Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Όλυμπος: Αντιδράσεις για το σχέδιο που προβλέπει εισιτήριο 6 ευρώ την ημέρα – Διευκρινίσεις από τον αρμόδιο φορέα

Όλυμπος: Αντιδράσεις για το σχέδιο που προβλέπει εισιτήριο 6 ευρώ την ημέρα - Διευκρινίσεις από τον αρμόδιο φορέα

Όλυμπος: Αντιδράσεις για το σχέδιο που προβλέπει εισιτήριο 6 ευρώ την ημέρα – Διευκρινίσεις από τον αρμόδιο φορέα

Έντονες είναι οι αντιδράσεις τόσο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης όσο και των μεγάλων Ορειβατικών Συλλόγων της επικράτειας, αναφορικά με τη θέσπιση εισιτηρίου (στα 6 ευρώ ανά άτομο/την ημέρα και στα 12 για τα ΙΧ) από την πλευρά της κυβέρνησης για τη διέλευση, την επίσκεψη, την εκπαίδευση, την έρευνα, την επαγγελματική δραστηριότητα, την ορειβσία και την ερασιτεχνική θήρα, το βουνό του Ολύμπου.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν αναφορικά με τη θέσπιση εισιτηρίου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) προχωρά σε διευκρινίσεις, σημειώνοντας πως όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν αποτελούν ώριμο σχέδιο απόφασης, αλλά συζητήσεις που γίνονται μεταξύ αρμόδιων φορέων.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως το σχέδιο αποτελεί εσωτερική διαδικασία του Οργανισμού και η διαβούλευση μεταξύ φορέων βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως η κάθε σχετική απόφαση για τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές προϋποθέτει πρώτα την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης.

“Η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων”, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση του Οργανισμού ενώ παρατίθεται ως παράδειγμα η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, όπου ισχύει το εισιτήριο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.:

“Αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον Τύπο των τελευταίων ημερών σχετικά με τη θέσπιση εισιτηρίου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου διευκρινίζουμε πως:

Α) Στις 23-12-2020 ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ανέθεσε το έργο “Εισηγητικής Έκθεσης και σχεδίου ΚΥΑ για την τεκμηρίωση και τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου”

Β) το εν λόγω σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποτελεί εσωτερική διαδικασία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και βάση για αρχική συζήτηση και διαβούλευση, η οποία εξελίσσεται, του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης και τους τοπικούς φορείς και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα ώριμο ή πολύ περισσότερο τελικό σχέδιο Απόφασης.

Η παραπάνω διαδικασία προβλέπεται στον ν.4519/2018 όπως αυτός ισχύει.

Σημειώνουμε πως η κάθε σχετική απόφαση για τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές προϋποθέτει πρώτα την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι στην ευχέρεια των αρμόδιων υπουργείων και της πολιτικής ηγεσίας.

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. θα συνεχίσει να εισηγείται και να υποστηρίζει δράσεις και έργα για την προστασία και την ανάδειξη της Ελληνικής Φύσης, όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση της κατάρτισης του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων. Η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με το καθιερωμένο εισιτήριο για 30 και πλέον χρόνια, το επιβεβαιώνει”. 

Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε τις τελευταίες ημέρες υπουργική απόφαση,συνυπογράφουν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης σύμφωνα με την οποία αναμένεται η θέσπιση εισιτηρίου για είσοδο στον Όλυμπο και η εκχώρηση αρμοδιοτήτων ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες.

Η απόφαση δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ κάτι που συνεπάγεται πως υπάρχει η δυνατότητα διορθώσεων, δημοσιεύεται από το anevenontas.gr. Η απόφαση έχει τίτλο “Θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου με κωδικό GR1250001 και ονομασία Όρος Όλυμπος”. Η περιοχή αυτή είναι το μεγαλύτερο τμήμα του βουνού, εκτός της περιοχής του καταφυγίου του ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς, ένα κομμάτι – το χαμηλότερο – των πλαγιών του νότιου Όλυμπου και δυτικά, οι πλαγιές δυτικά της κορυφογραμμής Φλάμπουρο – Κίτρος έως κάτω το οροπέδιο Μπάρα.

ι στο σχετικό παράρτημα της απόφασης το εισιτήριο διαμορφώνεται για το γενικό πληθυσμό στα 6 ευρώ, ενώ εξαιρούνται ΑμεΑ, οι πολίτες άνω των 67 ετών, οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Αξίζει να αναφερθεί ότι προβλέπεται πρόστιμο για τους παραβάτες που ισούται με το 20πλάσιο του αντιτίμου του εισιτηρίου.

Σύμφωνα με το anevainontas.gr, η απόφαση προκαλεί αντιδράσεις με συγκεκριμένες ενστάσεις όπως:

-Όλοι μεταξύ 15 και 67 χρ. Θα πληρώνουν κανονικά (μουσείο Ακρόπολης: 18-67). Δηλαδή σε έναν έφηβο δημιουργείται αντικίνητρο!

