Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

…όχι, δυστυχώς, δεν ήρθε για να ακυρώσει τις ανεμογεννήτριες στα Άγραφα 

Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Π.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Ενημέρωση ψηφοφόρων για την εκλογή προέδρου στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 - ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ν.Ε. Καρδίτσας: Περιοδείες κλιμακίων υποψηφίων βουλευτών σήμερα Τρίτη 2 Μαΐου - Απέναντι στις διεκδικήσεις των αγροτών η κυβέρνηση Μητσοτάκη σηκώνει ασπίδα αυταρχικότητας με ματ και χημικά - Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2023 προβλέπεται από τον ασφαλιστικό «νόμο Βρούτση»

…όχι, δυστυχώς, δεν ήρθε για να ακυρώσει τις ανεμογεννήτριες στα Άγραφα 

Ως  τμήμα περιβάλλοντος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Καρδίτσας δε θα σταθούμε εδώ στις λοιπές, καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα, εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, που, αποφεύγοντας τις «κακοτοπιές» των μη αποκατασταθέντων, ακόμα, καταστροφών του Ιανού στη βαριά πληγωμένη ευρύτερη περιοχή του Μουζακίου και της Αργιθέας και φοβούμενος να έρθει αντιμέτωπος με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, που ο ίδιος προσωπικά είχε δώσει στους κατοίκους της, προτίμησε να προσγειωθεί στην Αργιθέα…. ουρανοκατέβατος!!!

Εκείνο που εμάς μας απασχολεί είναι όσα είπε σχετικά με το περιβάλλον και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην περιοχή, ιδίως δε των ανεμογεννητριών, καθώς,  κάτω από την έκδηλη ανησυχία του για τη συνεχώς αυξανόμενη δυναμική ενάντια στα σχέδια αιολικής βιομηχανοποίησης και την, εξαιτίας αυτής, ανεπανόρθωτης καταστροφής των Αγράφων, διαφάνηκε καθαρά και η απόπειρά του να εξαπατήσει κοινωνία και φορείς, μέσα από αόριστες εξαγγελίες και υποσχέσεις.

Γνωστή τελευταία η προσπάθεια στην οποία έχει επιδοθεί η Κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη για αποπροσανατολισμό ή και για παραπλάνηση κοινωνίας και κινημάτων με πολιτικές τύπου «απάτητων βουνών», χαρακτηρίζοντας με νομοθετικές της παρεμβάσεις ως τέτοια περιορισμένες εκτάσεις ορεινών όγκων, στις οποίες έτσι κι αλλιώς είναι αδύνατη, μεταξύ πολλών άλλων, και η πρόσβαση για εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Το ίδιο επιχείρησε και προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ανθηρό, έδρα του Δήμου Αργιθέας, δηλώνοντας πως ένα τμήμα των Αγράφων έχει χαρακτηριστεί ήδη ως «απάτητα βουνά» και πως αυτά τα ψηλά, τα «απάτητα βουνά» θα εξαιρεθούν από την περαιτέρω εγκατάσταση «μεγάλων», όπως συγκεκριμένα ανέφερε, ανεμογεννητριών. Και συμπλήρωσε πως «ότι έγινε, έγινε», αποφεύγοντας, βεβαίως,  να αποσαφηνίσει το μέλλον των ήδη αδειοδοτημένων σε διάφορα στάδια ανεμογεννητριών, ο αριθμός των οποίων, ακόμα κι αν δεν εκδοθεί καμία άλλη άδεια, φτάνει και περισσεύει για να καλυφθεί κάθε βουνοκορφή των Αγράφων.

Ο καθένας, βέβαια, αντιλαμβάνεται ότι η συγκεκριμένη δήλωση απέχει πολύ από το νόημα που ορισμένοι βιαστικά (και όχι από σκοπιμότητα ελπίζουμε) της απέδωσαν, επιχειρώντας να πείσουν πως με τη δήλωση αυτή ήρθε και το «τέρμα των  ανεμογεννητριών στα Άγραφα» (ευχής έργο, βέβαια, κι ας είμαστε εμείς αυτοί που θα διαψευστούμε, τελικά). Νόημα που δε μπορεί να ευσταθεί αν αναλογιστούμε και τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αυτές εκδηλώθηκαν και εκδηλώνονται μέσα από πρωτοβουλίες για κατάργηση εδώ και καιρό, χάριν των ανεμογεννητριών αλλά και λοιπών μορφών ΑΠΕ, των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ή την προώθηση των «Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ)», μέσα από τις οποίες επιχειρείται, η καταπάτηση των προστατευόμενων περιοχών Natura.

Και μιλάμε για την ίδια Κυβέρνηση που, χάριν και πάλι των ΑΠΕ και των μεγαλοσυμφερόντων και αδίστακτων μεγαλοεργολάβων που κρύβονται πίσω της, επέδειξε ιδιαίτερη βιασύνη για την απολιγνιτοποίηση της χώρας (με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει πως απ’ αυτό θα κερδίσουν γερμανικές εταιρίες), οδηγώντας την σήμερα σε πλήρη ενεργειακή εξάρτηση και φτώχεια και εκτινάσσοντας την τιμή του ρεύματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε δυσθεώρητα ύψη.

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της ΝΔ επιθυμούν πραγματικά να προστατεύσουν τα Άγραφα από την καταστροφή (περιβαλλοντική, κοινωνική, οικονομική) που προκαλεί η προώθηση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών αλλά και λοιπών μορφών ΑΠΕ, ας δώσουν εντολή να σταματήσει ΑΜΕΣΑ κάθε αντίστοιχη αδειοδοτική διαδικασία ή και εργασία, σε όποιο στάδιο αυτή κι αν βρίσκεται, τόσο για την περιοχή των Αγράφων όσο και για κάθε άλλη περιοχή, οι κάτοικοι της οποίας ανησυχούν και αντιδρούν.

Καιρός ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της ΝΔ να κατανοήσουν ότι η ενεργειακή τους πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδα και ότι η «πράσινη μετάβαση» αποτελεί στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί με προσαρμογή στην ενεργειακή πραγματικότητα και όλα όσα αυτή επιτάσσει, με προστασία και όχι καταστροφή του περιβάλλοντος, με την κοινωνία ορθά ενημερωμένη και σύμμαχο και όχι πλανημένη και απέναντι. Και, επιπλέον, με ενέργεια προσιτή και φθηνή για όλους και με τη χώρα όχι εξαρτημένη ενεργειακά, με ότι το τελευταίο μπορεί να συνεπάγεται για τα νοικοκυριά, την οικονομία της αλλά και την εθνική της ασφάλεια.

Για το Τμήμα περιβάλλοντος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Καρδίτσας

Γιώργος Δ. Καραβίδας
Total
0
Shares
Προηγούμενο άρθρο
Αλαλούμ Περιφερειαρχών και Κυβέρνησης για «Έργα Αχελώου» - Η Θεσσαλία τελικά χρειάζεται «πανάκριβα» φράγματα ή πεταμένα λεφτά όσα έχουν δαπανηθεί ως τώρα; - Συγκοινωνία στα Ορεινά: Πότε το ΔΣ ΚΤΕΛ Καρδίτσας, η αρμόδια Αντιπεριφέρεια και η Δημοτική Αρχή Αργιθέας θα δώσουν σύγχρονη λύση; - Στη Θεσσαλία Λίαν αμφίρροπη η μάχη: οι Θεσσαλοί μπορούν να εκλέξουν Νέα Περιφερειάρχη με ελευθερία χωρίς 'άνωθεν' εντολές! _ Ποιά τα αποτελέσματα εργολαβίας για ασφάλεια στα προφράγματα Συκιάς Αργιθέας; - Προς Υπουργείo Εσωτερικών: Προτάσεις για τροποποίηση ν. 4804/21 & 5043/23 ενόψει τοπικών εκλογών 8-10-23 Ο αλλοπρόσαλλος Καλλικράτης κατέκαψε τα Δερβενοχώρια… Το ΔΣ Αργιθέας να «σπάσει» την εσωστρέφεια: χρωστάει 7 παραστάσεις για διεκδίκηση αιτημάτων που έχουν βαλτώσει...

Ποια λύση θα βρει η Κυβέρνηση - ο Υπ Εσωτερικών Μ. Βορίδης για τους χιλιάδες εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»;

Επόμενο άρθρο
Πανελλήνιοι Αγώνες Αερομοντελισμού στο Αεροδρόμιο Μυρίνης από την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία και την Αερολέσχη Νομού Καρδίτσας

Πανελλήνιοι Αγώνες Αερομοντελισμού στο Αεροδρόμιο Μυρίνης από την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία και την Αερολέσχη Νομού Καρδίτσας