Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ολοκληρωμένη αναβάθμιση κεντρικής πλατείας και κεντρικού πεζοδρόμου Καρδίτσας

 

Ολοκληρωμένη αισθητική, περιβαλλοντική και βιοκλιματική αναβάθμιση κεντρικής πλατείας και κεντρικού πεζοδρόμου Καρδίτσας

του Ξυλομένου Κωνσταντίνου Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ., MSc – Αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών και πολεοδομίας-περιβάλλοντος Καρδίτσας

Στην 17η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου έγινε αποδεκτή από το σώμα κατά πλειοψηφία, η πρόταση προς έγκριση της επικαιροποιημένης μελέτης και ο καθαρισμός του τρόπου ανάθεσης του έργου : “Ολοκληρωμένη αισθητική, περιβαλλοντική και βιοκλιματική αναβάθμιση κεντρικής πλατείας και κεντρικού πεζοδρόμου Καρδίτσας”. Με την απόφαση 457/2017 το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει την συγκεκριμένη μελέτη και σύμφωνα με τα οριζόμενα από την Νομοθεσία, οι μελέτες που αφορούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.). Οι παρατηρήσεις και οι τροποποιήσεις που ζητήθηκαν από το Σ.Α. ενσωματώθηκαν στην υποβληθείσα μελέτη και έτσι εξασφαλίστηκε η θετική γνωμοδότηση του σύμφωνα με το πρακτικό 10 της 10ης/06-09-2018 συνεδρίασης του.

Η σημερινή κατάσταση της κεντρικής πλατείας και του πεζοδρόμου είναι κοινά αποδεκτό πως δεν είναι καθόλου καλή, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας αλλά κυρίως δίνει μια αρνητική εικόνα στους επισκέπτες της πόλης μας. Οι βασικοί άξονες της αρχιτεκτονικής μελέτης που εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καρδίτσας ήταν μια συνολική αντιμετώπιση των κατασκευαστικών προβλημάτων, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός και τελικά η ανάδειξη της κεντρικής πλατείας  και του πεζοδρόμου ως σημείο αναφοράς της πόλης. Οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνει η μελέτη είναι ήπιου χαρακτήρα που δεν θα αλλοιώνουν τη λειτουργία και τον χαρακτήρα των κοινόχρηστων χώρων και περιλαμβάνει την αλλαγή στην επένδυση του δαπέδου, ενίσχυση των φυτεύσεων και των χώρων πρασίνου, αλλαγές στον αστικό εξοπλισμό (παγκάκια, φωτιστικά κτλ.) και στοιχεία δροσισμού (πέργκολες κτλ.)

Αναλυτικότερα οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως την αντικατάσταση της υπάρχουσας πλακόστρωσης της πλατείας και του πεζοδρόμου χωρίς την αποξήλωση της βάσης έδρασης και την τοποθέτηση αντιολισθηρού μάρμαρου με αυξημένη μηχανική αντοχή. Επίσης θα γίνει νέα οριοθέτηση και αύξηση των παρτεριών, φύτευση νέων δέντρων και φυτών,  κατασκευή κτιστών πεζουλιών-καθισμάτων και θα τοποθετηθούν πέργκολες για τον σκιασμό σε επιλεγμένα σημεία. Ακόμη προβλέπεται η κατασκευή ενός επιπλέον στοιχείου νερού στο Νότιο άκρο της κεντρικής πλατείας για τη δημιουργία δροσισμού, η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων και ιστών στην ίδια θέση με νέα φωτιστικά τύπου LED, η αντικατάσταση του υπάρχοντος αστικού εξοπλισμού με σύγχρονο και τέλος η τοποθέτηση πλακών όδευσης τυφλών. Ο χαρακτήρας της κεντρικής πλατείας και του πεζοδρόμου θα προστατεύεται σύμφωνα με τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά πρότυπα και γι’ αυτό θα τοποθετηθούν κολονάκια, ώστε να αποτρέπουν τη διέλευση οχημάτων.

Η αρχιτεκτονική μελέτη αναδεικνύει και ενοποιεί τα πιο σημαντικά ορόσημα του κέντρου της Καρδίτσας, όπως το άγαλμα του Καραϊσκάκη, το σιντριβάνι, το νέο στοιχείο νερού και τη φύτευση. Ταυτόχρονα δημιουργούνται πεζοδρομημένες σκιασμένες διαδρομές και χώροι στάσης που ευνοούν τις κοινωνικές συναναστροφές και βελτιώνουν την εμπειρία της πόλης. Τέλος, ο βιοκλιματικός χαρακτήρας της πρότασης επιτυγχάνεται κυρίως με τη δημιουργία μικροκλίματος, την αύξηση του πρασίνου, το είδος δέντρων και της φύτευσης που θα τοποθετηθεί, των τεχνητών και φυσικών στοιχείων σκιασμού, την τοποθέτηση στοιχείων δροσισμού και τη χρήση “ψυχρών υλικών”.

Με χρηματοδότηση του Πράσινου ταμείου και προϋπολογισμό 750000 ευρώ με το ΦΠΑ θα δημοπρατηθεί το συγκεκριμένο έργο που αφορά την κεντρική πλατεία και τον κεντρικό πεζόδρομο. Σε πρώτη φάση όμως θα ξεκινήσει η αντικατάσταση της υπάρχουσας πλακόστρωσης της πλατείας κατά μήκος του πεζοδρόμου, από το ύψος της Οδού Πλαστήρα έως και την Οδό Ηρ.Πολυτεχνείου με χρηματοδότηση της ΣΑΤΑ και ίδιων πόρων και με βάση τη συγκεκριμένη μελέτη.  Το τμήμα που αφορά τον πεζόδρομο από την Καραϊσκάκη έως και την Πλαστήρα θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα  “Open Mall-Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου”.




Total
0
Shares
Previous Article

Τρίκαλα: Σύλληψη 36χρονου για κλοπή σε αποθήκη super market

Next Article

Η Καρδίτσα υποδέχθηκε τους ποδηλάτες που μετέφεραν το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας