Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Οι θέσεις της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την ενέργεια, τις ΑΠΕ και το περιβάλλον, όπως κατατέθηκαν στο 3ο συνέδριο του κόμματος 

Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Π.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Ενημέρωση ψηφοφόρων για την εκλογή προέδρου στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 - ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ν.Ε. Καρδίτσας: Περιοδείες κλιμακίων υποψηφίων βουλευτών σήμερα Τρίτη 2 Μαΐου - Απέναντι στις διεκδικήσεις των αγροτών η κυβέρνηση Μητσοτάκη σηκώνει ασπίδα αυταρχικότητας με ματ και χημικά - Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2023 προβλέπεται από τον ασφαλιστικό «νόμο Βρούτση»

Οι θέσεις της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την ενέργεια, τις ΑΠΕ και το περιβάλλον, όπως κατατέθηκαν στο 3ο συνέδριο του κόμματος 

Προφανής σήμερα η εξάρτηση της χώρας μας από εισαγόμενες πηγές ενέργειας, όπως το πανάκριβο φυσικό αέριο, που υποκατέστησε τον βίαια παραγκωνισμένο λιγνίτη, αλλά και οι απ’ ευθείας εισαγωγές (λιγνιτικού, πυρηνικού, κ.λ.π.) ρεύματος από γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Τουρκία), άνευ των οποίων η ηλεκτροδότηση της χώρας θα ήταν αδύνατη, παρά την σε μεγάλο ήδη βαθμό εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά.

Η εκτίναξη της σημερινής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας κάθε άλλο παρά άσχετη με τους ανωτέρω παράγοντες πρέπει να θεωρηθεί, χωρίς να παραμερίζονται βέβαια και οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που με τις νεοφιλελεύθερου τύπου πολιτικές και πρακτικές τους -εφαρμοζόμενες πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία- μετέτρεψαν την ενέργεια από κοινωνικό αγαθό σε χρηματιστηριακό προϊόν, προκειμένου να διευκολύνουν την απόκτηση πλούτου -και όχι απλού κέρδους- από δραστηριοποιούμενους στον χώρο φίλους τους επιχειρηματίες.

Η σημερινή διεθνής συγκυρία κατέδειξε περίτρανα τα παραπάνω και ανάγκασε ιθύνοντες σε Ελλάδα και Ε.Ε. να λάβουν «άρον – άρον» αποφάσεις για επαναφορά συμβατικών μορφών παραγωγής ενέργειας, όπως και ο λιγνίτης, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, οι ίδιοι ως «ταμπού στα οποία δεν πρέπει να επιμένουμε» τις μέχρι πρότινος αντίθετες πολιτικές τους αποφάσεις και πρακτικές.

Την ίδια χρονική στιγμή ο Τύπος κατακλύζεται με δημόσιες τοποθετήσεις ειδικών, που μιλούν για τη μείωση της τιμής της ενέργειας εξαιτίας της εισαγωγής στο σύστημα των λιγνιτικών μονάδων. Μείωση, μάλιστα, που αναμένεται πολύ μεγαλύτερη με την εισαγωγή και της «καθαρής» μονάδας «Πτολεμαίδα ΄5΄», ακόμα κι αν η σε δυσθεώρητα ύψη κινούμενη σήμερα τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου μειωθεί σημαντικά, με ότι όλα αυτά μπορεί να συνεπάγονται για την ανακούφιση των καταναλωτών και κυρίως των λαϊκών στρωμάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παρά ταύτα, το πρωτοφανές χάριν των ΑΠΕ σφυροκόπημα του φυσικού πλούτου της χώρας μας συνεχίζεται. Πλήθος ανεμογεννητριών σχεδιάζονται ή εγκαθίστανται ήδη σχεδόν σε κάθε βουνοκορφή και ανεξαρτήτως υψομέτρου, μικρά υδροηλεκτρικά κατακλύζουν κάθε ορεινό ρέμα και ποτάμι αλλά και αμέτρητα φωτοβολταϊκά καταλαμβάνουν γόνιμες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, προκαλώντας τρομακτικές και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές καταστροφές αλλά και δέσμευση του τόσο απαραίτητου για την παραγωγική διαδικασία αγροτικού ή φυσικού και υδάτινου δυναμικού μας.

Κι όλα τούτα κάτω από έντονες κοινωνικές αντιδράσεις από φορείς και πολίτες ανά την Ελλάδα, που διατρανώνουν με κάθε ευκαιρία την πρόθεσή τους και καταδεικνύουν την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν το φυσικό πλούτο της περιοχής τους, με τη ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Καρδίτσας να στηρίζει εξ αρχής τους συγκεκριμένους αγώνες.

Θέλοντας και από την πλευρά μας να συμβάλουμε στην υιοθέτηση των καλύτερων δυνατών λύσεων και πρακτικών επί των ζητημάτων ενέργειας, που αφορούν άμεσα και το περιβάλλον αλλά και όλους μας ως καταναλωτές, επισημαίνουμε την ανάγκη για:

  • Εκπόνηση και εφαρμογή πολιτικών, που θα στοχεύουν στην ασφαλή και επαρκή ηλεκτροδότηση της χώρας, αίροντας τη σημερινή ενεργειακή της εξάρτηση – που οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς και την εθνική ασφάλεια, θα σέβονται το περιβάλλον και θα αποβαίνουν προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας και με διασφαλισμένη, βέβαια, σε κάθε περίπτωση την τήρηση όσων υποχρεώσεων απορρέουν από διεθνείς συνθήκες για την ενέργεια και το περιβάλλον.
  • Συγκεκριμένο ενεργειακό σχεδιασμό, μακριά από επικίνδυνες αποφάσεις και πρακτικές – όπως αυτές για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, με άρση του παραγκωνισμού των ενεργειακών κοινοτήτων που ο ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε, χωρίς δαιμονοποίηση καμίας τεχνολογίας ηλεκτροπαραγωγής και χωρίς καταστροφολογικά σενάρια. Ενεργειακό σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψη του τις επιβεβαιωμένες και από τις ίδιες τις μελέτες επάρκειας του ΑΔΜΗΕ αλλά και το ΕΣΕΚ ιδιαιτερότητες των ΑΠΕ και τις αδυναμίες που αυτές προκαλούν στο σύστημα ηλεκτροδότησης, εξαιτίας της μεταβλητότητάς τους και της στοχαστικής ενέργειας που παράγουν και που σήμερα δε μπορεί να αποθηκευθεί και να στηρίξει με αυτονομία ηλεκτροδότηση δικτύου, δεδομένα που έχουν δημόσια αποδεχθεί ακόμα και κάποιοι από τους μεγαλοεπενδυτές του χώρου.
  • Κατάρτιση ενός αναθεωρημένου, σύγχρονου χωροταξικού σχεδιασμού, που δε θα εξαντλείται σε εξαγγελίες και πρακτικές τύπου «απάτητων βουνών» των Μητσοτάκη – Σκρέκα αλλά θα σέβεται πραγματικά το περιβάλλον, την ιστορία, τις ιδιαιτερότητες και τις προοπτικές του κάθε τόπου, στοχεύοντας στην προστασία του φυσικού και υδάτινου πλούτου και αναγνωρίζοντας την αξία και τη σημασία του για την προώθηση αναγκαίων για την παραγωγική διαδικασία και την οικονομία (τοπική και εθνική) δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που σχεδόν όλοι μιλούν για επικείμενη επισιτιστική κρίση. Περιοχές με τη δική τους ιστορία και σημασιολογία, σαν και τα δικά μας Άγραφα – αλλά όχι μόνο, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται απλά ως «θαμνώδεις εκτάσεις χωρίς ιδιαίτερη αισθητική ή γεωλογική αξία», όπως εντελώς αυθαίρετα τις περιγράφουν στις μελέτες τους οι επίδοξοι επενδυτές, αποσκοπώντας αποκλειστικά στη δική τους κερδοφορία μέσα από τη μετατροπή των συγκεκριμένων περιοχών σε νταμάρια και θεωρώντας απόλυτα «φυσιολογικό» να επεμβαίνουν καταστρεπτικά σε βουνοκορφές με υψόμετρο ακόμα και 2.184 μ.. Για τις τοπικές κοινωνίες περιοχές όπως τα Άγραφα, πέρα από την ιστορία που κουβαλούν, αποτελούν αέναη πηγή πλούτου, με την ήπια ανάπτυξη και τον εναλλακτικό τουρισμό, με τα ποιοτικά γεωργικά, κτηνοτροφικά και βιοτεχνικά προϊόντα, τα εμφιαλωμένα νερά αλλά και τις τόσες άλλες προοπτικές τους, που κινδυνεύουν άμεσα από την αλόγιστη επέκταση των ΑΠΕ, με τον κίνδυνο αυτό να προκαλεί έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.
  • Αναστολή κάθε αδειοδοτικής για ενεργειακά έργα διαδικασίας, άμεσα και χωρίς καμία εξαίρεση, μέχρι ολοκλήρωσης – υλοποίησης όλων των παραπάνω.
  • Απεγκλωβισμό της τιμής της ενέργειας από οποιαδήποτε «χρηματιστήρια», που λειτουργούν υπέρ της κερδοσκοπίας μεγαλοσυμφερόντων και το κόστος της οποίας πληρώνουν οι καταναλωτές.

Να επισημανθεί ότι κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναλήφθηκε και πρωτοβουλία για συγκέντρωση υπογραφών μελών και φίλων του κόμματος σε κείμενο, που κατατέθηκε και εγκρίθηκε από το Συνέδριο για να συμπεριληφθεί στις θέσεις του κόμματος και με το οποίο αναδεικνύονται πολλά από τα ανωτέρω ζητήματα, όπως οι αδυναμίες που οι ΑΠΕ προκαλούν στο σύστημα ηλεκτροδότησης, οι περιβαλλοντικές καταστροφές και βλάβες σε οικοσυστήματα που μπορεί να επιφέρουν, η ενεργειακή εξάρτηση και ακρίβεια στο ρεύμα, οι επιπτώσεις στην οικονομία, στην παραγωγική διαδικασία, κ.λ.π., με την επισήμανση ότι τα συγκεκριμένα δεδομένα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο δρόμο για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση, μέσα από ένα σύγχρονο ενεργειακό σχεδιασμό, νέο χωροταξικό σχέδιο και κάτω από πλήρη κοινωνική συναίνεση.

Τμήμα Περιβάλλοντος της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Γιώργος Δ. Καραβίδας




Total
0
Shares
Previous Article
agorastos anavathmisi lykeioy

Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Γυμνάσιο - Λύκειο Πυργετού με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Next Article
Karavidas Giorgos 33

….με τα «ευχαριστήρια» στον Αγοραστό και στους κυβερνητικούς παράγοντες πρέπει να μένουν οι δημότες των πληγέντων από τον «Ιανό» περιοχών του Δήμου Μουζακίου

Related Posts

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ξεκινούν οι διαδικασίες διαβούλευσης για την ΟΧΕ Πολιτιστικών - Τουριστικών Διαδρομών - Ανοικτή Πρόσκληση για τις Ημερίδες Διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος Θεσσαλία 2021-2027
Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για την Π.Π. 2021-2027

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για…