Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Οι προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τον αγροτικό τομέα

Mpakalakou Pasok Karditsa periodeies

Οι προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τον αγροτικό τομέα

Την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στον αγρότη ανέδειξε μέσα από τις ομιλίες της, στις Τ.Κ. Φύλλου, Γεωργικού και Παλαιοκκλησίου, η υποψήφια βουλευτής κ. Σωτηρία Μπακαλάκου.

Η κ. Μπακαλάκου παρουσίασε στοχευμένα μέτρα που μπορούν να έχουν ακόμα και άμεση εφαρμογή., τα οποία έρχονται να λύσουν βασικά προβλήματα του πολύπαθου πρωτογενή τομέα, που ειδικά στο νομό μας είναι η κύρια ενασχόληση ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στις καθημερινές της συναντήσεις σε ορεινό και πεδινό όγκο γίνεται δέκτης της αγωνίας αγροτών και κτηνοτρόφων για το εργασιακό τους αύριο και το μέλλον των οικογενειών τους. Χωριά ερημώνουν και ο κόσμος εγκαταλείπει τα χωράφια, ως αποτέλεσμα της απουσίας ενδιαφέροντος της πολιτείας και πολιτικών στήριξης του πρωτογενή τομέα.

Οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν, τόνισε, και εκεί προσανατολίζονται οι δράσεις που προγραμματίζουμε, είναι κυρίως, αλλά όχι μόνο, για μείωση του  κόστους παραγωγής και για προστασία της γης και του εισοδήματος.

Χαρακτηριστικά η  υποψήφια βουλευτής ανέφερε την μείωση του κόστους σε αγροτικά εφόδια αλλά και καύσιμα, με μηδενισμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, τουλάχιστον κατά την περίοδο της κρίσης. Παράλληλα μίλησε για  έμπρακτη στήριξη, μέσω ουσιαστικών κινήτρων, της δημιουργίας ενεργειακών αγροτικών κοινοτήτων για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, που θα μειώσει και την επιβάρυνση από το ηλεκτρικό ρεύμα..

Συνεχίζοντας η κ. Μπακαλάκου υπογράμμισε ότι για ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αποτελεί προτεραιότητα και άνευ όρων δέσμευση, η καθολική προστασία της αγροτικής γης από κατασχέσεις. Δεν μπορεί, επισήμανε, τις χρεοκοπημένες οικονομικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων και τα αδιέξοδα που δημιούργησαν να τα πληρώνουν άνθρωποι που δανείστηκαν για να επιβιώσουν και να μπορέσουν να καλλιεργήσουν την πατρογονική γη. Και, σήμερα, να απειλείται με κατάσχεση το μέσο βιοπορισμού τους, επειδή, χωρίς να φταίνε, οι  δυσμενέστερες συνθήκες τους κατέστησαν ανακόλουθους απέναντι στις τράπεζες.

Πέραν της γης το ακατάσχετο θα επεκταθεί σε επιδοτήσεις αποζημιώσεις και ενισχύσεις των αγροτών, με τα ποσά αυτά να είναι και αφορολόγητα, διασφαλίζοντας τουλάχιστον την δυνατότητα επόμενης μέρας και παραγωγικής δυνατότητας.

Στο προγραμματικό μας πλαίσιο για τον αγροτικό τομέα, συνέχισε η υποψήφια βουλευτής, περιλαμβάνεται και η επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να καλύπτει καταστροφές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Θέλουμε, δηλαδή, να προσαρμοστεί στο σήμερα και να γίνει ένας οργανισμός που θα αντιμετωπίζει την πραγματικότητα της εποχής μας, όντας σύμμαχος των παραγωγών.

Στοχεύουμε ακόμα, πρόσθεσε η κ. Μπακαλάκου, στην δημιουργία ενός απόλυτα ξεκάθαρου «οδικού χάρτη» όλων των διαδικασιών για τα προγράμματα της νέας ΚΑΠ. Με ξεκάθαρο σύντομο χρονικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες ημερομηνίες για την υποβολή των αιτήσεων, την αξιολόγησή τους και εν τέλει την πληρωμή των δικαιούχων. Βάζοντας, έτσι, τέλος στο σημερινό διαδικαστικό τερατούργημα, που μόνο αβεβαιότητα και προβλήματα δημιουργεί.

Κλείνοντας η ομιλήτρια χαρακτήρισε απαράδεκτο το να μην εντάσσονται στα ειδικά προγράμματα, όπως το νέων αγροτών, όλοι οι ενδιαφερόμενοι και επισήμανε ότι η κατάργηση της πολιτικής του επιλαχόντα δικαιούχου είναι θέση που στηρίζει και προωθεί το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Υποστήριξε, δε, πως με τον κατάλληλο προγραμματισμό των πόρων και όχι με την σπατάλη του για να εξυπηρετηθούν επιδοματικές πολιτικές, μπορεί να ενταχθεί και να καταστεί παραγωγικό το σύνολο των ενδιαφερομένων.

Δεν μιλάμε κατέληξε η κ. Μπακαλάκου για κοσμογονικές αλλαγές, ούτε απαιτούνται τέτοιες. Θέληση για να ακολουθηθούν δρόμοι που είναι ανοικτοί ή που επιβάλλεται μία νέα χάραξή τους είναι αυτό που προτείνουμε. Εμείς την έχουμε και το αποδείξαμε επανειλημμένα στο παρελθόν. Το κάνουμε και τώρα με πρόγραμμα και σχέδιο.  Ήμασταν και είμαστε στο πλευρό του αγρότη και του κτηνοτρόφου και είναι τιμή μας που μας το αναγνωρίζει.

*Η Σωτηρία Μπακαλάκου είναι Οικονομολόγος, ΜSc, Yπ. Διδάκτωρ Παν/μίου Θεσσαλίας και πρ. Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Καρδίτσας

Mpakalakou Pasok Karditsa periodeies 1 Mpakalakou Pasok Karditsa periodeies 2




Total
0
Shares
Previous Article
Pandiwn podialtikos Karditsas Agia Larisas

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Εφήβων ο ΠΑΝΔΙΩΝ

Next Article
pasok Nikos Efthymiadis Karditsa banner

Ομιλίες του Νίκου Ευθυμιάδη την Τετάρτη στη Σέκλιζα, την Πέμπτη στο Καρποχώρι και την Παρασκευή στο Αγναντερό στις 20:30