Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ομιλία του Σπύρου Λάππα στη Βουλή σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης του πρώην Αν. Υπουργού Δικαιοσύνης

lappas spyros vouli

Σημεία ομιλίας του Σπύρου Λάππα, Tομεάρχη Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Eισηγητή στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, στη συζήτηση επί των πορισμάτων της Επιτροπής για τον πρώην Αν. Υπουργό Δικαιοσύνης 

Ο Σπύρος Λάππας στην ομιλία του στη Βουλή την Τετάρτη 22/7, κατά τη συζήτηση επί του διανεμηθέντος πορίσματος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην Αναπληρωτή Υπ. Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Στα χρόνια της κρίσης, την ώρα που έχουμε χρεοκοπία, απαξίωση, φτώχεια, πόνο για την ελληνική κοινωνία την περίοδο 2012-2015, αναπτύσσεται αυτό το τεράστιο σκάνδαλο στον χώρο της υγείας, για το οποίο δεν έχει αμφιβολία κανένας στην οικουμένη. Όμως, η ΝΔ δεν παραδέχθηκε ούτε μια φορά ότι υπάρχει σκάνδαλο παρά το γεγονός ότι ο αρχηγός τους τρεις φορές δημοσίως παραδέχθηκε ότι είναι σκάνδαλο διεθνές με μεγάλο βάθος και έκταση και με πολλούς πιθανούς ενόχους.

Να αναφέρω τον κ. Κρεμαστινό, που κατέθεσε ότι πονούσε για την κατάντια και την κατάσταση στο χώρο της υγείας; Να σας πω και για τον δικό σας άνθρωπο που διορίσατε Γ.Γ. Δημόσιας Διοίκησης, τον κ. Ρακιτζή; Με τρεις συναπτές εκθέσεις, λέει, ότι η διαφθορά στην υγεία ήταν στον ουρανό και ότι ήταν ο βασικός παράγοντας που μαζί με τη διαφθορά στα εξοπλιστικά οδήγησε στη χρεοκοπία τη χώρα. Να σας πω για τον κ. Σουρλα; Με μια τρομερή έκθεση το 2013, αποκάλυψε σημεία και τέρατα για τη διαφθορά, τη σπατάλη, τη σήψη και τη ρεμούλα στο χώρο της υγείας. Είπε, πως το ποινικό τμήμα του Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, επέβαλε πρόστιμο 350 εκατ. δολαρίων σε φαρμακευτικές εταιρείες διότι διέφθειραν κρατικούς αξιωματούχους. Και δεν ελήφθη καμία δικαστική πρωτοβουλία και δεν έγινε καμία δικαστική ενέργεια. Γιατί λοιπόν, η Δικαιοσύνη δεν το ερεύνησε; Γιατί δεν το διερευνά ακόμα  μέχρι σήμερα; Διότι δεν υπάρχει μόνο το αδίκημα της απιστίας. Πιθανόν να υπάρχουν και άλλα αδικήματα, τα οποία δεν έχουν παραγραφεί.

Σε αυτό το έδαφος, λοιπόν, αναπτύχθηκε το σκάνδαλο της NOVARTIS, το οποίο ερευνάται σήμερα σε είκοσι δύο χώρες, στα 4/5 της οικουμένης. Και δεν θέλετε να το αντιμετωπίσετε με ειλικρίνεια και με θάρρος.

Υπερτιμολόγηση φαρμάκων με πολιτική απόφαση, υπερσυνταγογράφηση από γιατρούς, πολυφαρμακία και τεχνητή ζήτηση ήταν το υπέδαφος πάνω στο οποίο καλλιεργήθηκε, αναπτύχθηκε, διογκώθηκε, έγινε τεράστιο, εγχώριο και διεθνές, το σκάνδαλο της Novartis. Το οποίο αν δεν συμφωνήσει το πολιτικό σύστημα ότι είναι σκάνδαλο, πολύ φοβάμαι ότι θα επαναλαμβάνεται αενάως αυτή η τεράστια διαρροή δημοσίου χρήματος.

Τι προτείνετε στο ελληνικό κοινοβούλιο για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα σήψης, ρεμούλας, διαφθοράς που ταπεινώνουν τη χώρα στο εσωτερικό και η διεθνής της εικόνα γκριζάρεται και ο ελληνικός λαός πονά;

Μας λέτε ότι το σκάνδαλο Νοβάρτις το έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πότε ξεκίνησε όμως; Το καλοκαίρι του 2013 από τις ΗΠΑ. Είναι θλιβερό ότι και αυτό το σκάνδαλο, όπως και στην περίπτωση της Siemens, ξεκίνησε με ενέργειες ξένων Διοικητικών Αρχών. Και τα δύο σκάνδαλα ξεκίνησαν με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και Γερμανίας. Η απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου, είναι το πιο προσβλητικό αλλοδαπό δημόσιο κείμενο που καταφρονεί την Ελλάδα γιατί λέει ότι η Siemens χρηματοδοτούσε για χρόνια τα δύο μεγάλα κόμματα και αυτό είναι μελανό σημείο για όλους μας. Είστε οι μόνοι κύριοι της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που ισχυρίζεστε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, και πως να υπάρχει σκάνδαλο αφού σύμφωνα με αυτά που λέτε δεν υπάρχει διαφθορά.

Έχω έγγραφο της 29/12/2016, που προσέφερε ο κ. Αγγελής και τα πρακτικά των ερωτήσεων προς την κα Ράικου. Τη ρώτησα δέκα φορές: “Eπί θητείας σας, ήρθε έγγραφο από το FBI που γινόταν αναφορά σε ευθύνες πολιτικών προσώπων;” Και απαντά 10 φορές: “ΟΧΙ ΠΟΤΕ”, και έρχεται ο κ. Αγγελής και αποκαλύπτει το έγγραφο του FBI που λέει το ακριβώς αντίθετο.

Αφού λοιπόν μας είπατε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Νοβάρτις, έρχεται η Νοβάρτις και ομολογεί, στο συμβιβασμό με το Αμερικανικό Δημόσιο, όλα όσα για 3 χρόνια λέγατε ότι είναι ψέματα και συκοφαντίες του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω δει τόσο καταφρονητική απόφαση, τόσα χρόνια, ως δικηγόρος. Και μάλιστα τολμάτε να λέτε, ότι για αυτήν την απόφαση του δικαστηρίου του Νιού Τζέρσεϋ, εσείς κάνετε διαφορετική μεταφραστική προσέγγιση. Ούτε συνοικιακό φροντιστήριο ξένων γλωσσών να ήσασταν σε απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας. Η απόφαση είναι επίσημα μεταφρασμένη από το υπουργείο Εξωτερικών.

Εμείς, στο πόρισμά μας, με σεβασμό και επίγνωση του ρόλου μας, σας είπαμε ποια ήταν τα αμαρτήματά σας. Να αναφέρω την εξαίρεση Πολάκη-Τζανακόπουλου τη πρώτη μέρα με την επίκληση ότι θα τους καλέσετε στο μέλλον για μάρτυρες; Και να σας αποκαλύψω και κάτι πολύ σοβαρό: Την πρώτη μέρα, ο κ. Μπούγας και η κα Ράπτη της οποίας ζητήθηκε εξαίρεση συντάχθηκαν με τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και της νομολογίας, που έλεγε ότι για να αποκλείσεις κάποιον, πρέπει να έχει ήδη εξεταστεί ως μάρτυρας. Την επόμενη μέρα όμως, ο Πρόεδρος της Επιτροπής άλλαξε γνώμη, κάτι άλλο έγινε έξω από την επιτροπή δεν εξηγείται διαφορετικά, και έτσι συνταχθήκατε όλοι με την πρόταση του κ. Πλεύρη και εξαιρέσατε δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την επιτροπή. Ουσιαστικά παρεμβήκατε ανεπίτρεπτα, αντικοινοβουλευτικά, παράνομα στο δικαίωμα που έχει ο αρχηγός ενός κόμματος να καθορίζει ο ίδιος αποκλειστικά τη συγκρότηση της ομάδας στην επιτροπή. Δεν τα θέλατε τα δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γιατί είχατε από τότε προσχεδιασμένο τι θα κάνετε.

Μετά την εξαίρεση τους, ήρθε η ώρα να συζητηθεί το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων. Με λύσσα τους πολεμήσατε από τη πρώτη στιγμή και αυτούς και τους εισαγγελείς διαφθοράς.

