Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ομιλία Κώστα Αγοραστού στην Επιτροπή της Βουλής

Κ. Αγοραστός: «Το νομοσχέδιο για το δομημένο περιβάλλον δεν αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα το ζήτημα του πολεοδομικού σχεδιασμού»

Ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στην Επιτροπή της Βουλής

«Το 25% των εσόδων από τα πρόστιμα που προβλέπεται για τις Περιφέρειες δεν είναι επαρκές»

«Να αποσαφηνιστούν οι συναρμοδιότητες στο τρίγωνο Υπουργείο Περιβάλλοντος – Περιφέρειες – Δήμοι»

«Το νομοσχέδιο «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» δεν αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα το ζήτημα του πολεοδομικού σχεδιασμού. Παρ’ όλα αυτά εμείς στις Περιφέρειες θα προσπαθήσουμε  να ανταποκριθούμε στον όγκο σημαντικών αρμοδιοτήτων που μας εκχωρούνται με το νομοσχέδιο υπό την αδιαπραγμάτευτη, όμως, προϋπόθεση ότι θα μας δοθούν επαρκείς ανθρώπινοι και χρηματικοί πόροι για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα επί του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (ακρόαση φορέων).

«Το 25% των εσόδων από τα πρόστιμα που προβλέπεται για τις Περιφέρειες δεν είναι επαρκές», ξεκαθάρισε ο κ. Κ. Αγοραστός ενώ επανέλαβε την αντίθεσή του στο να παραπέμπεται η εφαρμογή των νόμων σε Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις, η έκδοση των οποίων είτε καθυστερεί πολλούς μήνες είτε παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

«Η εξειδίκευση του αριθμού των εργαζομένων που θα ενισχύσουν τις Περιφέρειες προβλέπεται να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα. Σας θυμίζω ότι εδώ στην ίδια Επιτροπή της Βουλής συζητήσαμε τον περασμένο Μάρτιο το νομοσχέδιο για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων.  Ο νόμος ισχύει αλλά από τότε πέρασαν πολλοί μήνες χωρίς να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το τι σημαίνει εποπτεία των ΟΕΒ από τις Περιφέρειες.

Άρα, χρειάζονται νόμοι που να είναι ξεκάθαροι και να μπορούν να εφαρμοστούν την επομένη της ψήφισής τους για να μη συνεχιστεί η κακονομία και η πολυνομία. Διαφορετικά δεν θα λύσουμε το πρόβλημα αλλά θα το μεταθέσουμε στο μέλλον κι αυτό ισχύει απόλυτα και για το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα», προειδοποίησε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

Ο κ. Κ. Αγοραστός έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της αποσαφήνισης των συναρμοδιοτήτων στο τρίγωνο Υπουργείο Περιβάλλοντος – Περιφέρειες – Δήμοι και έκρινε επιβεβλημένο «να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες στις αρμοδιότητες αφ’ ενός για να μην εγείρονται συνταγματικά ζητήματα κι αφ’ ετέρου για να μην υπάρχει άλλοθι για αδράνεια λόγω πολυδιάσπασης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε ακόμη ότι «οι επιδιωκόμενοι σκοποί του νομοσχεδίου δεν φαίνεται να οδεύουν προς επίτευξη αν δεν υπάρξουν κι άλλες αλλαγές όπως τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα ΣΧΟΑΠ που χρειάζονται 20-25 χρόνια να τελειώσουν κι όταν οδεύουν στη λύση, έχουν ήδη ξεπεραστεί από την πραγματικότητα».

Ο κ. Κ. Αγοραστός ζήτησε να σταματήσει η κινδυνολογία όσον αφορά για το τι πρόκειται να κάνουν οι Περιφέρειες και ξεκαθάρισε: «Εμείς δεν ερχόμαστε να δημιουργήσουμε πρόβλημα αλλά να συνεργαστούμε με όλους για να βάλουμε τάξη. Άλλωστε, από τις διατάξεις του νομοσχεδίου προκύπτει αβίαστα ότι στις Περιφέρειες ανατίθεται να βάλουν τάξη σ’ όλα αυτά που έγιναν όσον αφορά το δομημένο περιβάλλον τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό βεβαίως μας τιμά γιατί για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι είμαστε δημιουργικοί, ουσιαστικοί, συνεργατικοί και φθάνουμε γρήγορα και σωστά στο αποτέλεσμα», υπογράμμισε κι επανέλαβε την πάγια θέση της ΕΝΠΕ για κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι οποίες, όπως σημείωσε, «ούτε στον τομέα αυτό έδωσαν λύσεις. Γιατί άραγε υπάρχουν ακόμη; Είναι εμφανέστατο ότι δεν χρειάζονται, ενώ οι εργαζόμενοι που υπηρετούν εκεί είναι απολύτως αναγκαίοι στις Περιφέρειες», επισήμανε.

agorastos perivallon 1




Total
0
Shares
Previous Article

Βελτιώνονται οι δρόμοι σε Μεγαλοχώρι και Μπαλκούρα

Next Article

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Καρδίτσας