Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο Σ.Π.ΟΡ.Τ. σε άγνωστες κορυφές του Γράμμου

gramos Sport slide

Γράμμος. Οροσειρά της βόρειας Ελλάδας που εκτείνεται στις περιοχές Ηπείρου και Μακεδονίας στα σύνορα με την Αλβανία. Μεγάλο μέρος της οροσειράς εισχωρεί στο Αλβανικό έδαφος φτάνοντας ως την Κορυτσά. Το βουνό συνδέθηκε με τη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας από τις επιχειρήσεις που έγιναν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Από εδώ πηγάζουν οι ποταμοί Αλιάκμονας και Σαραντάπορος. Οι κυριότερες κορυφές του είναι ο Γράμμος (2520 μ.) η Κιάφα (2398 μ.) το Γκούμπελ (2248 μ.) η Μαύρη Πέτρα, ο Σούφλικας, η Πάνω Αρρένα (2196 μ.) Υπάρχουν όμως και άλλες ιδιαίτερες περιοχές και κορυφές που επιχειρήσαμε να γνωρίσουμε στη διήμερη ορειβατική διαδρομή του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Μετά τη διανυκτέρευση στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στα λιβάδια Κοτύλης του δήμου Νεστορίου, αναχωρήσαμε για τη λίμνη Μουτσάλια που βρίσκεται στη βόρεια πλαγιά της Πάνω Αρρένας. Πρόκειται για μια περιοχή ασύγκριτης ομορφιάς και μεγάλης οικολογικής σημασίας. Λίγο πιο πέρα και σε ένα μεγάλο ξέφωτο πλησιάσαμε στην ξακουστή βρύση «Τρακοσάρα». Από εκεί το μονοπάτι ανηφορίζει στη βορειοδυτική πλαγιά της Πάνω Αρρένας που σύντομα μας έβγαλε σε αυχένα με εποχικές λίμνες.

Μετά από μια μικρή στάση για ξεκούραση και αγνάντι της περιοχής κατευθυνθήκαμε ανατολικά πάνω σε ανηφορική ράχη για την κορυφή αφού περάσαμε ανάμεσα από ορύγματα και αμπριά από την εποχή του εμφυλίου. Συγκεντρωθήκαμε εκεί, στο ψηλότερο σημείο δίπλα στο τριγωνομετρικό, ατενίζοντας την όψη ολόκληρου του Γράμμου με το έντονο παρελθόν.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το χαμηλό οροπέδιο που ξανοίγεται σε μακρυνή ράχη προς τα νότια. Εκεί βρίσκεται η κορυφή Πέτρα Μούκα (1841 μ.) μέσα σε πυκνό δάσος οξιάς. Η νότια πλευρά της ορθώνεται πέτρινος όγκος που στα ριζά του συνεχίζει μικρό οροπέδιο. Από αυτό ξεκινούν ρεματιές και συγκεντρώνονται κοντά στη Λυκόραχη σχημετίζοντας το μεγάλο ρέμα Ντιβόικα τα νερά του οποίου περνούν δίπλα απότο Κεφαλοχώρι και πέφτουν στον Σαραντάπορο.

Συνεχίζοντας την πορεία μας από την Πέτρα Μούκα διασχίσαμε ένα πυκνό δάσος οξιάς προς τον Καμπίτσιο και ανάμεσα από την Πάνω και Κάτω Αρρένα περάσαμε στη βορεινή πλευρά για να καταλήξουμε στη λίμνη Μουτσάλια ολοκληρώνοντας την πορεία μας.


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Για την Κυριακή 20/10 έχουμε προγραμματίσει ανάβαση στην κορυφή Τζουάνα (υψ. 1938 μ.) ξεκινώντας από  την Κρανιά.

Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και το τηλέφωνό μας 2431072077.




Total
0
Shares
Previous Article
movies kinimatografos Karditsa

"MALEFICENT: Η Δύναμη του Σκότους" και "Joker" οι ταινίες της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας στην Καρδίτσα

Next Article
gs gomfoi nikaia larisas

Ο Γ. Σ. ΓΟΜΦΩΝ Θέλει πρεμιέρα ...με το δεξί!