Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Οι παρακαταθήκες του μεγάλου Πατριώτη Δημήτρη Γρίβα δικό μας Χρέος!

Παναργιθεάτικη Συνδιάσκεψη: Διαρκής Διάλογος και Αιτήματα προς τον νέο Περιφερειάρχη και παρατάξεις ΠΣ Θεσσαλίας - Είμαστε όλοι ... πρώτα, Ανατολικο - Αργιθεάτες, λόγω... Ιανού!

Οι παρακαταθήκες του μεγάλου Πατριώτη Δημήτρη Γρίβα, δικό μας Χρέος!

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Έφυγε νωρίς και εντελώς ξαφνικά ένας αγνός πατριώτης, ένας εργατικότατος και πολυγραφότατος Αργιθεάτης, ένας λαμπρός Φιλόλογος – Ιστορικός.

Η τελευταία του επιθυμία έγινε σεβαστή από τη γυναίκα της ζωής του και τον γιό του, η σορός του μεταφέρθηκε από την Αθήνα στο ορεινό Λεοντίτο, και αφού διάβηκε τα σοκάκια του χωριού του, τα πάτρια χώματα σκέπασαν το κουρασμένο κορμί (από την επάρατο νόσο των τεσσάρων μηνών) του αλησμόνητου φίλου Δημήτρη Γρίβα….μετά την εξόδιο ακολουθία στην εκκλησιά του χωριού του, για να αγναντεύει τον ιστορικό Πλάτανο, τον Άγιο Χαράλαμπο, τη Σπηλιώτισσα, τις βουνοθάλασσες της σκληροτράχηλης, όμορφης, άγριας πατρίδας…

Ήθελε σφόδρα να επιστρέψει στην Αργιθεάτικη Γη, για την οποία πάλεψε με την πένα του, στον “Αργιθεάτικο Αγώνα” των δεκαετιών 1970-1980 & στη φλογερή “Φωνή Λεοντίτου” (1990-2018), τις συλλογές του για τη Λαογραφία και τους αφανείς ήρωες της μικρής Πατρίδας, τους απλούς ανθρώπους των ορεινών χωριών μας!

Εργατικός, φλογερός Πατριώτης, ακούραστος, μαχητικός, μετριοπαθής – μα και σκληρός παίκτης, εξωστρεφής – μα πάνω απ’ όλα Λεοντίτιος, λάτρης του καλού παραδοσιακού αργιθεάτικου τραγουδιού, του “κλειστού της Αργιθέας” και του …”Μενούση”….

Παιδί μιας γενιάς, που έφυγε “ποδαράτα” για την πόλη για γράμματα και προκοπή.
Από μια Αργιθέα, με μονοπάτια, χωρίς αυτοκινητόδρομους, δίχως ηλεκτρισμό, με καντήλια και λάμπες πετρελαίου και βαρέλες νερού που ζαλίκωναν οι κυράδες των χωριών – αετοφωλιών της γενέτειρας γης.

Αφήνει πίσω του πολύτιμη κληρονομιά, την πλούσια δουλειά του, στη Λαογραφία, τη Φωτογραφία, στον τοπικό Τύπο, τα θρυλικά Ημερολόγια όπου αποτυπώνεται όλη η διαδρομή των Αργιθεατών ολόκληρου του 20ου αιώνα!

Παρακαταθήκες που αν πραγματικά θέλουμε να τιμήσουμε τον καλό φίλο, που έφυγε απρόσμενα, οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στα νέα παιδιά, που δεν γεννήθηκαν στην ορεινή Πατρίδα, αλλά κτυπάει η καρδιά τους σε … αργιθεάτικο παλμό…

Να περάσει η σκυτάλη, από τη γενιά του ποδαρόδρομου και της .. τριχιάς, στη νέα ψηφιακή γενιά με σιγουριά και αυτοπεποίθηση για το μέλλον του Τόπου!

• Η Δημοτική Αρχή, το ΔΣ, το λεγόμενο Αργιθεάτικο Κίνημα των Συλλόγων, ας συνεργαστούν για την ίδρυση Λαογραφικών Λεσχών στις τρεις Καποδιστριακές ενότητες του εκτεταμένου ορεινού Δήμου Αργιθέας (Υλική και Ψηφιακή προβολή).

– Στη μνήμη του Δημήτρη Γρίβα και για έκθεση του πλούσιου έργου του.

• Να δώσουμε όρκο τιμής ότι θα συνεχίσουμε τα οράματα εκείνης της γενιάς.

• Με σχέδιο, αγάπη για τον Τόπο και τη μαχητική δημοσιογραφία, των παλιών καλών καιρών, ώστε η ΑΡΓΙΘΕΑ να κερδίσει τη θέση που της αξίζει στην ισχυρή Θεσσαλία!
Ας θυμηθούμε:
“Φωνή Λεοντίτου – Καλοκαίρι 2009 – τεύχος 39 – Έτος 14 – στήλη: “Θέσεις” – του Δημήτρη Γρίβα – πρώτη σελίδα (από το αρχείο μας):

