Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Οι «Άριστοι» και τα λεφτόδεντρα

Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης κέρδισαν τις εκλογές τον Ιούλιο του 2019, υποσχόμενοι ανάπτυξη για όλους
syriza logo new

Οι «Άριστοι» και τα λεφτόδεντρα

Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης κέρδισαν τις εκλογές τον Ιούλιο του 2019, υποσχόμενοι ανάπτυξη για όλους, μείωση ανεργίας με δημιουργία πολλών καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, ανάπτυξη της μεσαίας επιχείρησης, επιτελικό κράτος δίπλα στον πολίτη, διαφάνεια παντού. Αντί ανάπτυξης όμως, ο κ. «Κολάμπια» και οι «άριστοί» του, έφεραν ύφεση, αρκετά πριν την εκδήλωση του κορονοϊού στη χώρα μας, από +2,8% του ΣΥΡΙΖΑ το 2ο τρίμηνο του 2019 περάσαμε σε ύφεση το 4ο τρίμηνο του 2019, η ανεργία αυξήθηκε στο 18,3% τον Ιούνιο του 2020, με απώλεια τουλάχιστον 120.000 θέσεων εργασίας σε μικρές επιχειρήσεις σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ, ελαστικές θέσεις εργασίας με απλήρωτες υπερωρίες και μειώσεις μισθών είναι ο κανόνας στην αγορά εργασίας. Το πολυδιαφημιζόμενο επιτελικό κράτος δοκιμάστηκε και απέτυχε, εμείς οι κάτοικοι του ν. Καρδίτσας το βιώσαμε στο πετσί μας, με την καταστροφή του νομού από τον «Ιανό». Όσον αφορά τη διαφάνεια, έχει καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, παρουσίασε το σχέδιό του για τον κοινωνικό μισθό, που θα μπορούσε να καλύψει ανθρώπους που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε ανάγκη σε κάθε συνθήκη όπως π.χ. στη σημερινή πανδημική ή σε μια καταστροφή όπως αυτή που συντελέστηκε εξαιτίας του «Ιανού» στα Επτάνησα και στο ν.Καρδίτσας. Βασική συνιστώσα του αποτελεί το εισόδημα έκτακτης ανάγκης. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ορίζει ότι, αν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού ανήκει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες τότε ολόκληρο το νοικοκυριό μπαίνει στο εισόδημα έκτακτης ανάγκης και λαμβάνει κάθε μήνα 400€ ο αρχικός δικαιούχος, 200€ κάθε ενήλικο μέλος και 100€ κάθε παιδί. Εξαιρούνται τα μέλη που δεν είδαν καμιά αλλαγή στα εισοδήματά τους. Συνολικά θα μπορούσαν να ωφεληθούν  4 εκατομμύρια πολίτες, με κόστος 3,5 δις ευρώ για 4 μήνες. Για παράδειγμα, μια οικογένεια με δύο παιδιά στην Καρδίτσα θα έπαιρνε 800€/μήνα. Η κυβέρνηση της ΝΔ απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με το ακλόνητο επιχείρημα «λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν»!!!

Είναι όμως έτσι; Μήπως υπάρχουν λεφτόδεντρα για τους «άριστους» που μας κυβερνούν; Να θυμηθούμε το λεφτόδεντρο του υπουργού εργασίας κ. Βρούτσης, που έδωσε από 470€ για κάθε καταρτιζόμενο επιστήμονα (γιατρό, μηχανικό, δικηγόρο) στα ΚΕΚ, συνολικά 85 εκατ. €, για να τους μάθουν το περιβόητο «σκόιλ ελικικού». Το λεφτόδεντρο του υπουργού προπαγάνδας κ. Πέτσα, με τα 20 εκατ. € στα ΜΜΕ, για να δοξολογούν από το πρωί μέχρι το βράδυ τον «Μωυσή». Του κ. Μηταράκη με τις απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων σε ημέτερους εργολάβους για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης – φυλακών για τους πρόσφυγες και μετανάστες, με πιο πρόσφατο την κατασπατάληση 6,2 εκατ. € σε συμβουλές για τις νέες δομές. Τις απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια και κατασκευή μασκών και αντισηπτικών, τον διπλασιασμό της αμοιβής για τις ιδιωτικές ΜΕΘ στα ιδιωτικά νοσοκομεία κτλ, κτλ. Λεφτόδεντρο έχει και ο ανιψιός του «Μωυσή»,  ο κ. Μπακογιάννης, που ξόδεψε 2 εκατ. € για τον «μεγάλο περίπατο», που βγήκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, βάφοντας τον δρόμο και βάζοντας ζαρντινιέρες  που δεν λειτούργησαν, με απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους.

