Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Οφειλόμενη απάντηση του κ. Λάμπρου Πασιαλή: Προς τις ομόγλωσσες νεαρές μαυροματιανές

pasialis Lampros

ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Προς τις ομόγλωσσες νεαρές μαυροματιανές

 Κορίτσια, βιαστήκατε να κατρακυλήστε στο τελευταίο σκαλοπάτι της απρέπειας και να παρασυρθήτε από τον χείμαρρο της γλωσσικής ακρασίας σας, χρησιμοποιώντας ανοίκειους χαρακτηρισμούς με την ξύλινη, ούτως ή άλλως, γλώσσα σας, για αμφισβητήσετε την ιδιότητά μου και τις συγγραφικές μου ικανότητες. Οφείλατε να πληροφορηθήτε για το πρόσωπό μου ακριβώς, ρωτώντας το φίλο μου Νίκο Βλάχο. Είμαι βέβαιος ότι ο Νίκος, με τη σοβαρότητα που τον διακρίνει, θα ήταν αντικειμενικός. Άλλωστε, η μόνη διαφορά που έχουμε με το Νίκο είναι η παιδική ζωή του Καραϊσκάκη. Κατά τα άλλα, δε διαφωνούμε. Στις επιστολές που ανταλλάξαμε επί του θέματος, προσωπικά τον συνεχάρην για την τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλε, για να συγγράψει τη ζωή και τη δράση του Καραϊσκάκη και του ανέπτυξα τις θέσεις μου και τα επιχειρήματά για τη μόνη αυτή διαφωνία μας, η οποία και παραμένει.

 Όσον αφορά την αστήρικτη μομφή για το ένα ή δύο «μ» στη λέξη Μαυρομάτι, που μου προσάπτετε αφελώς, σας δηλώνω ότι το ένα από τα 17 βιβλία μου (στη γερμανική και ελληνική), που συνέγραψα ως τώρα, φέρει τον τίτλο «Επιλεκτική Γραμματική της Δημοτικής», απευθυνόμενη στους γραφιάδες της παλιάς σχολής, ώστε να βοηθούν στη μετάβαση από την καθαρεύουσα στη νεοελληνική χωρίς ακρότητες, στην εποχή της γλωσσικής μεταρρύθμισης. Συναφώς, είχα διοργανώσει σεμινάρια και δίδαξα προσωπικώς επί του θέματος για πάρα πολλά χρόνια σε τραπεζικούς οργανισμούς, και όχι μόνο (λόγω και τραπεζικής ιδιότητάς μου). Είχα τη ευκαιρία, λοιπόν, να ερευνήσω και την περίπτωση του αναδιπλασιασμού.

 Το θέμα έχει ως εξής, για να μαθαίνετε κι εσείς: Η Ακαδημία Αθηνών συμπεριέλαβε το 1933 στις απλοποιήσεις της δημοτικής γλώσσας, με εισήγηση του πατέρα της Γλωσσολογίας στην Ελλάδα, Γ. Χατζηδάκι και τη λέξη «μαυρομάτης», με το επιχείρημα ότι στις νεοελληνικές συνθέσεις δεν ακολουθείται ο παλαιός κανόνας της αναδίπλωσης, αν τα επιμέρους συνθετικά της είναι προϊόντα νεοελληνικής, όπως «άσπρο»(αρχ. λευκό) + «ρούχο»(αρχ. έριον) = ασπρόρουχο, «μαύρο»(αρχ. μέλας) + «μάτι»(αρχ. ομμάτιον) = Μαυρομάτι. Αυτές οι απλοποιήσεις πέρασαν στη Γραμματι-κή και σε όλα τα λεξικά. Αν τυχόν έχετε αμφιβολία, ανοίξτε οποιοδήποτε λεξικό, για να πειστείτε. Μάθετε και τούτο: το ήθος είναι ο καθρέπτης του χαρακτήρα!!

apantisi ofeilomeni Pasiali

Λάμπρος Πασιαλής

Συγγραφέας – Καθηγητής Γερμανικής Φιλολογίας




Total
0
Shares
Previous Article
plintirio kadon karditsa

Καρδίτσα: Παρελήφθη από την υπηρεσία καθαριότητας το δεύτερο πλυντήριο κάδων

Next Article
efet

ΕΦΕΤ: Ανάκληση μη ασφαλούς τροφίμου - Ρολό κοτόπουλο γεμιστό με τυρί

Related Posts

nero 4
Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. στην κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την «Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)»

Εισήγηση Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. στην κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την «Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)» Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Υπουργοί,…
new E65
Διαβάστε περισσότερα

Εγκαινιάζεται παρουσία του Πρωθυπουργoύ το τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65

Εγκαινιάζεται παρουσία του Πρωθυπουργoύ το τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 Παρουσία του Πρωθυπουργού, πραγματοποιούνται…