Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

«ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ»: Ανοίχτηκαν οι δρόμοι για ένα μεγάλο, ατέρμονο και μαγικό ταξίδι

Εκδήλωση του Συλλόγου Αργιθεατών Βορείου Ελλάδος «ο Κατσαντώνης»

 

Ανοίχτηκαν οι δρόμοι για ένα μεγάλο, ατέρμονο και μαγικό ταξίδι.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 29 Απριλίου, για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, η εκδήλωση «ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ». Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Αργιθεατών Βορείου Ελλάδος «ο Κατσαντώνης» και η πρόεδρος Τζούλη – Ιωάννα Νασιώκα.

Ένα ταξίδι που ξεκίνησε το 2017 και φιλοδοξούμε να το συνεχίσουμε, με στόχο την εξωστρέφεια των Αγράφων σε όλο τον κόσμο. Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στο Βελλίδειο και απόλαυσαν το πρωτοποριακό πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο σύλλογος και μετά το πέρας των εργασιών, η ικανοποίηση, η γνώση, η ευχαρίστηση και η συγκίνηση ήταν έκδηλη στα μάτια τους. Το πρόγραμμα περιελάμβανε με αφορμή την παγκόσμια μέρα χορού, σεμινάριο χωρών και λαογραφίας της Αργιθέας με τον Αργιθεάτη χοροδιδάσκαλο κ. Γιώργο Κόνιαρη, συνεχίστηκε με ημερίδα ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων των
Αγράφων που πλαισιώθηκε από χορευτικές ομάδες και περατώθηκε, όπως συνηθίζεται στα μέρη μας, με ένα μικρό γλέντι και χορό. Στο βασικό κορμό της εκδήλωσης αναπτύχθηκαν ενδιαφέροντα θέματα, με αξιόλογους και αναγνωρισμένους ομιλητές.

Πιο συγκεκριμένα, την έναρξη κήρυξε η πρόεδρος του συλλόγου Αργιθεατών κ. Τζούλη Ιωάννα Νασιώκα με μία συγκινητική ομιλία για την ιστορία και τους στόχους του συλλόγου, αμέσως μετά κλήθηκε ο κ. Νίκος Λυγερός να αναπτύξει τη στρατηγική θέση των Αγράφων στο παρελθόν και ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος τους στο μέλλον.

Τη σκυτάλη πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού της Π.Κ.Μ. κ. Αλέξανδρος Θάνος που μας ανέλυσε το ρόλο των πολιτιστικών συλλόγων στη σημερινή εποχή και στο μέλλον και εξήρε την προσπάθεια του συλλόγου.

Συνέχισε χαιρετίζοντας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας ομοσπονδίας Σαρακατσάνων κ. Γεώργιος Μουτσιάνας, η οποία ομοσπονδία ήταν από τους βασικούς συντελεστές της οργάνωσης, αναγγέλλοντας τον κ. Ιωάννη Κουτσοκώστα, μέλος της επιστημονικής ομάδας της ομοσπονδίας, που έκανε μία ιστορική αναδρομή στους Σαρακατσάνους με επίκεντρο της σχέσης τους με τα Άγραφα. Ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ ΜΠΕ και ερασιτέχνης λαογράφος κ. Νίκος Γιώτης, μας έδωσε σημαντικές πληροφορίες, για τον αποικισμό του Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης από τους Αγραφιώτες, πληροφορίες από ιστορική έρευνα αλλά και προφορικές παραδόσεις που έγινε και δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο. Η μεγάλη στιγμή της εκδήλωσης ήταν ένα χαρακτηριστικό ολιγόλεπτο απόσπασμα από την εκπομπή «ΧΩΜΑΤΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ» που προβλήθηκε από την ΕΤ3 με θέμα τον Κατσαντώνη που την παραγωγή και την παρουσίασή της είχε ο αξεπέραστος Ηλίας Μαμαλάκης.

Με έκδηλη τη συγκίνηση στο πρόσωπό του, μας είπε τους λόγους που έκανε τη σειρά των εκπομπών και φυσικά ως φόρο τιμής και αναγνώρισης για την προσφορά του τιμήθηκε από τον σύλλογο και την πρόεδρο κ. Τζούλη Ιωάννα Νασιώκα καταχειροκροτούμενος. Ενδιάμεσα των ομιλητών παρουσιάστηκαν οι χορευτικές ομάδες, των Σαρακατσαναίων φοιτητών Θεσσαλονίκης, ο πολιτιστικός σύλλογος «Μυγδονία» του Λαγκαδά, ομάδα από τον σύλλογο Κρητών «τ’ Αγρίμια» στη βράβευση του κ. Μαμαλάκη και τα παιδικά χορευτικά του συλλόγου «Ρόδακας» της Σίνδου και του πολιτιστικού συλλόγου Σύλλογος Αργιθεατών Β. Ελλάδας «ο Κατσαντώνης» (Β. Ηρακλείου 28 – ΤΚ 54624 Θεσσαλονίκη, Τηλ. 6944540828 email: argithea2310@gmail.com, toesa@otenet.gr )Αγίου Βασιλείου Λαγκαδά τα οποία τραγούδησαν και χόρεψαν Αργιθεάτικους σκοπούς.