Τη δόξα των «αρίστων» ζήλεψε και ο δήμαρχος Μουζακίου. Λόγω του «Ιανού» δόθηκαν στο Δήμο Μουζακίου 1 εκατ. € για αποκατάσταση υποδομών και 1,45 εκατ. € για αποκατάσταση ζημιών στις στέγες διδακτηρίων και δημοτικών κτηρίων. Κανένα από αυτά τα έργα δεν είναι κατεπείγον. Ήδη ο Δ. Μουζακίου, για κατεπείγουσες εργασίες, έχει μισθώσει μηχανήματα που δούλεψαν κατά μήκος του ποταμού και των ρεμάτων, προϋπολογισμού 500.000 €, προστατεύοντας την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο του Δήμου. Και προφανώς, μέσα στο χειμώνα, σε κτήρια που λειτουργούν (σχολεία, δημοτικά κτήρια) δε θα γίνουν αποκαταστάσεις στεγών. Η καταγγελία του συνδέσμου εργοληπτών δημοσίων έργων ν.Καρδίτσας είναι αρκετά αποκαλυπτική. Αυτό που προξενεί αλγεινή εντύπωση είναι η απαξίωση από τον δήμαρχο κ. Στάθη, της δοκιμαζόμενης τοπικής οικονομίας (εργαζόμενους και καταστήματα) και η απευθείας ανάθεση των δύο έργων σε τρικαλινό και λαρισινό εργολάβο. Άραγε, από πού γνωρίζει ο δήμαρχος τους δύο εργολάβους; Του επιβλήθηκαν από τα πάνω; Υπάρχει συναλλαγή; Θα πάρει εκπτώσεις για αυτά τα έργα, τουλάχιστον 50%, που δίνονται όταν τα έργα δημοπρατούνται;

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Για τον λόγο αυτό, δεν υπήρξε γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ, των νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας υγείας, δεν γίνονται δωρεάν τεστ σε μαθητές και καθηγητές σε αίθουσες των 25-27 ατόμων στα σχολεία, δεν στηρίζεται η εργασία με κάλυψη μεγάλου μέρους μισθών από το κράτος με διατήρηση των θέσεων εργασίας. Δεν στηρίζονται οι πληττόμενες επιχειρήσεις με μη επιστρεπτέα ενίσχυση απευθείας από το κράτος και από δάνεια όπου το κράτος εγγυάται το μεγαλύτερο μέρος τους. Δεν δίνεται εισόδημα έκτακτης ανάγκης στους συμπολίτες μας που δε θα βρουν δουλειά ή δε θα έχουν εισόδημα (εποχικά εργαζόμενους, εργαζόμενους στον τουρισμό και πολιτισμό, αυτοαπασχολούμενους, ΑΜΕΑ κλπ.). Όμως, σε όλους τους κανόνες υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Λεφτόδεντρα υπάρχουν μόνο για τους «άριστους» και τα γαλάζια παιδιά.

ΓΙΑ ΤΗ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΗΛΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ




Total
0
Shares
Previous Article
Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γελάνθης

Πρόσκληση του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Γελάνθης

Next Article

Συνάντηση του Δημάρχου Αργιθέας Ανδρέα Στεργίου με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Στεφανή