και ο οποίος θα σέβεται πραγματικά το περιβάλλον, αναγνωρίζοντας την ανάγκη διατήρησης του φυσικού και υδάτινου πλούτου ως βασικού μοχλού της παραγωγικής διαδικασίας και θεωρώντας δεδομένο το ανέγγιχτο περιοχών  Νatura ή των με κάθε άλλο τρόπο προστατευόμενων περιοχών, επιβάλλεται ως η λύση, που πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί.

Ώρα μηδέν, λοιπόν, για το περιβάλλον, ώρα μηδέν για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και των πολιτών της, που πρέπει να απαλλαγούν άμεσα από τις περιβαλλοντικές και ενεργειακές πολιτικές και πρακτικές της κυβέρνησης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Καρδίτσας 

Γιώργος Δ. Καραβίδας




Total
0
Shares
Previous Article
foteini popwli penthos

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 28 ετών η Φωτεινή Βάϊου Ποπώλη

Next Article
mesanaplasidrakotrypas

Ευχαριστήριο του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δρακότρυπας η Ανάπλαση του Δήμου Μουζακίου

Related Posts