Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Όλυμπος: Ανάβαση στην κορυφή του Μύτικα

 

Στις 01:30 ξημερώματα της 9 Φεβρουαρίου 2018 μια μικρή ομάδα τριών ορειβατών ξεκίνησε απ την θέση Γκορτσιά (1100μ) την προσπάθεια για χειμερινή ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή της Ελλάδος τον Μύτικα. Στόχος της μικρής ορειβατικής ομάδος είναι η ανάβαση και η κατάβαση απο το βουνό να πραγματοποιηθεί στην διάρκεια μιας ημέρας, χωρίς δηλαδή να γίνει διανυκτέρευση στο βουνό.

Απο την θέση Γκορτσιά ακολουθείτε η σύνηθες διαδρομή μέσω του καταφυγίου της Πετρόστρουγκας. Μέχρι το καταφύγιο στα 1940μ η ποιότητα του χιονιού και τα βήματα παλαιότερων αναβάσεων διευκολύνουν την ανάβαση, από εκεί και πάνω όμως δεν υπάρχουν βήματα αναγκάζοντας την ομάδα σε μια πιο επίπονη ανάβαση, η ανάβαση συνεχίζεται απο την χειμερινή διαδρομή παρακάμπτοντας για λόγους ασφαλείας το καλοκαιρινό μονοπάτι.

Το άνοιγμα του καιρού σε συνδυασμό με την  άπνοια που επικρατεί είναι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια, λίγο μόνο πριν το ξημέρωμα και την κορυφή Σκούρτα (2485μ) ο καιρός μεταβάλλεται για μια ώρα περίπου με ένα ισχυρό βοριαδάκι, ρίχνοντας την θερμοκρασία στους -10 βαθμούς κελσίου. Απο την κορυφή της Σκούρτας μέχρι και το οροπέδιο των Μουσών το χιόνι είναι πλέον παντού παγωμένο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε όλα τα περάσματα.

Οι τρεις ορειβάτες μετά από 7 ώρες συνεχούς ανάβασης φτάνουνε στο καταφύγιο Αποστολίδη (2760μ) στο οροπέδιο των Μουσών, ο προθάλαμος του καταφυγίου είναι ανοιχτός εκεί θα ξεκουραστεί η ομάδα πριν την τελική εξόρμηση προς την κορυφή του Μύτικα, το θερμόμετρο στην είσοδο του καταφυγίου δείχνει -5 βαθμούς κελσίου.

Μετά τις απαραίτητες ανάσες ξεκούρασης  ξεκινάει η προσπάθεια προσέγγισης της κορυφής, διασχίζοντας αρχικά την τεράστια γούρνα μπροστά απο την κορυφή Στεφάνι η ομάδα φτάνει στο σημείο όπου καταλήγει η ράχη του Στεφανιού, από αυτό το σημείο και με πολύ προσοχή ξεκινάει η τραβέρσα (πλάγια κίνηση) που οδηγεί στην βάση του λουκιού του Μύτικα.

Μπαίνοντας μέσα στο λούκι δεν μένει πια να σκαρφαλωθεί με μεγάλη προσοχή καθώς είναι ο δρόμος που οδηγεί στην κορυφή, η κλίση του λουκιού είναι σταθερά στις 45 μοίρες ενώ φτάνει και τις 50 στο τελείωμά του. Με συνεχές σκαρφάλωμα και προσεκτικές κινήσεις, τα μέλη της ομάδος καταφέρνουν τελικά να σταθούν στην ψηλότερη κορυφή της Ελλάδος, στην κορυφή του Μύτικα (2917μ).

Η ομάδα επιστρέφει καταπονημένη στο καταφύγιο Αποστολίδη όπου θα ξεκουραστεί για μια ώρα περίπου, σε λίγο θα ξεκινήσει την μεγάλη κατάβαση απ την ίδια διαδρομή μέχρι και την θέση Γκορτσιά. Φτάνοντας στην θέση Γκορτσιά οι τρεις ορειβάτες συμπλήρωσαν 18 συνεχόμενες ώρες στο βουνό, καταφέρνοντας την ανάβαση στον Μύτικα και επιστροφή από αυτόν αυθημερόν.

Στην σπουδαία αυτή ανάβαση συμμετείχαν οι Αποστόλης Κουφογάζος (Πύλη Τρικάλων) Σωτήρης Μπασδέκης (Τρίκαλα) και Πέτρος Τόλιας (Μουζάκι Καρδίτσας).

Τόλιας Πέτρος

[RPG id=61121]




Total
0
Shares
Previous Article

Επίσκεψη μαθητών στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μουζακίου

Next Article

Με επιτυχία ο χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετού

Related Posts