Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

ΟΧΙ στην εγκατάσταση πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Παγασητικό

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Να συνεχιστεί η συνεργασία του ΑΠΘ με τους δασικούς συνεταιρισμούς Περτουλίου - Το ψηφοδέλτιο της Λαικής Συσπείρωσης Θεσσαλίας - Λαϊκή Συσπείρωση: Το τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας Θεσσαλίας και για το 2024

ΟΧΙ στην εγκατάσταση πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποιησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Παγασητικό

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαικής Συσπείρωσης, έχουμε εκφράσει επανειλημένα την πλήρη αντίθεσή μας στην εγκατάσταση στον Παγασητικό κόλπο, πλωτής εξέδρας-σταθμού αποθήκευσης – αεριοποίησης 180.000 τόνων υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ, που θα μεταφορτώνεται από υγραεριοφόρα πλοία, από την εταιρεία MEDITERRANEAN GAS Α.Ε, σε σύμπραξη με την ExxonMobil.

Δεν επαναπαυτήκαμε ποτέ με τις δηλώσεις του προηγούμενου περιφερειάρχη, ότι ήταν αντίθετος και ότι δεν θα γινόταν η επένδυση του LNG, ούτε του σημερινού, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ε.Ε. με την εφαρμογή της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με την οποία συμφωνούν και η σημερινή και η προηγούμενη περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να μετατρέπει τη χώρα μας σε κόμβο μεταφοράς υγροποιημένου Φυσικού Aερίου (LNG) ενισχύοντας την εμπλοκή της στους επικίνδυνους ενεργειακούς και ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Η κυβέρνηση θεωρεί την εγκατάσταση αυτού του σταθμού LNC στον Παγασητικό κόλπο, κρίκο μιας ευρύτερης αλυσίδας, του λεγόμενου Κάθετου Ενεργειακού Διαδρόμου, με στόχο τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού καυσίμου, προσφέροντας «εναλλακτικές» διαδρομές. Διαδρομές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, γιατί εξυπηρετούν τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων, απέναντι σ’ αυτά της Ρωσίας και της Κίνας, διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας σε όλη τη Ν/Α Ευρώπη. Επιπλέον αυτή η επένδυση είχε «αγκαλιασθεί» εξ’ αρχής από την Δημοτική Αρχή Βόλου.

Η ΡΑΕ και η «Mediterranean Gas», με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης, προχωρούν στην υλοποίηση εγκατάστασης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, του έργου FSRU «ΑΡΓΩ» στον Παγασητικό κόλπο.

Στη βάση αυτή, στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (26/3/24), είχε συμπεριληφθεί στα θέματα προς συζήτηση και έγκριση, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Εγκατάσταση & Λειτουργία Πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) «ΑΡΓΩ» στον Παγασητικό κόλπο, το οποίο αποσύρθηκε τελευταία στιγμή απο την ίδια την εταιρεία, για να έρθει σε επόμενη συνεδρίαση, που όπως ανακοινώθηκε θα γίνει στο Βόλο.

Πρόκειται για ένα έργο που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων του Βόλου και ευρύτερα της περιοχής, αλλά και με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Σε συνδυασμό με τη λειτουργία Αμερικανικών βάσεων στην περιοχή, αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και της στήριξης της περιφερειακής αρχής και των άλλων παρατάξεων του Π.Σ, ο Βόλος μετατρέπεται σε κόμβο επικίνδυνων ενεργειακών και ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη, αφού το έργο είναι συνδυασμένο με τον λεγόμενο Κάθετο Ενεργειακό Διάδρομο, για τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ απέναντι σ’ αυτά της Ρωσίας και της Κίνας.

Μια τέτοια επένδυση αφορά αποκλειστικά τα συμφέροντα μεγάλων αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και κάποιων Ελλήνων εφοπλιστών που κατέχουν μεγάλο αριθμό πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου.

Ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει πανάκριβα την ενέργεια (φυσικό αέριο, ρεύμα και καύσιμα), να βυθίζεται σε μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, με μισθούς και συντάξεις πείνας, με τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα, που δεν καλύπτουν ούτε το υπέρογκο κόστος παραγωγής.

Γι’ αυτό ο λαός της Μαγνησίας, με την κλιμάκωση του αγώνα που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, δεν πρέπει να επιτρέψει την εγκατάσταση του σταθμού υγροποιημένου αερίου σε οποιοδήποτε σημείο του Παγασητικού κόλπου.

29.3.2024
Total
0
Shares
Previous Article
koinonia politwn

Δημόσια Πρόσκληση για τον 7ο κύκλο του Προγράμματος «Σημεία Στήριξης» της Κοινωνίας των Πολιτών

Next Article
kouretas palama kolimvitiria 1

Μικρά κολυμβητήρια – προπονητήρια σε Ελασσόνα και Παλαμά

Related Posts

Δ. Τρικκαίων - Gilead Sciences Ελλάς: Συνάντηση και ευχαριστίες για τη μεγάλη προσφορά της εταιρείας σε πλημμυροπαθείς
Διαβάστε περισσότερα

Δ. Τρικκαίων – Gilead Sciences Ελλάς: Συνάντηση και ευχαριστίες για τη μεγάλη προσφορά της εταιρείας σε πλημμυροπαθείς

Ο κ. Σακκάς αναφέρθηκε και περιέγραψε αναλυτικά, ολόκληρο το φάσμα των ενεργειών, δράσεων, πρωτοβουλιών, συνεργασιών και έργων