Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ώρα – μηδέν για το ΠΕΔΥ: Τραγικές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας – Σε “εξορία” οι γενικοί γιατροί

Είδη σε ανεπάρκεια είναι για τα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας παιδίατροι, μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι και οδοντίατροι, όπως καταγγέλλουν οι τοπικές Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών.

Kentra Ygeias mouzakinews

Με γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας, που τώρα ανήκουν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), επιχειρείται να καλυφθούν τα τεράστια κενά στα νοσοκομεία και στη νησιωτική χώρα.

Οι γενικοί γιατροί, καλύπτουν κενά σε νοσηλευτικά ιδρύματα, σε καλοκαιρινά εφημεριακά κέντρα και σε νησιά, όπου εκβιαστικά εφημερεύουν για πάνω από δέκα ημέρες συνεχόμενα, απλήρωτοι και σε άθλιες συνθήκες διαμονής και διατροφής.

Τα παραπάνω αναφέρουν οι Ενώσεις γιατρών νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θεσσαλίας, κάνοντας λόγο για δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά.

Από την 1η Ιανουαρίου 2015 – εξηγούν – με τον νόμο περί ΠΕΔΥ, αφαιρέθηκε η διοικητική δικαιοδοσία, των Κέντρων Υγείας, από τα νοσοκομεία και πέρασε στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

Τα αποτελέσματα, αυτής της απόφασης, σε συνδυασμό με τις καταστροφικές πολιτικές Υγείας, έχουν οδηγήσει τα Κέντρα Υγείας σε κατάρρευση και τους γιατρούς και τους άλλους υγειονομικούς σε απόγνωση.

Οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού σε παιδιάτρους, μικροβιολόγους, ακτινολόγους και οδοντιάτρους, τους έχουν καταστήσει είδος υπό εξαφάνιση στα Κέντρα Υγείας.

Όσοι (ελάχιστοι) έχουν απομείνει, εξαναγκάζονται να ασκούν…πλανόδια Ιατρική, καλύπτοντας κενά σε άλλα Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία.

Οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, φάρμακα, αναλώσιμα και εξοπλισμό, είναι δραματικές και ό,τι υπάρχει, είναι παρωχημένο και χαμηλής ποιότητας, τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στα Κέντρα Υγείας.

Εφημερίες

Οι Ενώσεις καταγγέλλουν ότι η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ απέκρυπτε από τους γιατρούς το γεγονός ότι βρίσκεται σε εμπλοκή και αδυναμία αποπληρωμής δεδουλευμένων από εφημερίες από τον Ιανουάριο του 2015.

Όπως αναφέρουν, δεν έχει ξεκινήσει καν η εκκαθάριση των εφημεριών, για ούτε ένα γιατρό, για ούτε ένα μήνα του 2015, για ούτε ένα Κέντρο Υγείας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αποπληρωμής, των δεδουλευμένων από εφημερίες σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, όπου – λόγω έλλειψης κονδυλίων και της ανυπαρξίας διοικητικού συμβουλίου – παραμένουν απλήρωτοι από εφημερίες από τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι γιατροί αναμένεται να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.

Δ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr




Total
0
Shares
Previous Article

Το Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου και τα συμπτώματά του

Next Article

Περιφερειακοί Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών στη Μυρίνη Καρδίτσας