Οι Θεσσαλοί με τους Αιρετούς εκπροσώπους τους θα αποφασίσουν για τα έργα Ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, για μέλλον παιδιών τους!

Share

Οι Θεσσαλοί με τους Αιρετούς εκπροσώπους τους θα αποφασίσουν για τα έργα Ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, για μέλλον παιδιών τους!

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας*

Παρακολουθούμε την διελκυστίνδα , τις προστριβές και ανακολουθίες που παρατηρούνται μεταξύ της νέας θεσσαλικής ηγεσίας , του περιφερειάρχη καθηγητή Δ Κουρέτα , των κυβερνητικών εκ των άνω παρεμβάσεων και διάφορων επιστημόνων .

^ Ο νέος Περιφερειάρχης με νωπή λαϊκή εντολή σε ελάχιστο χρόνο έχει καταφέρει να θέσει τα σημαντικά προβλήματα της πολύπαθης περιφέρειας μας σε υψηλό επίπεδο ,να προτείνει σοβαρές καινοτόμες λύσεις άμεσες, στη βάση μελετών από ομάδα έγκριτων επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που επέλεξε και συνεργάζεται αρμονικά .

^ Με σύνεση και συναινετική συμπεριφορά συμφώνησε σε ορισμένα σημεία της μελέτης της HVA των Ολλανδών ,αλλά και
με τόλμη και επιστημονική επάρκεια αμφισβήτησε “σημεία” της μελέτης , που κρίνει ότι οδηγούν σε αναβλητικότητα εκτέλεσης αναγκαίων έργων , σε μακρόσυρτες νέες μελέτες και ακύρωση έργων πνοής , όπως της νέας σήραγγας εξόδου νερών λίμνης Κάρλας προς την πλευρά του Αιγαίου .
• Σήραγγα που επιβάλλεται να μελετηθεί κατά προτεραιότητα για κλιματικούς , περιβαλλοντικούς , εθνικούς λόγους .

^ Ήδη ο κλειστός Παγασητικός κόλπος δέχεται ακάθαρτα νερά , λύματα και πλαστικά που είναι βέβαιο ότι θα υποβαθμίσουν το θαλάσσιο οικοσύστημα , θα πλήξουν τουριστικό προϊόν , την ίδια τη δημόσια υγεία . Μέρος δυναμικό της περιφέρειας Θεσσαλίας …

Οι αγρότες ,που τα κτήματα τους βρίσκονται κάτω από τόνους νερών αισθάνονται  εγκατάλειψη και βρίσκονται σε απόγνωση .

Χωρίς κτήματα , δίχως εισόδημα από την πλημμύρα του Ντάνιελ (5/9/23) έως…καλοκαίρι 2025 , σύμφωνα με υπολογισμούς και σημερινό ρυθμό  απορροής νερών από υπάρχουσα μικρή σήραγγα λίμνης Κάρλας προς Μαγνησία .

•• Η Θεσσαλία εδώ και χρόνια , από την εποχή της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας, είχε ανάγκη νέας Σήραγγας απορροής  προς πλευρά Αιγαίου ,για την περίπτωση έκτακτων εξαιρετικών συνθηκών .

^ Όφειλαν οι τότε Αιρετοί να είχαν αναθέσει μελέτη , ώστε η κεντροβαρής παραγωγική περιφέρεια μας να αποκτήσει μια σύγχρονη αποτελεσματική ..” έξοδο κινδύνου” προς το Αιγαίο πέλαγος .

* Η κυβέρνηση , τα υπουργεία εθνικής άμυνας και αγρ. ανάπτυξης ,ώφειλαν να προβλέψουν την καταστροφή —λόγω και της κλιματικής κρίσης— και να φρόντιζαν έγκαιρα , ως Προμηθείς , όχι εκ των υστέρων ως …Επιμηθείς(Βάση στο Στεφανοβίκειο κα).

^ Η Θεσσαλία έχει άξια αυτοδιοικητική ηγεσία, άριστους επιστήμονες στο πρωτοπόρο πανεπιστήμιο της , έμπειρους κοινοβουλευτικούς και ενεργούς πολίτες .

Θεμιτή και σεβαστή η όποια διαφωνία από πλευρές του πολιτικού ή επιστημονικού κόσμου , όμως στις Δημοκρατίες , τον σχεδιασμό , τις κατευθύνσεις ,τις τελικές αποφάσεις λαμβάνουν τα αποκεντρωμένα αυτοδιοικητικά όργανα , οι αιρετοί σε συνεργασία με κεντρική πολιτική : κυβέρνηση – Βουλή – ευρωπαϊκή ένωση .

^ Ουδείς κατέχει την απόλυτη αλήθεια , ουδείς μπορεί να προβλέψει χρόνο μελετών και ολοκλήρωσης έργων πριν αυτά αποφασιστούν και ξεκινήσει  η όλη προεργασία .

•••”Πιστέψτε εκείνους που ψάχνουν την αλήθεια και αμφισβητήστε εκείνους  (που λένε ότι)την βρήκαν”—δίδασκε ο Αντρέ Ζιντ —Γάλλος νομπελίστας συγγραφέας .

* Ο ποιητής Μιχ Κατσαρός προτρέπει  :

“Αντισταθείτε …. σε όλους που λέγονται μεγάλοι και γράφουν λόγους πλάι στην θερμάστρα”…

Ώρα να ακουστούν οι ίδιοι οι Θεσσαλοί , οι αγρότες και επαγγελματίες , οι Αιρετοί !!!

Με επιτάχυνση έργων και επίσπευση δράσεων , προτού άλλη μεγαλύτερη καταστροφή επισυμβεί στην πατρίδα μας …

••• Φίλοι όλοι ! Φιλτάτη η Αλήθεια …!

*Δημήτρης Παπακώστας Νομικός
Αιρετός ΤΑ Θεσσαλίας (25 έτη )
Θεσσαλικά Βραγκιανά 29-3-24

Δείτε επίσης