Γιατί θέλετε να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευόμενων μαρτύρων; Διότι θέλετε να δώσετε ένα σήμα στους μαφιόζους της οικουμένης, ότι πλέον οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν είναι στο απυρόβλητο, ότι εύκολα βγαίνει η κουκούλα, αυτό θέλετε να πείτε. Για να πανηγυρίζουν οι μαφιόζοι στην οικουμένη.

Να αναφέρω δύο ακόμη ακυρότητες της επιτροπής. Δεν καταφέρατε να αποκαλύψετε τα στοιχεία της επωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων, γιατί όρθωσε ανάστημα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, διαφορετικά θα είχαν χάσει την προστασία που έχουν από το Νόμο που εσείς οι ίδιοι ψηφίσατε το `14. Το δεύτερο είναι ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής σας είπε ότι ακύρως εξετάζετε μάρτυρες εκτός του θέματος της εντολής της Βουλής. Νομικά πρόκειται για μπάχαλο και φιάσκο.

Από το 1832, είναι η πρώτη φορά σε αυτή τη χώρα που διώκεται εισαγγελικός λειτουργός και θα στιγματιστεί ανεξίτηλα το σύνολο του πολιτικού συστήματος και η ευθύνη είναι ακέραια και δική σας.

Ντρεπόμαστε ως ΣΥΡΙΖΑ που η Ελλάδα είναι η 3η χώρα που σίγουρα θα ελεγχθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη δίωξη Εισαγγελικής λειτουργού. Και το κάνατε με λύσσα και εκδικητικότητα από την πρώτη μέρα που έσκασε το σκάνδαλο Νοβάρτις.

Τη δίωξη της κας Τουλουπάκη την είχατε προαναγγείλει και αυτό δεν μπορείτε να το κρύψετε.

Θα αναφερθώ σε μια κακή στιγμή για τη Δικαιοσύνη στη χώρα μας. Η ποινική δικονομία προβλέπει ότι την έρευνα την ασκεί ένα μονοπρόσωπο όργανο που λέγεται Εισαγγελέας. Και θέτω το ερώτημα: Γιατί είχαμε δύο Εισαγγελείς ισότιμους στην έρευνα των εισαγγελικών λειτουργών; Μήπως για να ισορροπήσουμε κάποια κακή εξέλιξη; Μήπως λοξοδρομήσει και στραβοπατήσει ο ένας εκ των δύο;

Ο πρώτος που εξέδωσε το πόρισμα του είναι ο κ. Σουφουλάκης, ένα καταπληκτικό κείμενο 300 σελίδων, που αντιμετωπίζει ένα προς ένα όλα τα επιχειρήματα των μηνυτών. Και ενώ ζητά την αρχειοθέτηση, την επόμενη μέρα ο κ. Ζαχαρής με ένα κείμενο 60 σελίδων ζητά τη δίωξη.

Εάν θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε κλίμα ζόφου και σε χώρα «κοριών» και μία χώρα που θα είναι σε επίπεδο δημοκρατίας και δικαιοσύνης δίπλα στη Ρουμανία και την Πολωνία, δική σας η απόφαση. Να ξέρετε, όμως, εάν δεν λαμβάνετε υπόψη την ιστορία, το πάθος και την επιθυμία του ελληνικού λαού να ζήσει με δημοκρατία, θα το πληρώσετε κάποια στιγμή, oύτως ή άλλως!»




Total
0
Shares
Previous Article
Agia Parakevi slide

Πανηγυρίζει η Πολιούχος των Σοφάδων Αγία Παρασκευή

Next Article
dioksi ilektronikou eglimatos

Προσοχή! Κυκλοφορεί καταφανώς απατηλό μήνυμα. Παρακαλούνται οι πολίτες να το αγνοούν

Related Posts

Mitsotakis Mouzaki eksofyllo
Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΤΕ Φωτογραφίες και Βίντεο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι

ΔΕΙΤΕ Φωτογραφίες και Βίντεο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι Φωτογραφίες: Πέτρος Ζιώγας Βίντεο: Νίκος…
2o dimotiko sxooleio mouzakiou museotek.net
Διαβάστε περισσότερα

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης Συνεργασία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου…
Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων

Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”, μειώνοντας κατά 74 εκατομμύρια m3, περίπου, την πλημμύρα του κάμπου της “Θεσσαλίας”