Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Οι Θεσσαλοί της Αθήνας τίμησαν τα 134 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας

Τους ήρωες που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας τίμησαν οι Θεσσαλοί της Αττικής, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία, η Ένωση Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ».

Την Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης, στην Πλάκα, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ της μνήμης των πεσόντων, ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου της Πανθεσαλλικής Στέγης, Δρ. Στέφανου Κούτρα, η εκφώνηση του πανηγυρικού από το Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, πομπή προς την πλατεία Συντάγματος και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο “Αγνώστου Στρατιώτη”.

Στην πομπή συμμετείχε η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων και τιμητικό άγημα από μέλη συλλόγων-μελών της Πανθεσσαλικής Στέγης, ενδεδυμένοι με παραδοσιακές θεσσαλικές φορεσιές.

Στεφάνια στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη κατέθεσαν οι κ.κ.: Στέφανος Κούτρας, πρόεδρος της Πανθεσαλλικής Στέγης, Απόστολος Καλογιάννης, δήμαρχος Λαρισαίων, Μαρία Χρηστάκη, Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Περιφέρειας Αττικής, εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής και Άννα Βαγενά, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και την Ελληνική Κυβέρνηση. Η εκδήλωση έκλεισε, επίσημα, με σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Οι Θεσσαλοί της Αθήνας τίμησαν τα 134 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας

Στην εκδήλωση, εκτός των προαναφερθέντων παρέστησαν οι κ.κ.: Δημήτρης Σιούφας, πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων, Νίκος Παταβούκας, συνθέτης, Κώστας Νιζάμης, αντιπρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Ολυμπία Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Μουζακιωτών “Ο ΓΟΜΦΕΥΣ”, Απόστολος Ζαφειρόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου των Αγχιαλιτών Αθήνας “Η ΑΓΧΙΑΛΟΣ”, Θωμάς Ζούμπος, Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Μαυροματιανών “ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ” Καρδίτσας, Δημήτρης Καταφυγιώτης, αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Τρικαλινών Αθήνας “Η ΤΡΙΚΚΗ”, Κωνσταντίνος Νταρζάνος, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θεσσαλών Φυλής “Ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΡΑΙΟΣ”, Αχιλλέας Ντούλιας, Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Λουτριωτών Καρδίτσας, Μενέλαος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ανθηρού Καρδίτσας “Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ”, Λάμπρος Πυργιώτης, Πρόεδρος του Συλλόγου Καναλιωτών Καρδίτσας, Αθανάσιος Σακκάς και Κώστας Τσιώρας πρόεδρος και αντιπρόεδρος, αντίστοιχα, του Εκπολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Χαϊδαρίου “Η ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ”, Χριστίνα Σαξώνη, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “ΚΕΔΡΟΣ” Καρδίτσας, Απόστολος Στάμου, πρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Ομίλου Φαρκαδώνας, Ελένη Τσεσμελή, Πρόεδρος της Θεσσαλικής Ένωσης Θριασίου Πεδίου, Λάζαρος Καραούλης, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Καρδιτσιωτών Αττικής “Ο ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ”, Θάνος Αθανασόπουλος, Μέλος Δ.Σ. της Ιστορικής και Λαογραφικής Ένωσης Θεσσαλών (Ι.Λ.Ε.Θ.), Χρυσούλα Παπαλοπούλου, Μέλος Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Θεσσαλών Ηλιούπολης Αττικής “ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ”, Ευθύμιος Τσούκας, Μέλος Δ.Σ. του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Αθήνας, Θεοδώρα Τσιτσιπά, μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών (Ε.Θ.Ε.Μ.).

Χαιρετισμούς απέστειλαν οι κ.κ.: Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Βουλευτής Ν. Καρδίτσας ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Τελετάρχης ο κ. Αχιλλέας Ντούλιας.

Ο πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης Δρ. Στέφανος Κούτρας, τόνισε επ΄ ευκαιρία της εκδήλωσης ότι: «Η Θεσσαλία ήταν και είναι πρωτοπόρος στους κοινωνικούς αγώνες. Η τιμή στους ήρωες είναι πράξη που χαρακτηρίζει την πνευματική και ηθική ωριμότητα ενός λαού», και εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα “όλη η Θεσσαλία και όλη η Ελλάδα να προκόψει όπως της αξίζει».