Οι δύο σήραγγες και η εσωτερική ενοποίηση Αργιθέας
…Η επιβίωση – ανάπτυξη της Αργιθέας απαιτεί ορισμένα αυτονόητα πράγματα:
• Πρώτο, ο ήπιας μορφής τουρισμός. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, βασικό προαπαιτούμενο είναι να γίνουν οι 2 σήραγγες, Τυμπάνου και Φραμένου, μια και της Γκρόπας είναι έτοιμη φρόντισαν γι’ αυτό οι Τρικαλινοί.
Τι γίνεται μ’ αυτές; Ας κάνουμε νηφάλια τον απολογισμό μας.
Σήραγγα Τυμπάνου: Θεωρήθηκε πυλώνας ανάπτυξης απ’ τη δεκαετία του 1980.
Πέρασαν δυόμισι πακέτα ανάπτυξης κι όμως βρίσκεται εκεί βρυκολακιασμένη η απόφαση…..
Σήραγγα Φραμένου: … μπαίνει μάλλον στα αζήτητα….
Σε τούτη την εφημερίδα υποστηρίζουμε εδώ και πέντε χρόνια.
Ανάπτυξη Αργιθέας συνολικά, χωρίς σήραγγες …..δε γίνεται!
• Το δεύτερο βασικό προαπαιτούμενο είναι η εσωτερική ενοποίηση της Αργιθέας δηλαδη οι δρόμοι Σπηλιά – Γέφυρα Κοράκου και Καρυά – Κουμπουριανά.
…. πρέπει να προταχθούν αυτά (τα αιτήματα) οπωσδήποτε στο ΙΓ Παναργιθεάτικο Συνέδριο (Ι.Μ.Μεταμόρφωσης Σωτήρος Βραγκιανών Αχελώου Αργιθέας)….
Δημήτρης Γρίβας……..”

* Μεταπολιτευτικά η γενιά των ιστορικών Κοινοταρχών αγωνίστηκαν μαζί με το Συλλογικό Αργιθεάτικο Κίνημα και πέτυχαν τον πλήρη εξηλεκτρισμό όλων των κοινοτήτων, τη διάνοιξη κοινοτικών και συνοικιακών και κτηνοτροφικών χωματόδρομων, υδραγωγεία και καθαρό νερό σε όλα τα σπίτια, αρδευτικά δίκτυα, ανοιχτά σχολεία και Ιατρεία.

* Μετέπειτα, οι Καποδιστριακοί Αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, πατώντας στα χνάρια των Αυτοδιοικητικών της παλιότερης γενιάς, συνέχισαν τον αγώνα και πέτυχαν την Ασφαλτόστρωση δρόμων σε όλα τα χωριά (σε ποσοστό άνω του 85% των δρόμων), τη βελτίωση Υποδομών (γέφυρες, τεχνικά, νέα κτίρια, κοινωνική πολιτική, οργάνωση υπηρεσιών, νέα μηχανήματα).
Με συγκρούσεις, αντίλογο, συνθέσεις και αποτελεσματικότητα!

√ Είναι τώρα, η ώρα η Ορεινή Αργιθέα να ολοκληρώσει την ασφαλτόστρωση όλων των κεντρικών δρόμων ενδοδημοτικής συγκοινωνίας.
Με μαχητικότητα και ενότητα προς τα κέντρα αποφάσεων, Υπουργείο Υποδομών και Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Προς τα Ευρωπαϊκά όργανα και τις ισχυρές Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ορεινή Πατρίδα μας.
Ασφαλή προσβασιμότητα, σύγχρονη βατότητα, τακτική συγκοινωνία!

√ Για ολοκλήρωση των μεγάλων έργων Αειφορίας, φράγματος Υδροηλεκτρικού Συκιάς Αχελώου, Σήραγγες Τυμπάνου και Φραμένου (Πετρίλου), νέου Υδροηλεκτρικού Καταφυλλιου (λεγόμενο Αυλακίου) στο Αρδάνοβο, Αιολικά έργα στις αλπικές οροσειρές Τυμπάνου και τις Αργιθεάτικες βουνοκορφές.

√ Με ψηφιακή αναβάθμιση των χωριών με διασύνδεση μέσω Άρτας για χωριά Αχελώου – Αργιθέας και μέσω Μουζακίου – για Δυτικής) Ανατολικής.

Φίλε καλέ, Δημήτρη: Καλό Παράδεισο….. συνεχίζουμε με την ίδια πίστη και τη δική σου πατριωτική φλόγα …..
Τον Αύγουστο, τον “Μενούση” θα τον παραγγείλουμε στη θύμηση σου….

Δημήτρης Παπακώστας/10 Ιανουαρίου 2021




Total
0
Shares
Previous Article
Παραδίδεται το Διυλιστήριο Σμοκόβου έως τα τέλη Απριλίου

Παραδίδεται το Διυλιστήριο Σμοκόβου έως τα τέλη Απριλίου

Next Article
enotiki protovoulia dimotiko simvoulio

Αίτημα για σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου καταθέτουν οι παρατάξεις της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» και της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Related Posts

Mitsotakis Mouzaki eksofyllo
Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΤΕ Φωτογραφίες και Βίντεο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι

ΔΕΙΤΕ Φωτογραφίες και Βίντεο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι Φωτογραφίες: Πέτρος Ζιώγας Βίντεο: Νίκος…
2o dimotiko sxooleio mouzakiou museotek.net
Διαβάστε περισσότερα

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης Συνεργασία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου…
Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων

Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”, μειώνοντας κατά 74 εκατομμύρια m3, περίπου, την πλημμύρα του κάμπου της “Θεσσαλίας”