Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ολοκληρώθηκαν οι δωρεάν εξετάσεις Οστικής Πυκνότητας από το Δήμο Πύλης

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε ο Δωρεάν Έλεγχος

 

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε ο Δωρεάν Έλεγχος – Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας  στο Δήμο Πύλης. Σκοπός του Προγράμματος ήταν να ενημερώσουμε, να προλάβουμε και να ανακαλύψουμε φαινομενικά υγιείς γυναίκες, του Δήμου μας, άνω των 45 ετών οι οποίες  πάσχουν από Οστεοπενία ή Οστεοπόρωση και διατρέχουν κίνδυνο αυτόματων καταγμάτων. H οστεοπόρωση είναι μία χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους. Αποτελεί μία από τις συχνότερες χρόνιες νόσους και για αυτό το λόγο κρίνεται απαραίτητη η προληπτική αντιμετώπισή της.

Στα πλαίσια της πρόληψης ο Δήμος μας διενέργησε την εν λόγω Δράση που αφορούσε σε διερεύνηση και αξιολόγηση της εκάστοτε συμμετέχουσας για πιθανή Νοσηρότητα παρέχοντας ακριβή ποσοτικό προσδιορισμό της κατάστασης του οστού και πληροφορίες χρήσιμες για την έγκαιρη διάγνωση του κινδύνου πρόκλησης κατάγματος. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα οι εξυπηρετούμενες ενημερώθηκαν – ατομικά- για την οστική τους πυκνότητα μέσω της διαδικασίας της μέτρησης εξασθένισης των υπερήχων στο οστό της πτέρνας.

Επικεφαλής της Δράσης ήταν η κα Γραδούλα Βασιλική, Ψυχολόγος Msc., η οποία κατηύθυνε τη διαδικασία και παρείχε πρόσθετες οδηγίες στις εξεταζόμενες.

Οι Δωρεάν Εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πύλη από 27.11.2018 μέχρι και 04.12.2018. Στο σύνολό τους μετρήθηκαν 187 γυναίκες από όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Πύλης. Συγκεκριμένα 1 βρέθηκε με Τιμή Οστεοπόρωσης Βαριάς μορφής, 17  με Τιμή Οστεοπόρωσης, 63 με Τιμή Οστεοπενίας, και οι υπόλοιπες 106 με Τιμή Φυσιολογική.

Για τις μετρήσεις χρησιμοποιήθηκε συσκευή SAHARA που αποτελεί ιδανική, για εξωτερικές μετρήσεις, συσκευή μέτρησης οστικής πυκνότητας με τη χρήση υπερήχων.

Ο Δήμαρχος Πύλης κ. Μαράβας Κων/νος δήλωσε σχετικά: «Η Υγεία, ως Ύψιστο Αγαθό των συνανθρώπων μας, συνδέεται άμεσα με την Ποιότητα Ζωής των Δημοτών μας. Αποτελεί ατομικό καθήκον και δικαίωμα του καθενός μας να τη διαφυλάττει. Αποτελεί Καθήκον και Υποχρέωση του Δήμου μας, να την προστατεύει, να την προάγει και να την ενισχύει. Ειδικά στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε ο Δήμος Πύλης στέκεται, και θα συνεχίσει να στέκεται, Αρωγός σε τέτοιες Δράσεις που συνηγορούν στην προάσπιση της. Είναι πολύ σημαντικό οι τοπικές αρχές να δραστηριοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση, να χαράσσουν και να υλοποιούν πολιτικές που θα συνεισφέρουν στην ευδαιμονία του κάθε πολίτη ξεχωριστά… του κάθε συνανθρώπου μας.

Ευχαριστούμε το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων για την συνεργασία και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Πατούλη που καθιέρωσε την προληπτική ιατρική στους Δήμους. Επίσης ευχαριστούμε το προσωπικό του Βοήθεια στο Σπίτι Δ.Ε. Πύλης για την συνέπεια, την υπευθυνότητα και την προθυμία με την οποία ασκούν το έργο τους.

Εύχομαι σε όλες σας Υγεία, Ευτυχία, Αισιοδοξία και Χαμόγελα… Χρόνια Πολλά».

 




Total
0
Shares
Previous Article

Ο Βουκεφάλας στον «Μύλο των ξωτικών»

Next Article

O Σ.Π.ΟΡ.Τ. σε μονοπάτια άγνωστα