Στην εκφώνηση του πανηγυρικού, κ. Απ. Καλογιάννης, αφού εξέφρασε “την ιδιαίτερη χαρά και βαθύτατη συγκίνηση για τον εορτασμό και την συμπλήρωση των εκατόν τριάντα τεσσάρων (134) χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα” και τις ευχαριστίες του προς την Πανθεσσαλική Στέγη, η οποία του έδωσε τη δυνατότητα να είναι ο κύριος ομιλητής, αναφέρθηκε, στη συνέχεια, αναλυτικά στο ιστορικό, τονίζοντας , μεταξύ άλλων, ότι:

«Η απελευθέρωση της Θεσσαλίας δεν υπήρξε μόνον καρπός των διπλωματικών προσπαθειών. Ήταν, κυρίως, αποτέλεσμα πολλών και σκληρών αγώνων των ηρωικών Θεσσαλών. Η διαχείριση της ελευθερίας και η διοίκηση της θεσσαλικής γης ήταν το επόμενο στοίχημα, που έμπαινε στην κυβέρνηση. Οι πολιτικές ηγεσίες του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα δεν προχώρησαν στη λήψη αποφασιστικών μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων. Προβλήματα ιδιοκτησίας της γης, βαριά φορολογία των κατοίκων, για την οργάνωση του κράτους και τη συνέχιση του απελευθερωτικού αγώνα στις αλύτρωτες περιοχές, έφεραν τη χώρα στο «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του 1893. Η φιλόξενη γη της Θεσσαλίας δέχτηκε κατά κύματα τους πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία και τη Μικρά Ασία. Οι ομοιότητες με το σήμερα είναι πολλές. Πέρασαν πολλές δεκαετίες και χρειάστηκαν πολλοί αγώνες μέχρι να ορθοποδήσουν οι Θεσσαλοί και να γευτούν τους καρπούς της ελευθερίας, Και οι ομοιότητες με τα τελευταία χρόνια που ζει η χώρα είναι πολλές».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λάρισας κ. Άννα Βαγενά εξέφρασε, σε δήλωσή της , μετά την κατάθεση στεφάνου ότι: “Νιώθω βαθιά συγκίνηση για την συμμετοχή μου στην εορταστική εκδήλωση της Πανθεσσαλικής Στέγης, για τα 134 Χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη περίσταση εκπροσωπώ την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Η συναισθηματική μου φόρτιση είναι μεγάλη, καθώς τι ήμουν εγώ παρά μια απλή Λαρισαία μαθήτρια Γυμνασίου στη δεκαετία του 1960. Τώρα, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση της χώρας, παρευρίσκομαι σε μια εκδήλωση που έχει μέγιστη σημασία για μένα, καθώς τιμά την απελευθέρωση των πατρώων χωμάτων μας, της Θεσσαλίας.»

Με το πέρας της εκδήλωσης, παρετέθη γεύμα, προς τιμήν του Δημάρχου Λαρισαίων, συνοδεία θεσσαλικού τσίπουρου, σε κεντρικό μεζεδοπωλείο, ιδιοκτησίας Θεσσαλού συντοπίτη, όπου εδόθη η ευκαιρία ο μεν Δήμαρχος κ. Καλογιάννης να παρουσιάσει τη διαδικασία διεκδίκησης του τίτλου της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΕ ΕΥΡΩΠΗΣ 2021, από το Δήμο Λάρισας ο δε πρόεδρος της Πανθεσαλλικής Στέγης κ. Κούτρας να του προσφέρει τη σειρά συλλεκτικών γραμματοσήμων που κυκλοφόρησαν με την ευκαιρία των 130 χρόνων από την απευλεθέρωση της Θεσσαλίας.

Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ευχαριστεί θερμά όλους τους Θεσσαλούς και φίλους της Θεσσαλίας που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, τους εθελοντές που βοήθησαν στη διοργάνωση, ιδιαίτερα, τον Κώστα Π. Τσιάκαλο, για την διακριτική του προσφορά καθώς και τα μέλη των Συλλόγων που έλαβαν μέρος στο τιμητικό άγημα, ντυμένοι με παραδοσιακές θεσσαλικές φορεσιές, από τους παρακάτω συλλόγους: Σύλλογος Καρδιτσιωτών Αττικής ΄΄Ο Αγιος Θωμάς΄΄, Σύλλογος Θεσσαλών Χαΐδαρίου ¨Η ΘΕΣΣΑΛΙΚΉ ΓΗ”,   Ένωση Θεσσαλών Θριασίου Πεδίου, Σύλλογος Θεσσαλών Άνω Λιοσίων ΄΄Ο Ρήγας Φεραίος΄΄, Σύλλογος Θεσσαλών Δήμου Αχαρνών.

Φωτογραφίες: Θεοδώρα Τσιτσιπά
[espro-slider id=8372]

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής “Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ

Θεοδώρα Τσιτσιπά

Μέλος Δ.Σ., Έφορος Μελετών και Προγραμματισμού

Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Γραφείου Τύπου

Τηλέφωνα: 210 9570591, 6972 26 14 08

E-mail: panthessalikistegi.press2@gmail.com, tsitsipa@gmail.com




Total
0
Shares
Previous Article

Συνάντηση του Προέδρου του Ε.Σ. Μουζακίου με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Next Article

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας