Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Οι Εθνομηδενιστές και ανιστόρητοι «ιστορικοί»

Υπογράφηκε η σύμβαση συντήρησης του έφιππου ανδριάντα Γ. Καραϊσκάκη στο Μαυρομμάτι

Οι Εθνομηδενιστές και ανιστόρητοι «ιστορικοί»

Με αφορμή πρόσφατου δημοσιεύματος στον γραπτό τύπο για τον Καραϊσκάκη

Του Δημητρίου Γιώτη
Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ»

Πολύ πρόσφατα με την ευκαιρία της εορτης της 25ης Μαρτίου δημοσιεύθηκε σαν ένθετο στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και με ένα μακρόσυρτο και βαρύγδουπο τίτλο “Αθέατες πλευρές του 1821 οι «γκρίζες ζώνες» της Επανάστασης” του Δημητρίου Παπασταματίου,  ένα στην κυριολεξία υβριστικό από κάθε πλευρά κείμενο που κυρίως  απευθύνεται  με χαρακτηρισμούς για τον Καραϊσκάκη τους οποίους μόνον ένας ανιστόρητος θα μπορούσε να γράψει, ή ένας φανατικός οπαδός της πολιτικής του Φαναριώτη τεσερομάτη [επειδή φορούσε γυαλιά] όπως τον ονόμαζε ο Καραϊσκάκης Α. Μαυροκορδάτου.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο “ιστορικός” Παπασταματίου χαρακτηρίζει τον Καραϊσκάκη εισπράκτορα των Τούρκων και ότι γι’ αυτό τον σκοπό <<διορίστηκε >> από τον Τούρκο Χουρσίτ Πασά αρματολός στα Άγραφα απέχοντας όπως γράφει από τις επιχειρήσεις των υπόλοιπων εξεγερμένων Ελλήνων κατά των Τουρκαλαβανών.

Δρούσε γράφει σαν ανεξάρτητος  κύριος του Αρματολικίου των Αγράφων  ως  γνήσιος  εκπρόσωπος ενός προνεοτερισμού  οθωμανικού και προεπαναστατικού τρόπου σκέψης.

Η τοπικότητα και διαφύλαξη μιας εδαφικής ηγεμονίας προσωπικού τύπου που αποτελούσε συνεχίζει  ο ξεδιάντροπος κειμενογράφος για τον Καραϊσκάκη το απόλυτο θέσφατο.

Τα έβαλε γράφει με τον εντολοδόχο στης σεβαστής διοίκησης  τον Ράγγο  το μακρύ χέρι του Μαυροκορδάτου με κίνδυνο όπως γράφει  τη συνέχιση ακόμη και αυτής της επανάστασης.

Μέχρι το 1825 γράφει ο ανεκδιήγητος  συγγραφέας ο Καραϊσκάκης βολόδερνε χωρίς  να ξέρει τι θέλει και δεν συμμετείχε σε καμία μάχη.

Και τον ρωτάω λοιπόν. Έχει υπ όψη για την πρώτη μάχη που έδωσε εδώ στη γενέτειρά του όταν ακόμη ήταν 17 ετών εναντίων των Τούρκων των Τρικάλων με πλήρη Εθνική συνείδηση; Το να κατέχει κύριε ανιστόρητε ένας  εξεγερμένος  οπλαρχηγός  ένα αρματολίκι  δεν ήταν αυτοσκοπός  και σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούσε το απόλυτο θέσφατο και προσωπικό εγωισμό, παρά μόνο τα αρματολίκια χρησίμευαν για το έλεγχο, προστασία των κατοίκων και τη στρατολόγηση  αγωνιστών.

Όλα αυτά κύριε ιστορικέ χαλούσαν τα σχέδια του Μαυροκορδάτου και του Ράγγου και με κάθε τρόπο ήθελαν τη φυσική εξόντωση  του Καραϊσκάκη. Ο Καραϊσκάκης  από το  1815 στα Άγραφα αλλά και στην περιοχή της Ηπείρου έδωσε πάνω από 30 σοβαρές μάχες  ακόμη και σε χώρες εκτός βορίων Ελληνικών συνόρων.

Κλείνοντας  μη θέλοντας να συνεχίσω άλλο απαντώντας στον εθνομηδενιστή κειμενογράφο θα ήθελα να ρωτήσω αν όλες αυτές οι κατηγορίες γράφονταν  για τον Κολοκοτρώνη τι λέτε ότι θα γίνονταν;

Και τελευταίο ερώτημα και απορία μου.

Τα πολιτιστικά όργανα ανεξαρτήτως βαθμίδος τα εδρεύοντα στην Αθήνα και αλλαχού που εκπροσωπούν όπως λένε τη Θεσσαλία και μερικά εξ αυτών φέρουν με καμάρι το όνομα του μεγάλου πολέμαρχου χωριανού μας ήρωα του ’21 Γ. Καραϊσκάκη υπάρχουν ή είναι μόνο για καταθέσεις στεφάνων κάθε 25η Μαρτίου και για χοροεσπερίδες;

Δημήτριος Γιώτης
Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ»
Total
0
Shares
Previous Article
parousiasi vivliou evagelou Kissa 1o dimotiko mouzakiou

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στο 1ο Δημοτικό σχολείο Μουζακίου

Next Article
ame metakinisi 2

Θεώρηση και έκδοση δελτίων μετακίνησης ΑΜΕΑ για το έτος 2024