-Ο κάθε επισκέπτης πληρώνει 6€ και το κάθε ΙΧ 12, ανά ημέρα. Είναι υπερβολικό για τους περισσότερους πολίτες και μάλιστα με το δεδομένο ότι μια ανάβαση στον Όλυμπο απαιτεί 2-3 ημέρες. Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για άνεργους, καμιά μέριμνα για οικογενειακό εισιτήριο, καμιά μέριμνα για φοιτητές.

-Ο προστιθέμενος ΦΠΑ είναι 24% (τύπος, βιβλία, συναυλίες: 6%)!

-Δεν υπάρχει καμιά εποχικότητα. Έτσι, είτε ο επισκέπτης μπει τον Αύγουστο είτε μπει το Φεβρουάριο (όπου οι παροχές είναι ελάχιστες), πληρώνει το ίδιο.

-Παρά το ότι το εισιτήριο για ΙΧ είναι σχεδόν απαγορευτικό, καμιά μέριμνα για εναλλακτική μεταφορά δεν υπάρχει (λεωφορείο ανά τακτή ώρα προς Πριόνια π.χ.). Η μόνη εναλλακτική είναι το ξεκίνημα της πορείας από τα 300μ. υψόμετρο! Να σημειωθεί ότι αν κάποιος, προκειμένου να αφήσει μικρό οικολογικό αποτύπωμα από την επίσκεψη του θελήσει να χρησιμοποιήσει τραίνο, κανένα ΜΜΜ δεν συνδέει το ΣΣ Λιτοχώρου, με το… Λιτόχωρο! Δηλαδή ούτε τα βασικά.

-Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για τα μέλη των ορειβατικών συλλόγων. Έτσι παρά το ότι τα μέλη τους βοηθούν (άμεσα ή έμμεσα) στην προβολή των ορεινών δραστηριοτήτων, στη φύλαξη των οικοσυστημάτων, στην κατασκευή και συντήρηση μονοπατιών, καταφυγίων κλπ. η αντιμετώπιση τους είναι ακριβώς η ίδια. Εξαίρεση αποτελούν οι δημότες των παραολύμπιων δήμων (και άρα και τα μέλη των εκεί ορειβατικών συλλόγων), που μπορούν με ετήσιο πάσο 20€ να έχουν απεριόριστες επισκέψεις (δεν συμπεριλαμβάνεται το ΙΧ).

-Αντίθετα οι επισκέπτες της Ι.Μ. Διονυσίου (μέσα στα όρια του Φορέα), δεν θα πληρώνουν εισιτήριο (εξόφθαλμη εξαίρεση, πελατειακής λογικής).

-Με βάση την τιμολογιακή πολιτική που προτείνεται, το κόστος μερικών τυπικών αναβάσεων στον Όλυμπο:

-Διήμερη εξόρμηση ορειβατικού συλλόγου: Πούλμαν: 70€ Χ2 ημέρες= 140€. 50 ορειβάτες Χ 5€ (ομαδικό εισιτήριο)= 250€ Χ 2 ημέρες= 500€, Σύνολο 640€! Ανά άτομο 12.80€.

-Παρέα τριών ατόμων που θα κάνει τριήμερη ανάβαση στον Όλυμπο και με ΙΧ θα προσεγγίσει το σημείο εκκίνησης που είναι εντός ζώνης φορέα (π.χ. Πριόνια, Διασταύρωση, Κρεβάτια, Ξερολάκι κλπ.): 3 άτομα Χ 3 ημέρες Χ 6€= 54€. ΙΧ: 3Χ12€= 36€. Σύνολο 90€ ή 30€ το άτομο.

-Σχοινοσυντροφιά δυο ατόμων που θα πάει για σκαρφάλωμα 5 ημερών στις ψηλές κορυφές: 2 άτομα Χ 6€ = 12€ Χ 5 ημέρες = 60€. ΙΧ: 12Χ5 = 60€. Σύνολο 120€. Ανά άτομο 60€.

-Τετραμελής οικογένεια (το ένα παιδί κάτω των 15) που ανεβαίνει αυθημερόν με ΙΧ Σταυρό, Πριόνια, Κορομηλιά κλπ: 12€ το ΙΧ. 3Χ6€ οι άνω των 15= 18€. Σύνολο επιβάρυνσης οικογενειακού προϋπολογισμού: 30€.

-Ορειβάτης που έχει αγοράσει ετήσιο πάσο (το ετήσιο πάσο συμφέρει όποιον έχει σκοπό να περάσει πάνω από 7 ημέρες στο βουνό). Αν υποθέσουμε ότι 7 ημέρες θα έχει το ΙΧ του στο βουνό, το κόστος ετήσια είναι: 40€ το πάσο. Για το ΙΧ: 7Χ12€= 84€. Ετήσιο κόστος: 124€ το λιγότερο.




Total
0
Shares
Previous Article
ekdiloseis karditsa

Ταξίδι με τα … «αστέρια» του τόπου μας για το καλοκαίρι που φεύγει - Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων από το Δήμο Καρδίτσας

Next Article
mixanima atm agnantero 2

Δήμος Μουζακίου: Τοποθέτηση ΑΤΜ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας στο Αγναντερό

Related Posts