Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στηρίζει τους αγώνες των αγροτών – Συμμετέχουμε ενεργά στις κινητοποιήσεις!

Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Π.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Ενημέρωση ψηφοφόρων για την εκλογή προέδρου στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 - ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ν.Ε. Καρδίτσας: Περιοδείες κλιμακίων υποψηφίων βουλευτών σήμερα Τρίτη 2 Μαΐου - Απέναντι στις διεκδικήσεις των αγροτών η κυβέρνηση Μητσοτάκη σηκώνει ασπίδα αυταρχικότητας με ματ και χημικά - Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2023 προβλέπεται από τον ασφαλιστικό «νόμο Βρούτση»

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στηρίζει τους αγώνες των αγροτών – Συμμετέχουμε ενεργά στις κινητοποιήσεις!

Ο αγροτικός κόσμος είναι σε απόγνωση!

Η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής για αγορά λιπασμάτων, γεωργικών εφοδίων και ζωοτροφών, το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαίου, η ανικανότητα και η απροθυμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ακρίβεια, οδηγούν αγρότες και κτηνοτρόφους σε κινητοποιήσεις στους δρόμους .

Ο κίνδυνος μείωσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας είναι ορατός αφού οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να σφάζουν τα ζώα τους γιατί δεν μπορούν να τα συντηρήσουν. Ορατός και ο κίνδυνος εξαφάνισης των μικρών και πολύ μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων μέσω της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών τόσο στην κτηνοτροφία, όσο και στην Γεωργία.

Ο αγροτικός κόσμος έχει γονατίσει από την απουσία μέτρων που θα μπορούσαν να περιορίσουν  τις επιπτώσεις της κρίσης και να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα.

Η αδύναμη και ετεροχρονισμένη αντίδραση της κυβέρνησης οδηγεί  την αγροτική οικονομία σε αποσταθεροποίηση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προώθησε καμία νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η δυνατότητα των ευνοϊκών ρυθμίσεων των αγροτικών δανείων, που είχε εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνητική επιλογή μάλιστα είναι και το εκτεταμένο ξεπούλημα της ενυπόθηκης αγροτικής γης, και των κτιρίων των αγροτικών συνεταιρισμών (αποθήκες κ.λ.π).

Επιτρέπουν σε εταιρεία ειδικής εκκαθάρισης να δρα ανεξέλεγκτα  και δίνουν το δικαίωμα σε δικηγορικές και εισπρακτικές εταιρείες να καλούν και να ενοχλούν αγρότες. Μάλιστα προβαίνουν σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των απαιτήσεων που προέρχονται από τα ενυπόθηκα αγροτικά δάνεια, ζητώντας άμεση εξόφληση των παλαιών οφειλών τους, ακόμη και όταν έχει ήδη εξοφληθεί το αρχικό κεφάλαιο και το 1/2 των αρχικώς προβλεπόμενων τόκων!

Αποτέλεσμα είναι σήμερα, το ύψος των κόκκινων αγροτικών δανείων να είναι 1,5 δισ. ευρώ (που μαζί με τον ανατοκισμό αγγίζουν τα 4 δις).

Η κινητοποίηση με τρακτέρ στους δρόμους είναι μια πρώτη αντίδραση του αγροτικού κόσμου

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στηρίζει τον αγώνα των αγροτών  και συνδράμει με το δομημένο, κοστολογημένο πρόγραμμα  που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, για ανάσχεση της κρίσης, στήριξη του πρωτογενούς τομέα και προστασία του κόσμου της παραγωγής και των κτηνοτρόφων.

Δεσμευόμαστε για τις παρακάτω  άμεσες παρεμβάσεις που θα υπάρξουν, και τα νομοθετήματα της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης,  όπως:

  • κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα
  • Μη καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο
  • Ισχυρή ενίσχυση στην αγορά των αγροτικών εφοδίων και των ζωοτροφών για όσο διαρκεί η κρίση
  • Ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γής
  • Χρηματοδοτική στήριξη των αγροτών
  • αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και
  • επίλυση του προβλήματος των εργατών γης.

Για το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Αθανάσιος Μπούρας

Αγρότης




Total
0
Shares
Previous Article
Κώστας Γκαβογιάννης

Κώστας Γκαβογιάννης: Η ανεπάρκεια δεν καλύπτεται

Next Article
Α. Σκόνδρα: Για αυξήσεις μισθών και φοροελαφρύνσεις το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο Ασ. Σκόνδρα: Συνολικά 185,5 εκ ευρώ στον πρωτογενή τομέα ως τον Μάϊο - Α. Σκόνδρα: Παράσταση με τίτλο «Η κορύφωση του δράματος του ΣΥΡΙΖΑ» - Ασημίνα Σκόνδρα: Όφελος για όλους η ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης

Ασημίνα Σκόνδρα: Όφελος για όλους η ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης

Related Posts