Ο λαογραφικός, αρχαιολογικός πολιτιστικός σύλλογος Οξυάς με το νυχτέρι και το αντιφωνικό τραγούδι, νοητά μας μετέφεραν ψηλά στα βουνά των Αγράφων.

Την ημερίδα έκλεισε ο πρόεδρος της «Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων» ν. Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Καράμπαλης, επαινώντας τους Αργιθεάτες για την πρωτοποριακή αυτή διοργάνωση, τον δρόμο που άνοιξαν και που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι σύλλογοι και φυσικά την στήριξη με όλες τις δυνάμεις της ένωσης στις δραστηριότητες των Αργιθεατών αλλά και άλλων παρόμοιων προσπαθειών.

Τελειώνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε:

Πρώτα απ’ όλα την ΕΡΤ για την απευθείας μετάδοση της εκδήλωσης στο διαδικτυακό της πρόγραμμα, τους πολλούς χορηγούς επικοινωνίας που πρόβαλαν την εκδήλωση σε έντυπα, τηλεόραση, ραδιόφωνο και διαδίκτυο, τους μεγάλους και σημαντικούς χορηγούς HONDOS CENTER και ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ για την προσφορά τους. Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης με την κ. Βούλα Πατουλίδου για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την στήριξη, στο Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και την κ. Άννα Μυκονίου για την αιγίδα, την Πανελλήνια ομοσπονδία Σαρακατσάνων και τον πρόεδρο κ. Γεώργιο Μουτσιάνα, την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Θεσσαλονίκης με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Καράμπαλη και την υπεύθυνη εκδηλώσεων κ. Νάστια Σταυρίδου, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεάτικων Συλλόγων και την πρόεδρο κ.
Αθηνά Μαρία Μαυραντζά.

Ευχαριστούμε πολύ την Αργιθεάτικη ζυγιά και τους φοιτητές μουσικούς του συλλόγου για την εξαιρετική ζωντανή μουσική πλαισίωση της εκδήλωσης, καθώς και τους κ. Δημήτρη Δραγανίδη ακορντεόν και κ. Τέλη Λιάκο σαρακατσάνο τραγουδιστή για την εθελοντική συμμετοχή τους. Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε τα μέλη του συλλόγου και τους φίλους που έδωσαν όλη την ψυχή, τη δύναμη και την εμπειρία τους για την άψογη οργάνωση και επιτυχία της προσπάθειας καταθέτοντας πολύ προσωπικό χρόνο και κόστος. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον κόσμο που μας τίμησε ή μας παρακολούθησε διαδικτυακά.

Για το Δ.Σ.

Η πρόεδρος
Τζούλη – Ιωάννα Νασιώκα
Η Γενική Γραμματέας
Αρσενία Στάθη

Υ.Γ. Για τον κ. Ηλία Μαμαλάκη…… και οι Αργιθεάτες γράφουμε μαντινάδες…

– Μεγάλε Μαμαλάκη μας …της Κρήτης υπογράφων… Έγινες και σταυραετός ….Στα όρη των Αγράφων
– Ηλία Μαμαλάκη μας …Γέννα του Ψηλορείτη… Τον Κατσαντώνη γνώρισες …Στου Αχελώου την κοίτη
– Στις εκπομπές σου γνώρισα… Τον μέγα Κατσαντώνη… Όπου σαν άλλος κρητικός… Το γένος ξεσηκώνει
– Χώματα μ’ ιστορία είδαμε …Απ’ τη μικρή οθόνη.. Το μεγαλείο σου Ελλάς

[RPG id=69202]

ΧΩΜΑΤΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ 1 Αντώνης Κατσαντώνης

“Ο Δρόμος των Αγράφων” για δεύτερη χρονιά στο Βελλίδειο

Ο Δρόμος των Αγράφων 2018 | CINEMATIC ΡΟΗ | ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ- 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018- ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ ΔΕΘ
TΙΜΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΗΛΙΑΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ




Total
0
Shares
Previous Article

Σάρωσε βαθμούς και μετάλλια ο Γ.Σ. Τρικάλων

Next Article

Ενημέρωση για τον οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa