Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ολυμπία Διαμαντοπούλου: Η εισήγηση μου στο Δ.Σ της 29/1/2021 προς ενημέρωση των δημοτών

diamantopoulou olimpia

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΘΕΜΑ

(ΑΡΘΡΟ 67 ΠΑΡ. 5 Ν. 3852/2010)

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ

(ΑΡΘΡΟ 67 ΠΑΡ.7 Ν 3852/10 & ΑΡΘΡΟ 74 Ν 4555/2018)

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΟΛΥΜΠΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»

————————————————–

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Από το καταστροφικό πέρασμα του ΙΑΝΟΥ στο Δήμο μας κατέρρευσε το Κέντρο Υγείας, σημαντική απώλεια για το Δήμο Μουζακίου, το Δήμο Αργιθέας και τους δημότες μας.

Στις άμεσες κυβερνητικές εξαγγελίες και κατόπιν κυβερνητικής εντολής η ανέγερση νέου κτηρίου θα γίνει σε οικόπεδο που θα παραχωρήσει ο Δήμος μας.

Λόγω της έλλειψης Δημοτικών Ακινήτων, που να πληρούν τις προϋποθέσεις ανέγερσης του κτηρίου, προβήκαμε σε δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προκειμένου ο Δήμος να στραφεί στην αγορά κατάλληλου οικοπέδου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας υπήρξε άμεσος συντονισμός με την 5η ΥΠΕ Λάρισας.

Στις 29/10/2020, κατόπιν συσκέψεως των επικεφαλής και κατόπιν ομόφωνης αποφάσεως, στείλαμε στην 5η ΥΠΕ Λάρισας τις προτάσεις μας για 4 οικόπεδα (υπάρχει σχετικό έγγραφο του Δήμου με αριθ. πρωτ. 11781/6-11-2020).

Στις 4/12/2020 η 5η ΥΠΕ απέστειλε έγγραφο στο Δήμο, γνωστοποιώντας τις προϋποθέσεις οικοπέδου στο οποίο θα αναγερθεί το νέο κτίριο στο οποίο θα στεγαστεί το Κέντρο Υγείας Μουζακίου. Μεταξύ των άλλων, τόνιζε, ότι τα οικόπεδα πρέπει να τεθούν κατά προτεραιότητα, με χρονικό διάστημα εντός 15 ημερών (Υπάρχει σχετικό έγγραφο με αριθ. πρωτ. 109561/4-12-2020). Από τότε μέχρι και τις 23/12/2020 δεν υπήρξε καμία ενημέρωση και δεν έγινε καμία ενέργεια.

 Στις 23/12/2020, κατόπιν συσκέψεως με τους επικεφαλής, ελήφθη απόφαση να σταλούν δύο προτάσεις με προτεραιότητα το ακίνητο του Παπακωνσταντίνου μαζί με το ακίνητο που αφορά το κληροδότημα του Αθανασίου Ανδρέου, του οποίου τη διαχείριση ασκεί ο Δήμος, το οποίο όλοι θέλουμε και επιθυμούμε και κανείς από το Δ.Σ. δεν υποστηρίζει το αντίθετο, αλλά λόγων των νομικών και οικοδομικών προβλημάτων αναγκαζόμαστε για να μη χρονοτριβούμε και για να κερδίσουμε χρόνο να προτείνουμε ως δεύτερη επιλογή τα οικόπεδα Αραπογιάννη κλπ. στον οικισμό Γ. Καραϊσκάκη, προκειμένου να έχουμε και την γραπτή έγκριση της 5ης ΥΠΕ και κατόπιν να προβούμε σε ομόφωνη απόφαση στο Δ.Σ. περί της αγοράς, κάνοντας υπεύθυνα και σταθερά βήματα, γιατί τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

 Στις 13/1/2021, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ., το οποίο συγκλήθηκε με το αίτημα των επικεφαλής της αντιπολίτευσης, επικυρώσαμε την απόφαση που λήφθηκε στις 23/12/2020 στην  ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου και συμφωνήσαμε να σταλούν οι εισηγήσεις και οι προτάσεις μας για τα δύο οικόπεδα, προκειμένου να έχουμε έγκαιρα την έγκριση της 5ης ΥΠΕ.

 Με έκπληξη και απογοήτευση πληροφορήθηκα, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και με την εισήγηση του 10ου Θέματος, ότι εστάλη μόνο ΜΙΑ Πρόταση στην 5η ΥΠΕ και στις Κτιριακές Υποδομές. Αυτή η κίνηση του Δημάρχου, η οποία έγινε μονομερώς, καταχρηστικά και χωρίς καμία νομιμοποίηση, όχι μόνο μας προσβάλλει σαν επικεφαλής και δημοτικούς συμβούλους, αλλά κλονίζει και την εύρυθμη λειτουργία του Δ.Σ.

 Κύριε Δήμαρχε, γιατί δεν λάβατε, όπως υποχρεούστε, υπόψη την απόφασή μας και γιατί δεν αποστείλατε την Εισήγηση-Πρόταση επιλογής των δύο οικοπέδων; Ξεχνάτε ίσως ότι για την αγορά ακινήτου, σύμφωνα με το άρθρο 191 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, την καταλληλότητα και το συμφερότερο από οικονομική άποψη, αποφασίζει ΜΟΝΟ το Δημοτικό Συμβούλιο, διασφαλίζοντας έτσι το συμφέρον του Δήμου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάνατε μια τέτοια κίνηση, όταν ζητήσατε τη σύμπνοια και την αρωγή τη δική μας. Δεν ειπώθηκε από κανέναν από εμάς ότι το Κέντρο Υγείας δεν επιθυμούμε να γίνει στο οικόπεδο Παπακωνσταντίνου και η πρώτη που προσυπογράφω είμαι εγώ, αλλά επιβάλλεται λόγω των προβλημάτων, τα οποία διατυπώνονται και εγγράφως τόσο στη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου όσο και στην Εισήγηση του Τεχνικού Συμβούλου κ. Τζάκου, ο οποίος επικαλείται ενέργειες μελλοντικές με το «ΘΑ», οι οποίες χρειάζονται χρόνο και ριζοσπαστικές αλλαγές, να υπάρχει και δεύτερη επιλογή οικοπέδου.

 Κυρίες και κύριοι, σε περίπτωση απόρριψης της μίας πρότασης του κ. Δημάρχου, όπως την απέστειλε, την συνολική ευθύνη της καθυστέρησης την φέρουμε εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο και μας καθιστά υπόλογους στους Δημότες μας, αφού δεν προβλέψαμε και δεν επιβάλαμε και δεύτερη επιλογή, τη στιγμή που είμασταν γνώστες των νομικών και οικοδομικών προβλημάτων.

 Άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με την Νομική Υπηρεσία της 5ης ΥΠΕ και των Κτιριακών Υποδομών, μου τονίσανε ότι καλό θα ήταν να υπάρχει και εναλλακτική πρόταση και να παρθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού αφορά ένα τέτοιο μεγάλο επείγον και απαραίτητο έργο, όπως είναι η οικοδόμηση του Κέντρου Υγείας.

 Αγαπητοί συνάδελφοι, έχουν περάσει ήδη 4 μήνες και τα περιθώρια στενεύουν. Οφείλουμε να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς, για να μη χάσουμε τη χρηματοδότηση. Οποιαδήποτε ενέργειά μας, χωρίς τη συναίνεση και έγκριση του φορέα υλοποίησης του έργου, δηλαδή της 5ης ΥΠΕ, εγκυμονεί τον κίνδυνο πισωγυρισμάτων, άσκοπων καθυστερήσεων και πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση της οικοδόμησης του νέου Κέντρου Υγείας, αφού μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2021 πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες αγοράς και παραχώρησης οικοπέδου νομότυπα στην 5η ΥΠΕ, προκειμένου οι Κτιριακές Υποδομές, σύμφωνα με την κυβερνητική εντολή, να αρχίσουν την οικοδόμηση τον Μάρτιο.

 Ως ανώτατο όργανο του Δήμου και όπως ορίζει ο Κώδικας των Δήμων και Κοινοτήτων έχουμε την υποχρέωση να ενεργήσουμε επειγόντως υπεύθυνα, συνειδητά, άμεσα, έγκαιρα και επιπλέον με βαρύ το αίσθημα του απολογισμού των πεπραγμένων μας προς τους Δημότες μας για την καθυστέρηση της οικοδόμησης του νέου Κέντρου Υγείας.

 Ζητώ σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση, έχοντας βαρύ το αίσθημα της ευθύνης και να επικυρώσει την απόφαση των επικεφαλής παρατάξεων της 23/12/2020, που κοινοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 13/1/2021 και πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια αγοράς και μίσθωσης οικοπέδου, να εξασφαλίσουμε την συναίνεση και γραπτή έγκριση της 5ης ΥΠΕ. Η Εισήγηση-Πρόταση έχει επί λέξει ως εξής:

1)     Πρώτη μας επιλογή αποτελεί το οικόπεδο Παπακωνσταντίνου στον περιφερειακό δρόμο Μουζακίου ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ.

2)     Δεύτερη επιλογή, μόνο σε περίπτωση νομικού ή πολεοδομικού αποκλεισμού του ανωτέρω οικοπέδου, να προταθούν τα οικόπεδα Αραπογιάννη κλπ. στον οικισμό Γεωργίου Καραϊσκάκη.

 Η απόφασή μας να κοινοποιηθεί άμεσα και εκ νέου στην 5η ΥΠΕ και στις Κτιριακές Υποδομές συνοδευόμενη από όλα τα σχετικά έγγραφα που αφορούν τα νομικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά των ακινήτων.

 Επειδή εδώ δεν πρόκειται για μία απλή αγορά οικοπέδου, αλλά πρόκειται για μια αγορά που θα αποτελεί ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ για τους Δημότες μας.

Κυρίες και κύριοι ΖΗΤΩ ονομαστική ψηφοφορία αναλαμβάνοντας ο καθένας να ψηφίσει, έχοντας το αίσθημα της ευθύνης.

Ευχαριστώ!




Total
0
Shares
Previous Article
sxoleio aithousa

ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Ανοχύρωτη Eκπαίδευση

Next Article
Νέα παράταση επιδομάτων ΚΕΑ και Επίδομα Στέγασης

Νέα παράταση επιδομάτων ΚΕΑ και Επίδομα Στέγασης

Related Posts