Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

ΟΜ Εκπαιδευτικών Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Όχι στην υποβάθμιση του σχολείου

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Καρδίτσας

ΟΜ Εκπαιδευτικών Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Όχι στην υποβάθμιση του σχολείου

Ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών (Ο.Μ.) Εκπαιδευτικών Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

«Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Όχι στην υποβάθμιση του σχολείου»

Αυτές τις μέρες συζητείται στη βουλή το νομοσχέδιο για την παιδεία, ενώ βρίσκεται στο αποκορύφωμά της η συζήτηση για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), που βάζει φραγμό στα όνειρα χιλιάδων υποψηφίων μαθητών και μαθητριών μας.

Το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών» αποτελεί συνέχεια μιας μακράς σειράς οπισθοδρομικών μέτρων που αποφασίσθηκαν μεσούσης της πανδημίας στον χώρο της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως η τράπεζα θεμάτων, οι αλλαγές στη Γ’ Λυκείου, η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι περικοπές αντικειμένων, η λεγόμενη «αυτοαξιολόγηση» της σχολικής μονάδας, η μετατροπή σχολικών μονάδων σε πειραματικά και πρότυπα σχολεία με όρους αυθαιρεσίας και αυταρχισμού, χωρίς κανένα παιδαγωγικό ή επιστημονικό έρεισμα.

Η κυβέρνηση, με επιλογή της, δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας, με μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, με βελτίωση της καθαριότητας των σχολείων, με προγραμματισμό μαζικών τεστ, με ενίσχυση των προβληματικών υποδομών των σχολικών μονάδων και με ασφαλή μετακίνηση και διαβίωση μαθητών και εκπαιδευτικών. Επαναπαυμένη στην ενδεχόμενη απέλπιδα λύση της τηλεκπαίδευσης και της αναστολής λειτουργίας.

Εν μέσω όλων αυτών των ασφυκτικών συνθηκών και προβλημάτων, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με μια σειρά βαθιά αντιδραστικών άρθρων, στοχεύει στην αλλαγή του περιεχομένου και της λειτουργίας του σχολείου, στην αυτονόμησή του από τον δημόσιο χαρακτήρα του, τις εκπαιδευτικές ανάγκες του συνόλου των μαθητών, στην όξυνση των ανισοτήτων, στον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο – φόβητρο την αξιολόγηση, για την υποταγή των εκπαιδευτικών. Στο πλαίσιο αυτό προβάλλεται η «αριστεία» ως ελκυστικό δέλεαρ, υποκρύπτοντας τον έλεγχο της ατομικής ευθύνης.

Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο συγκεντρωτισμός στη λειτουργία του σχολείου και στο έργο των εκπαιδευτικών, καθώς και η διοικητική ασφυκτική πρόσδεση στον κομματικό έλεγχο, με δραματική μείωση των συλλογικών διαδικασιών και του ρόλου του συλλόγου διδασκόντων, προοίμιο του οποίου βίωσε η εκπαιδευτική κοινότητα με την ουσιαστική κατάργηση του θεσμού των αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια και στα συμβούλια επιλογής στελεχών.

Η πρωτοφανής αυτή αντιεκπαιδευτική παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχει στόχο τη βελτίωση της δομής και του περιεχομένου της παιδείας, τη βελτίωση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων και του έργου των εκπαιδευτικών, αλλά συνειδητά δημιουργεί συνθήκες συγκεντρωτισμού, ανισότητας και ανασφάλειας, κάτω από το ωραιοποιημένο προσχηματικό περιτύλιγμα της «Αναβάθμισης του Σχολείου – Ενδυνάμωσης των Εκπαιδευτικών».

Απαιτούμε:

Τη συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου και τον επανασχεδιασμό του πάνω στις βάσεις της συλλογικότητας, της δημιουργικής συζήτησης και της σύνθεσης.

Την άμεση κάλυψη των πραγματικών εκπαιδευτικών αναγκών.

Τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, στο μέτρο που συνάδει με τις συνθήκες πανδημίας.

Την άμεση απόσυρση του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Τον ορθολογικό επανασχεδιασμό των αναλυτικών προγραμμάτων στη βάση της ικανοποίησης των σύγχρονων εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών αναγκών.

Οργάνωση Μελών (Ο.Μ.) Εκπαιδευτικών Καρδίτσας
του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία




Total
0
Shares
Previous Article
Ετήσιο Μνημόσυνο Αθανασίου Κωστόπουλου - Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών ο Αθανάσιος Κωστόπουλος

Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων: Αποχαιρετισμός στον φύλακα αρχαιοτήτων Θανάση Κωστόπουλο

Next Article
amanatidis muroforidhs

Αναφορές της Αναγέννησης για Αμανατίδη - Μυροφορίδη!

Related Posts

Χρ. Τριαντόπουλος: Θεσμοθετήθηκε η ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες - Χρ. Τριαντόπουλος: Με την τροπολογία ανοίγει ο δρόμος για τις ενισχύσεις των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας από τον ΕΛΓΑ - Χρ. Τριαντόπουλος στη Βουλή: Εργαζόμαστε όλοι εντατικά για να φτάσει η πρώτη αρωγή σε όσους πραγματική την δικαιούνται
Διαβάστε περισσότερα

Χρ. Τριαντόπουλος: Με ετήσιο ορίζοντα η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023

Χρ. Τριαντόπουλος: Με ετήσιο ορίζοντα η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από τις πλημμύρες…
mitsotakis mouzaki
Διαβάστε περισσότερα

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias»

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα…
Τοποθέτηση Τάσου Τσιαπλέ στο Π.Σ. Θεσσαλίας για τα προβλήματα των αγροτών - Τάσος Τσιαπλές: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Διαβάστε περισσότερα

Να καλύψει το κράτος όλο το ποσό του ενοικίου, όσων πλημμυροπαθών αναγκάστηκαν να νοικιάσουν, γιατί τα σπίτια τους δεν κατοικούνται

Να καλύψει το κράτος όλο το ποσό του ενοικίου, όσων πλημμυροπαθών αναγκάστηκαν να νοικιάσουν, γιατί τα σπίτια τους…