Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

11 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 για το οδικό τμήμα Μεσοράχη-Ελευθεραί

11 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 για το οδικό τμήμα Μεσοράχη-Ελευθεραί

11 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 για το οδικό τμήμα Μεσοράχη-Ελευθεραί

Κ. Αγοραστός: «Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει ένα τόνο θεωρίας»

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 του έργου «Κατασκευή οδικού τμήματος από Ι/Κ Μεσοράχης έως Ι/Κ Ελευθερών της επ. οδού Λάρισας-Καρδίτσας», συνολικού προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων ευρώ.

«Η σωστή αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, ο προγραμματισμός, το στρατηγικό σχέδιο και η συστηματική δουλειά σε εποχές δύσκολες για την κοινωνία και την οικονομία, οδηγούν σε έργα με βαθύ αποτύπωμα για την ανάπτυξη και το μέλλον της Θεσσαλίας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας, επενδύουμε 11 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας για να αναβαθμίσουμε το επίπεδο οδικής ασφάλειας στο τμήμα Μεσοράχη-Ελευθεραί, αποδίδοντας ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που συνδέει γρήγορα και με ασφάλεια τις ανθρώπινες κοινότητες και διευκολύνει την ομαλή διακίνηση των εμπορευμάτων. Τα έργα είναι τα μόνα που λένε την αλήθεια και δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας και ανάπτυξης για τους πολλούς. Ένα γραμμάριο πράξης, ισοδυναμεί με ένα τόνο θεωρίας. Τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας δημιουργούν θέσεις εργασίας και δίνουν χρήμα στην τοπική, πραγματική οικονομία» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το έργο αφορά στη βελτίωση του τμήματος της Επαρχιακής Οδού Λάρισας –Καρδίτσας,  από τον ισόπεδο κόμβο (Ι/Κ) Μεσοράχης έως τον Ι/Κ Ελευθερών, μήκους 2,15 χλμ.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

  • Την Διαπλάτυνση του τμήματος της Επ.Ο. Λαρίσης – Καρδίτσας στο τμήμα από Ι/Κ Μεσοράχης έως Ι/Κ Ελευθερών μήκους 2,15 χλμ.
  • Την κατασκευή παράπλευρων οδών κυκλοφορίας.
  • Την τροποποίηση του υφιστάμενου Ι/Κ Μεσοράχης σε κυκλικό και την προσαρμογή του στη νέα τυπική διατομή του νέου τμήματος Ι/Κ Μεσοράχης – Ι/Κ Ελευθερών.
  • Την προσαρμογή του υφιστάμενου Ι/Κ Ελευθερών στη νέα τυπική διατομή του νέου τμήματος Ι/Κ Μεσοράχης – Ι/Κ Ελευθερών.

Για την κύρια αρτηρία εφαρμόζεται τυπική διατομή κύριας οδού με 2+2 λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 7,00m+7,00m και αμφίπλευρο μεταλλικό στηθαίο ασφαλείας στον άξονα της αρτηρίας.

Το Παράπλευρο δίκτυο είναι διπλής κατεύθυνσης διατομής 1+1 λωρίδων κυκλοφορίας πλάτους 3,25m με σταθεροποιημένο έρεισμα.

Το υφιστάμενο τμήμα της Επ.Ο. Λάρισας –Καρδίτσας, που πρόκειται να αντικατασταθεί από το υπόψη έργο έχει μειωμένη οδική ασφάλεια και άνεση και αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων, καθώς οι χρήστες λόγω ευθυγραμμίας αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες. Επιπρόσθετα η μη ύπαρξη διαχωριστικού στηθαίου στον άξονα και οι ανεξέλεγκτες συμβολές από αγροτικούς οδούς και παρόδιων επιχειρήσεων τον καθιστούν επικίνδυνο. Επισημαίνεται ότι η σημερινή Επ. Ο. διασχίζει περιοχή που ασκούνται έντονα γεωργικές και καλλιεργητικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα πολλά γεωργικά μηχανήματα να κάνουν χρήση της Επαρχιακής  Οδού λόγω έλλειψης παράπλευρου δικτύου. Στο εν λόγω οδικό τμήμα έχουν κατά καιρούς σημειωθεί αρκετά τροχαία ατυχήματα.

Οφέλη

Με την κατασκευή του έργου επιλύονται αρκετά προβλήματα της περιοχής και αναμένονται αρκετά οφέλη:

  • Βελτιώνονται τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της οδού, λόγω της τήρησης των προδιαγραφών των ισχυουσών ΟΜΟΕ, των επιλεγμένων διατομών του έργου και των Σ.Α.Ο. Η χάραξη της οδού επιτρέπει την ανάπτυξη υψηλότερων ταχυτήτων οδήγησης με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, τον περιορισμό της εκπομπής καυσαερίων και την αύξηση του διατιθέμενου χρόνου εργασίας.
  • Αποσυνδέεται η λειτουργία του έργου από τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες και τις σχετικές κινήσεις αφού οι εν λόγω μετακινήσεις θα εξυπηρετούνται από παράπλευρους οδούς. Μ’ αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η λειτουργικότητα και αυξάνεται η οδική ασφάλεια της οδού καθώς κινείται εκτός της γεωργικής γης της περιοχής.
  • Ταχύτερη και ασφαλέστερη σύνδεση της Λάρισας με την Ε65 που αποτελεί τμήμα του ΔΕΔ-Μ και βελτίωση της ενδοπεριφερειακής οδικής σύνδεσης της Καρδίτσας με την Λάρισα.
  • Μείωση της χρονοαπόστασης, που συνεπάγεται μείωση του κόστους μεταφοράς.

11 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 για το οδικό τμήμα Μεσοράχη-Ελευθεραί




Total
0
Shares
Previous Article
astynomia

484 συλλήψεις και 142 εξιχνιάσεις τον Αύγουστο στη Θεσσαλία

Next Article
Δελτίο Ενημέρωσης θετικών κρουσμάτων Covid 19 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δελτίο Ενημέρωσης θετικών κρουσμάτων Covid19 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας