Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο Σύλλογος Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων (ΣΠΟΡΤ) στον Όρλιακα

Σύλλογος Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων

Ο Σύλλογος Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων (ΣΠΟΡΤ) στον Όρλιακα

Ένας μικρός ορεινός σχηματισμός που συνορεύει με την ραχοκοκκαλιά της Πίνδου και αποδεικνύει, με τον πλούτο της βιοποικιλότητας που φιλοξενεί, ότι η άγρια ζωή εξαπλώνεται ακόμα και σε λιγότερο εντυπωσιακά ενδιαιτήματα. Η ετυμολογία του ονόματος προέρχεται από το Όρλυγξ-Όρλυγκας που πιθανώς πηγάζουν από τις  λέξεις «όρος» και «λύγκας».

Ο Όρλιακας είναι ένα χαμηλό βουνό στα δυτικά του νομού Γρεβενών. Βρίσκεται λίγο ανατολικότερα από την οροσειρά της Πίνδου και περιβάλλεται από πολλούς ποταμούς, μεγάλα ρέματα και ατέλειωτους δασωμένους λόφους. Η κατεύθυνση του είναι από τα ανατολικά προς τα δυτικά και το μήκος της κορυφογραμμής του φτάνει τα 4 χλμ. Στα δυτικά του υψώνονται η Βασιλίτσα και τα όρη του Λύγκου, στα νότια ορίζεται από τον ρου του ποταμού Περιβολιώτικου και στα βόρεια κοιτάει το όρος Τσούργιακα σβήνοντας ήρεμα στους λόφους που απλώνονται μέχρι το Βόιο όρος. Στα ανατολικά καταλήγει στον ποταμό Βελονιά (συνέχεια του Δοτσικιώτικου ποταμού) που ενώνεται στις ρίζες του βουνού με τον Περιβολιώτικο και σχηματίζουν τον μεγάλο Βενέτικο που φεύγει προς τα ανατολικά. Οι δύο ψηλότερες κορυφές του βουνού φτάνουν τα 1.453 και 1.432 μέτρα με την Λιάγκουνα πιο δυτικά να φτάνει τα 1.526 μέτρα.

Εμβληματικό αξιοθέατο του βουνού είναι το φαράγγι της Πορτίτσας με το περίφημο πέτρινο γεφύρι που βρίσκεται στην κοιλάδα της Κανάβης στους πρόποδες του βουνού στα νότια, αλλά και το κοντινό φαράγγι της Λιάτισσας.

Σύλλογος Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων

Ο Όρλιακας είναι ένας υπέροχος τόπος για εξερεύνηση καθώς το μικρό του μέγεθος και η μεγάλη ποικιλία των βιοτόπων δημιουργούν μια πλούσια και συμπυκνωμένη σε εικόνες φύση, ενώ οι κοιλάδες και τα φαράγγια των ποταμών που τον περιβάλλουν αποτελούν ιδανικό βιότοπο για κάποια σπάνια είδη της ορνιθοπανίδας. Παρά το μικρό του όγκο δεν είναι ένα «εύκολο» βουνό, κυρίως λόγω των γκρεμών και των απότομων πλαγιών που το περιβάλλουν. Είναι ενδεικτικό ότι το περπάτημα στο μονοπάτι προς την κορυφή είναι πιο εύκολο από το περπάτημα στην περιφέρεια, λόγω της ιδιαίτερα πυκνής βλάστησης που απλώνεται γύρω του και η οποία αποτελεί παράγοντα προστασίας για πολλά σπάνια είδη της πανίδας. Ο Όρλιακας πλέον περιλαμβάνεται στο διευρυμένο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου.

Τα δάση στο βουνό είναι πυκνά και αποτελούνται από διάφορα είδη βελανιδιών -κυρίως μακεδονική δρυ- και πουρνάρια, ενώ στα ψηλότερα αναπτύσσονται μικρά δάση από μαυρόπευκα και έλατα. Τα ποτάμια σκεπάζονται από πλατάνια, ιτιές, φράξους και σκλήθρα, ενώ άλλα δέντρα της περιοχής είναι οι αγριοκερασιές, τα πυξάρια, τα σφενδάμια, οι φτελιές, οι φλαμουριές, οι οστρυές, οι γάβροι, τα πλατάνια, οι λεύκες, οι κρανιές, οι αγριοκουμαριές, αλλά και λίγα άτομα από οξιές. Είναι σημαντικό ότι στα ψηλότερα τμήματα του βουνού υπάρχουν κάποια μεγάλα άτομα του σπάνιου ίταμου (Taxus baccata). Στον Περιβολιώτικο και στον Βελονιά απαντάται το σπάνιο ψαθί Typha shuttleworthii. Λόγω της γειτνίασης με τους μεγάλους ορεινούς όγκους της Πίνδου, στο βουνό απαντώται πολλά ενδιαφέροντα είδη της χλωρίδας.

Στο όμορφο αυτό βουνό είχαμε τη χαρά να περπατήσουμε την περασμένη Κυριακή. Ξεκίνημα από τον αυχένα Καραστέργιου (υψ. 1300 μ.) στον δρόμο Ζιάκα – Περιβολίου. Ακολουθώντας φαρδύ ανηφορικό μονοπάτι για 20’ φτάσαμε σε διάσελο με τριγωνομετρικό στα 1453 μέτρα. Ήταν το ψηλότερο σημείοο της διαδρομής μας, καθώς ακολούθησε μια μεγάλη κατηφόρα που μας οδήγησε στη ρίζα των απόκρημνων βράχων της βορινής πλευράς του βουνού. Από εδώ βαδίσαμε ανηφορικά μέσα σε πυκνό δάσος ακολουθώντας τη σήμανση για να φτάσουμε στο πέρασμα ανάμεσα σε δυο απότομες πετρώδεις κορυφές. Επιλέξαμε να ανεβούμε στην ψηλότερη από αυτές, σκαρφαλώνοντας ανάμεσα σε μεγάλα βράχια. Φτάνοντας στην άκρη της κορυφής, με δέος σταθήκαμε πάνω από τον γκρεμό. Σαν να είμασταν στη μύτη μιας βελόνας.

Πηγή πληροφοριών https://www.naturagraeca.com


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 10/10 προγραμματίζουμε ανάβαση στην κορυφή Πύργος (υψ. 1804 μ.) των Αγράφων ξεκινώντας από τη θέση «Τρία Σύνορα».

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας -Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) και στο τηλέφωνο 2431072077 κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.




Total
0
Shares
Previous Article
maravas ped

Σε κλίμα ομοφωνίας συνεδρίασε το ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας

Next Article
ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας να κατασκευάσει γρήγορα νέα ασφαλή γέφυρα Αργύρη - Βατσουνιάς Καρδίτσας - ΛΑ.ΣΥ. Θεσσαλίας: Σταματήστε τις διαρκείς παρατάσεις των έργων και δώστε λύσεις στα προβλήματα των ορεινών χωριών της Καρδίτσας - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Όχι στην εγκατάσταση 19 ανεμογεννητριών επιχειρηματικού ομίλου σε δασώδη περιοχή NATURA του Μαυροβουνίου - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων στη δομή προσφύγων και μεταναστών του Κουτσόχερου - ΛΑ.ΣΥ. Θεσσαλίας: Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας του λαού και της περιουσίας του από τον κίνδυνο νέων πλημμυρών - Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Ο υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στην Π.Ε Λάρισας - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Όχι στις νέες αυξήσεις στα διόδια - Να καταργηθούν σε όλους τους δρόμους - Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας: Οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Θεσσαλίας στην Π.Ε Καρδίτσας - Η Λαική Συσπείρωση για το «γάμο» ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Κουρέτα - Η «Λαική Συσπείρωση» Θεσσαλίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την φονική πυρκαγιά στη Μαγνησία - Παρεμβάσεις και Ανακοινώσεις της Λαικής Συσπείρωσης Θεσσαλίας για την Π.Ε Καρδίτσας Η Λαική Συσπείρωση δεν νομιμοποιεί την απαράδεκτη διαδικασία της κατεπείγουσας και διά περιφοράς συνεδρίαση του ΠΣ Θεσσαλίας - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Να διοριστεί άμεσα μόνιμος γιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο Βραγκιανών - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Πρόταση ψηφίσματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για τους καλλιτέχνες - Λαική Συσπείρωση: Όχι στον εθνικισμό και στον αλυτρωτισμό - Πρόταση ψηφίσματος για την προστασία των δικαιωμάτων των ΑΜεΑ - Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας χαιρετίζει την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία - Επερώτηση για τον δρόμο Ελασσόνας - Κοζάνης και την παράκαμψη Ελασσόνας - Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Επερώτηση για τον αναδασμό στον πρώην ομαδικό αμπελώνα Τσαριτσάνης-Στεφανόβουνου-Αετοράχης