Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ομιλία του Κώστα Τσιάρα στη Βουλή για την Ανώτατη Εκπαίδευση

 

Δημοκρατικό έλλειμμα και συντεχνιακά κριτήρια στον νέο Χάρτη για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Δημοκρατικό έλλειμμα και πελατειακές λογικές στη διαμόρφωση του νέου χάρτη της Ανώτατη Εκπαίδευσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τσιάρας.

Στην ομιλία του στην Βουλή κατά τη συζήτηση σχετικού νομοσχεδίου για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Καρδιτσιώτης πολιτικός υπενθύμισε, πως το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει σταθεί θετικά στην ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο όντως υπάρχει μια αναμόρφωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία όμως οφείλει να κρατάει σταθερή την ειδοποιό διαφορά της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει μια νέα και βιώσιμη αρχιτεκτονική της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία ωστόσο θα πρέπει να εδράζεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια.

Αντ’ αυτού όμως τόσο το νομοσχέδιο για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και όσα έχουν γίνει γνωστά για την επικείμενη συγχώνευση του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στέρεας Ελλάδας αποκαλύπτουν την έλλειψη σοβαρής πολιτικής από την πλευρά του Υπουργείου, καθώς αποδεικνύεται πως οι επιλογές του είναι απολύτως αποσπασματικές. «Αν θέλετε να σας μεταφέρω εγώ τη δική μου εμπειρία στο επίπεδο του ΤΕΙ Θεσσαλίας, δυστυχώς, τα κριτήρια είναι τοπικιστικά, είναι συντεχνιακά, είναι κριτήρια τακτοποίησης ημετέρων. Που είναι τα αντικειμενικά κριτήρια; Που βρίσκεται η θέσπιση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των νέων σχολών που δημιουργούνται;» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Τσιάρας, ο οποίος υποστήριξε, πως για όλα αυτά τα ζητήματα που απασχολούν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και την ακαδημαϊκή κοινότητα «επικρατεί κυριολεκτικά ένα αλαλούμ».

Στην σκιά των εξελίξεων γύρω από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο κ. Τσιάρας απέδωσε δημοκρατικό έλλειμμα στον Υπουργό Παιδείας και τους επιτελείς του για τις διαδικασίες της δημόσιας διαβούλευσης, καθώς αγνοούνται συστηματικά οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών.  Απευθυνόμενος στους βουλευτές της πλειοψηφίας αναρωτήθηκε σκωπτικά: «Πού βρίσκεται άραγε το δημοκρατικό σας αίσθημα, το οποίο κάθε φορά μας το προβάλλετε ως το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ;». «Πως αισθάνεστε, όταν προστίθενται διατάξεις στην κοινοβουλευτική διαδικασία οι οποίες ουδέποτε τέθηκαν στην βάσανο της δημοσίας διαβούλευσης» προσέθεσε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.




Total
0
Shares
Previous Article

Νέος εξοπλισμός για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γεν.Νοσοκομείου Λάρισας

Next Article

Έργα προϋπολογισμού άνω των 30 εκ. ευρώ στο Δήμο Τεμπών