Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

«Οι Έλληνες κατάφεραν να κρατήσουν τις θέσεις τους» Παρουσίαση του βιβλίου για το Ύψωμα 731 στα Τρίκαλα

«Οι Έλληνες κατάφεραν να κρατήσουν τις θέσεις τους» Παρουσίαση του βιβλίου για το Ύψωμα 731 στα Τρίκαλα

«Οι Έλληνες κατάφεραν να κρατήσουν τις θέσεις τους» Παρουσίαση του βιβλίου για το Ύψωμα 731 στα Τρίκαλα

Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 πραγματοποιείται η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη θυσία των τρικαλινών και καρδιτσιωτών στρατιωτών του 5ου Συντάγματος 1941, που υπό τη διοίκηση του Ταγματάρχη Δημήτρη Κασλά αντιστάθηκαν στην εαρινή ιταλική επίθεση στο Ύψωμα 731.

Ο Δήμος Τρικκαίων, οι εκδόσεις Ψυχογιός και ο Φιλολογικός Ιστορικός Λογοτεχνικός Σύνδεσμος Τρικάλων (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) παρουσιάζουν το βιβλίο του βρετανού δημοσιογράφου και συγγραφέα John C. Carr «Η ήττα του Μουσολίνι στο Υψωμα 731». Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 18:00, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης» με ομιλητές τον πρώην Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Γιώργο Σούρλα τον συγγραφέα κ. John C. Carr και τον κ. Ευθύμιο Αγγελάκη ταξίαρχο ε.α.

Για το βιβλίο

Όπως τονίζεται στο οπισθόφυλλο: «Το Ύψωμα 731 ήταν το σκηνικό μιας από τις αγριότερες μάχες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου στην Αλβανία, την οποία παρακολούθησε διά ζώσης και ο ίδιος ο Μουσολίνι. Στις 9 Μαρτίου 1941 οι Ιταλοί εξαπέλυσαν την ανοιξιάτικη επίθεσή τους, με σκοπό να βάλουν τέλος στις επί τέσσερις μήνες ταπεινωτικές υποχωρήσεις του στρατού τους. Στόχος ήταν δύο παράλληλες πεδιάδες όπου έστεκε το Ύψωμα 731, το οποίο και έπρεπε να καταλάβουν από τους Έλληνες πάση θυσία.

Το VIII ιταλικό Σώμα Στρατού, μέρος της 11ης Στρατιάς του Τζελόζο, είχε την αποστολή να καταλάβει το ύψωμα, ανοίγοντας την επίθεση με την 38η Μεραρχία Πεζικού «Πούλιε». Απέναντί τους βρισκόταν η Ελληνική 1η Μεραρχία του Β΄ Σώματος Στρατού, με την 4η και 6η Μεραρχία στα πλάγια.

Επί δεκαεπτά ημέρες, ύστερα από σφοδρό φραγμό πυρός του πυροβολικού, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να μειωθεί το ύψος του λόφου κατά έξι μέτρα, οι Ιταλοί ρίχτηκαν με γενναιότητα στους Έλληνες στρατιώτες, οι οποίοι τους αναχαίτισαν προκαλώντας τους τρομακτικές απώλειες. Δόθηκαν μάχες σώμα με σώμα με ξιφολόγχες και οι Έλληνες κατάφεραν να κρατήσουν τις θέσεις τους.

Ο Μουσολίνι ήθελε τη νίκη για να εντυπωσιάσει τον Φύρερ. Αντ’ αυτού η αιματηρή πανωλεθρία του Υψώματος 731 έπαιξε τον ρόλο της στην απόφαση του Χίτλερ να αναβάλει την εισβολή στη Ρωσία κατά τέσσερις εβδομάδες τουλάχιστον, καθυστέρηση που, μαζί με άλλους παράγοντες, συνέβαλε ώστε να του στοιχίσει τελικά την έκβαση του πολέμου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)»

«Οι Έλληνες κατάφεραν να κρατήσουν τις θέσεις τους» Παρουσίαση του βιβλίου για το Ύψωμα 731 στα Τρίκαλα

Ο συγγραφέας

Ο Τζον Καρ γεννήθηκε στην Αγγλία το 1948. Εργάστηκε για χρόνια ως δημοσιογράφος και ανταποκριτής των μεγαλύτερων εφημερίδων (The Times, Wall Street Journal Europe κ.ά.) στην περιοχή της Μεσογείου και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Είναι λάτρης της ελληνικής ιστορίας και ζει στη χώρα μας. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα βιβλία του Η ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 1940-1941, ΘΩΡΗΚΤΟ ΑΒΕΡΩΦ – ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ, Η ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΝΗΝΩΝ και Η ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΣΤΟ ΥΨΩΜΑ 731.

Αποσπάσματα από το βιβλίο

Όπως γράφει στον πρόλογο ο κ. Καρ: «Το σημαντικότερο είναι ότι το Ύψωμα 731, περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, σηματοδότησε την αρχή του τέλους της πολιτικής σταδιοδρομίας του ίδιου του Μουσολίνι ως δικτάτορα^ στο εξής δεν μπορούσε παρά να είναι μόνο πτωτική.

Οι φοβερές ιταλικές απώλειες έκαναν προφανές σε μία όλο και μεγαλύτερη μερίδα του σώματος των Ιταλών αξιωματικών πόσο μεγάλο λάθος ήταν ο πόλεμος κατά της Ελλάδας. Εκείνη την εποχή, ο Αλεξάντερ Κερκ, ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Ρώμη, έγραψε στην Ουάσινγκτον για τη μακρινή πιθανότητα μιας εξέγερσης του στρατού κατά του ντροπιασμένου Ντούτσε – μία εξέγερση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί δύο χρόνια αργότερα».

Και στο πρώτο κεφάλαιο, επισημαίνει: «Το μέτωπο είχε σχεδιαστεί να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερο, ώστε οι Έλληνες να μην είναι σε θέση να διακρίνουν, από την τοπική ένταση του πυρός, πού θα επικεντρωνόταν η αναμενόμενη έφοδος του πεζικού. Το έδαφος κάτω από τον Ντούτσε και τους στρατηγούς του έτρεμε καθώς τις επόμενες δύο ώρες περισσότερες από 100.000 οβίδες σφύριζαν πάνω από τα λίγα χιλιόμετρα και έπεφταν με πάταγο στις ελληνικές θέσεις. Στις 8.30, οι πυροβολητές επέκτειναν τη βολή τους για να ρίξουν πάνω από τα κεφάλια των προκεχωρημένων μονάδων του πεζικού που διατάχθηκαν να προχωρήσουν την ίδια στιγμή».




Total
0
Shares
Previous Article
40ήμερο Μνημόσυνο Γεωργίας Γρηγορίου

40ήμερο Μνημόσυνο Γεωργίας Γρηγορίου

Next Article
anavalletai drasi ginaikwn 1

Αναβάλλεται η εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας στο Μουζάκι