Όχι στην μίσθωση δημόσιας έκτασης (βοσκότοπου) και στην αδειοδότηση εγκατάστασης επιχειρηματικού φωτοβολταικού πάρκου στην Αετοράχη Ελασσόνας

Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας

Όχι στην μίσθωση δημόσιας έκτασης (βοσκότοπου) και στην αδειοδότηση εγκατάστασης επιχειρηματικού φωτοβολταικού πάρκου στην Αετοράχη Ελασσόνας

Η Λαϊική Συσπείρωση Θεσσαλίας, εκφράζει την αντίθεσή της στην πρόθεση της κυβέρνησης να μισθώσει δημόσια έκταση (βοσκότοπο) και να αδειοδοτήσει την εγκατάσταση μεγάλου επιχειρηματικού φωτοβολταικού πάρκου, στην περιοχή «Καλιούρα» της Αετοράχης Ελασσόνας, πετώντας έξω από αυτήν την περιοχή τους γεωργοκτηνοτρόφους του χωριού που την χρησιμοποιούν ως βοσκότοπο εδώ και έναν αιώνα.

Η εκμίσθωση της δημόσιας έκτασης στην ιδιωτική εταιρεία και η εγκατάσταση φωτοβολταικού πάρκου, θα εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα κέρδη της εταιρείας

Οι κάτοικοι της περιοχής και γενικότερα οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες, όπως έχει αποδειχτεί από την επέλαση των ιδιωτικών επενδύσεων σε φωτοβολταικά και αιολικά, που επέτρεψαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, η περιφερειακή και τοπική διοίκηση εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, όχι μόνο δεν θα κερδίσουν τίποτα, αντιθέτως θα έχουν αρνητικές συνέπειες.

Ήδη πληρώνουν πολύ ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα και ακόμα ακριβότερα στη συνέχεια, για να αυξάνονται τα κέρδη των εταιρειών, ενώ θα αυξηθεί θεαματικά ο αριθμός των λαικών οικογενειών που δεν θα έχουν ρεύμα στο σπίτι τους, λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Η εγκατάσταση του φωτοβολταικού πάρκου θα ανατρέψει πλήρως τον κτηνοτροφικό-γεωργικό χαρακτήρα του χωριού. Οι κτηνοτρόφοι της Αετοράχης που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη έκταση ως βοσκότοπο εδώ και ένα αιώνα, θα εκδιωχθούν και θα οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή και το χωριό θα ερημώσει.

Θα προκληθεί επίσης καταστροφή σε βάρος του περιβάλλοντος, σε βάρος φυσικών μνημείων (σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες), αλλά και κίνδυνοι για την προστασία παρακείμενου δάσους, αφού η εν λόγο έκταση εξαιρέθηκε από δενδροφυτεύσεις και λειτουργεί και ως ζώνη πυροπροστασία.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, είμαστε από θέση αρχής ενάντια στην εκχώρηση της ενέργειας στα χέρια των ιδιωτικών εταιρειών και αγωνιζόμαστε η παραγωγή και η διανομή της ενέργειας από όλες τις πηγές παραγωγής της, να ανήκει σε έναν αποκλειστικά εθνικό φορέα, στο πλαίσιο λαϊκής εξουσίας και οικονομίας για την οποία αγωνιζόμαστε, ώστε να εξασφαλίζεται φθηνό ρεύμα σε όλο το λαό και για την κάλυψη όλων των αναγκών της οικονομίας, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Απ’ αυτή τη σκοπιά έχουμε καταψηφίσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο όλες τις ιδιωτικές επενδύσεις σε ΑΠΕ, που την μετατρέπουν σε ακριβό εμπόρευμα για το λαό και πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, καταστρέφοντας το περιβάλλον, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις την γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή.

Με πρωτοβουλία των περιφερειακών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης, το θέμα τέθηκε με επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, τον περασμένο Οκτώβρη, το οποίο πήρε ομόφωνη απόφαση ενάντια στην αδειοδότηση και εγκατάσταση του συγκεκριμένου φωτοβολταικού πάρκου.

Αυτήν την απόφαση πρέπει να επαναβεβαιώσει το περιφερειακό συμβούλιο, την Τετάρτη 16/3/22, που έρχεται για συζήτηση η ΜΠΕ του συγκεκριμένου φωτοβολταικού πάρκου. Και ταυτόχρονα να απαιτήσει από την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε ενέργεια εκμίσθωσης στην ιδιωτική εταιρεία της συγκεκριμένης δημόσιας έκτασης και αδειοδότησης του φωτοβολταικού πάρκου στην περιοχή «Καλιούρα» της Αετοράχης Ελασσόνας, ώστε να παραμείνει ως βοσκότοπος και για τις ανάγκες του χωριού, όπως μέχρι σήμερα.

Καλεί παράλληλα τους κατοίκους της Αετοράχης και της ευρύτερης περιοχής να εντείνουν τον αγώνα τους σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

11/3/2022Total
0
Shares
Previous Article
panepsit papastergiou trikala

Διεκδίκηση και συνεργασία για φοιτητικές εστίες στα Τρίκαλα

Next Article
oaed logo porta 22

ΟΑΕΔ: Εισοδηματικά κριτήρια και διαγραφή από το μητρώο ανέργωνTotal
0
Share