Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

ΟΝΝΕΔ Καρδίτσας: H προάσπιση της υγείας μας και η ανάγκη μαζικού εμβολιασμού.

onned Karditsas

 Η παγκόσμια υγειονομική κρίση έχει επηρεάσει αισθητά την καθημερινότητα μας με την πανδημία του κορονοϊού να μετρά πάνω από 3.000 θανάτους στην χώρα μας, με τον αριθμό συνεχώς να αυξάνεται. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και στην πόλη μας, την Καρδίτσα, στην οποία το Σύστημα Υγείας πιέζεται σε ασφυκτικά πλαίσια. Οι γιατροί και το προσωπικό του Νοσοκομείου Καρδίτσας καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν.

 Είναι γεγονός πως η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει δραματικά με τις επιπτώσεις τόσο σε προσωπικό και ιδιαίτερα στην ψυχολογία μας όσο και σε οικονομικό επίπεδο να είναι αμέτρητες. Μάλιστα μετά την περιπέτεια της πλημμύρας η πόλη μας δοκιμάστηκε ακόμα περισσότερο. Δεν θα πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε πως πρώτιστο μέλημά μας θα πρέπει να αποτελεί η προάσπιση της δημόσιας υγείας των πολιτών και γι’ αυτό τον λόγο είναι αναγκαίο ο καθένας από εμάς να προτάσσει την ατομική του ευθύνη προς όφελος της υγείας των συνανθρώπων του.

 Ως ΟΝΝΕΔ Καρδίτσας θα πρέπει να τονίσουμε για μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα που έχει η πρόληψη για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης. Συγκεκριμένα, είναι απαραίτητο να τηρούμε τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση. Να μην κυκλοφορούμε χωρίς λόγο και αιτία, να μην συνωστιζόμαστε σε σπίτια, πλατείες και πάρκα της Καρδίτσας, να τηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις, να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής και φυσικά να φοράμε την μάσκα μας. Όλα αυτά αποτελούν τα απαραίτητα όπλα μας ενάντια σε αυτόν τον αόρατο εχθρό.

Επιπλέον , αξίζει να αναφερθεί πως μετά της εξαγγελίες της Κυβέρνησης πως τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός λάμπει μία σπίθα αισιοδοξίας στο φως. Ο μοναδικός τρόπος σταδιακού περιορισμού και οριστικής εξάλειψης της πανδημίας είναι ο μαζικός εμβολιασμός. Γι ‘ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να τονιστεί πως :

  • Ο εμβολιασμός αποτελεί το κυριότερο εργαλείο για την πρόληψη των ασθενειών, καθώς και το πλέον ουσιαστικό μέτρο για τη δημόσια υγεία, τόσο από πλευράς κόστους όσο και αποτελεσματικότητας.
  • Η ανοσοποίηση μέσω των εμβολίων είναι η καλύτερη άμυνα που έχουμε απέναντι σε σοβαρές και ενίοτε θανατηφόρες μεταδοτικές ασθένειες, οι οποίες μπορούν να προληφθούν.
  • Χάρη σε εκτεταμένες εκστρατείες εμβολιασμού εξαλείφθηκε η ευλογιά, η Ευρώπη απαλλάχτηκε από την πολιομυελίτιδα, και έχουν σχεδόν εξαλειφθεί πολλές άλλες ασθένειες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χάρη στον εμβολιασμό προλαμβάνονται κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο.

Απέναντι στην κινδυνολογία και την παραπληροφόρηση , η καλύτερη άμυνα είναι η γνώση και η ενημέρωση . Σύμφωνα με όλες ανεξαιρέτως τις ιατρικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί σ ε παγκόσμιο επίπεδο :

  • Δεν υπάρχει καμία απολύτως επιστημονικά τεκμηριωμένη σύνδεση του εμβολιασμού με σοβαρές παρενέργειες, επιπλοκές ή με μορφές αυτισμού .
  • Η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής παγκοσμίως, αλλά και η φαινομενική εξάλειψη πολλών από τις ασθένειες που προλαμβάνονται από τα εμβόλια δεν επαρκούν ως δικαιολογίες ώστε να μην εμβολιαζόμαστε. Οι μολυσματικοί παράγοντες εξακολουθούν να υπάρχουν και να διαπερνούν με μεγάλη ευκολία τα γεωγραφικά σύνορα ενώ ο βασικός λόγος για τον οποίο εμβολιαζόμαστε είναι προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές.Αυτό συμβαίνει διότι ένα εμβόλιο περιέχει εξασθενημένα τμήματα του ιού, προκειμένου ο οργανισμός, χωρίς να διατρέχει πραγματικό κίνδυνο, να αναπτύσσει τα αντισώματα που απαιτούνται ώστε σε περίπτωση που έρθει εκ νέου σε επαφή με τον ιό να είναι ήδη σε θέση να τον αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Καταλήγοντας συνεπώς, απέναντι σε κάθε έναν συνωμοσιολόγο και κινδυνολόγο , ως ΟΝΝΕΔ Καρδίτσας έχουμε το χρέος να τονίσουμε πως για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας στην Καρδίτσα, αλλά και να απαλύνουμε την πίεση που δέχεται το νοσοκομείο μας είναι απαραίτητο να τηρούμε όλοι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί.

Είναι όμως ταυτόχρονα απαραίτητο να έχουμε στο μυαλό μας πως μόνο με τον μαζικό εμβολιασμό θα εξαλείψουμε αυτόν τον ιό που μας ταλαιπωρεί.

Εκ μέρους της ΟΝΝΕΔ Καρδίτσας

Βαγγέλης Αλεξανδρόπουλος,

Υπεύθυνος τομέα Υγείας ΟΝΝΕΔ Καρδίτσας.




Total
0
Shares
Previous Article
eda Thess Thessaloniki simfonia1

Το δίκτυο φυσικού αερίου επεκτείνεται σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης

Next Article
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΥΛΗΣ

Επιχορήγηση Αθλητικών Σωματείων του Δήμου Πύλης

Related Posts