Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ανθηρό του Δήμου Αργιθέας (ΒΙΝΤΕΟ)

Mitsotakis Anthiro

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ανθηρό του Δήμου Αργιθέας (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Αργιθέα επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 με ελικόπτερο που προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί στο γήπεδο του Ανθηρού και αφού προηγουμένως πέταξε πάνω από τα ημιτελή έργα του Αχελώου και του φράγματος της Συκιάς.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο  Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος.

Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη επίσκεψη Πρωθυπουργού στην ορεινή Αργιθέα είχε συμβεί το 2002 με την επίσκεψη του τότε Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη.

Τον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό κλιμάκιο υποδέχθηκαν μεταξύ άλλων οι ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης, οι βουλευτές Καρδίτσας κ.κ. Γιώργος Κωτσός και Ασημίνα Σκόντρα, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Νούσιος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος και Χρήστος Μιχαλάκης, οι Δήμαρχοι Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου, Αγράφων κ. Αλεξης Καρδαμπίκης, Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος, Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης, ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κωνσταντίνος Κοντογεώργος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Καραγιάννης, ο υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Σταύρος Παπαγεωργίου, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός αναχώρησε αμέσως οδικώς για να επισκεφθεί τα έργα αποκατάστασης από τις καταστροφές του Ιανού που εκτελεί η ΤΕΡΝΑ κοντά στο Ανθηρό, προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους.

Η ΤΕΡΝΑ στο πλαίσιο της εργολαβίας των 143 εκ. € που της ανατέθηκε για την εκτέλεση έργων αποκατάστασης στους Δήμους Καρδίτσας, Μουζακίου και Αργιθέας έχει αναλάβει στην περιοχή της Αργιθέας να εκτελέσει έργα αποκατάστασης στα οδικά τμήματα από Άγιο Νικόλαο έως Πετρίλο, από Άγιο Νικόλαο έως Βλάσι, από Βλάσι έως Λεοντίτο και κατασκευή γέφυρας στο Βλάσι, από Τύμπανο έως Αργιθέα, από Αργιθέα έως Μεσοβούνι και από τη διασταύρωση προς Ανθηρό.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στα έργα ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο Ανθηρού και στη συνάντηση που είχε με τους μικρούς μαθητές του μονοθέσιου Δημοτικού Σχολείου Ανθηρού του ζητήθηκε από τα παιδιά και τον δάσκαλό τους η διαμόρφωση της παιδικής χαράς δίπλα από το σχολείο καθώς και να λυθεί το ζήτημα της κεντρικής θέρμανσης στο σχολείο τους.

Επόμενος σταθμός του Πρωθυπουργού ήταν το Δημαρχείο Αργιθέας όπου συναντήθηκε με υπαλλήλους του δήμου, αντιδημάρχους και δημοτικούς Συμβούλους.

Το post του Πρωθυπουργού στο facebook, για την χθεσινή του επίσκεψη στην ορεινή Αργιθέα!

Ανακοινώθηκε Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ύψους 90 εκατ. ευρώ για τους Δήμους Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα του ν. Καρδίτσας και του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας από το Ανθηρό Αργιθέας ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022.

Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων: Άξονες προτεραιότητας και κατηγορίες των 200 έργων και δράσεων που θα χρηματοδοτήσει

Πρόκληση η αντιμετώπιση της απειλής ερήμωσης

Η κύρια πρόκληση που επιχειρεί να αντιμετωπίσει το Σχέδιο είναι η απειλή της ερήμωσης του ορεινού χώρου, δηλαδή περίπου του 50 – 60% του εθνικού χώρου, που επιτείνεται σε συνδυασμό με την πληθυσμιακή γήρανση, την υπογεννητικότητα και το στρεβλό αναπτυξιακό πρότυπο της συγκέντρωσης οικονομικών δραστηριοτήτων στην πρωτεύουσα και τα αστικά κέντρα. Με το  αναπτυξιακό πρόγραμμα  επιδιώκεται η ανάδειξη των Αγράφων ως τόπου διαμονής και σημαντικού προορισμού, η διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου την ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού, τη συγκράτηση αλλά ακόμα και την αύξηση του πληθυσμού.

Στο σχεδιασμό του περιλαμβάνονται οι στόχοι της παροχής υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης πρόνοιας και άλλες εφάμιλλες των άλλων περιοχών της Ελλάδας. Επιδιώκεται επίσης η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σ’ αυτό καθώς και η αξιοποίηση όλου του κοινωνικού κεφαλαίου

Τα κρίσιμα διακυβεύματα

Το συγκεκριμένο ΕΑΠ Αγράφων επιχειρεί να απαντήσει στα κρίσιμα διακυβεύματα μέσω των ακόλουθων κατευθύνσεων διαμόρφωσης Στρατηγικής:

-Η ιστορικότητα του χώρου των Αγράφων με πάνω από 4.000 χρόνια συνεχή παρουσία

-Η συμμετοχή των Αγράφων στην Αλπική ζώνη της Μεσογείου

-Η μοναδικότητα των Αγράφων στον ελληνικό χώρο

-Τα βουνά των Αγράφων ήταν και είναι υποχρεωμένα να ζoυν με τους δικούς τους πόρους, φυσικά με την τεχνολογική και χρηματοδοτική ενίσχυση από τους κεντρικούς αναπτυξιακούς πόρους

-Τα Άγραφα είναι τόπος που  συντήρησε παραγωγικά και κοινωνικά 50.000 άτομα πληθυσμό στα προεπαναστατικά χρόνια 1800 μ.Χ.

-Η πολυμέρεια και η εσωτερική χωρητικότητα των Αγράφων μπορούν να οργανώσουν ένα μεγάλο αριθμό κατοίκων – παραγωγών, που θα λειτουργούν παραγωγικά υποστηριζόμενοι από σύγχρονες συνθήκες παραγωγικής, κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης βασιζόμενη στην καινοτομία, στην τεχνολογία και στην προστασία του φυσικού και ιστoρικού περιβάλλοντός τους.

Στα παραπάνω λήφθησαν υπόψη δύο πρόσθετες προϋποθέσεις :

-Υποδομές που θα ενοποιούν τον χώρο της καθημερινότητας και της παραγωγής με τους χώρους των μονοπατιών της Φύσης και της Ιστορίας

-Αποτελεσματική δικτύωση της δημόσιας προστασίας (civil protection) κατά παντός  κινδύνου.

Μέσω της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις των οποίων τα αποτελέσματα θα μεταβάλλουν τη φυσιογνωμία την εικόνα του ορεινού χώρου των Αγράφων, καθιερώνοντάς τον ως πρότυπο τόπο ανάπτυξης ορεινών περιοχών, προορισμό, τόπο κατοικίας, τόπο άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Οι ωφελούμενοι τομείς

Οι τομείς που θα επωφεληθούν είναι:

-Αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.

-Πολιτική στέγασης, με την παρoχή κινήτρων και διευκολύνσεων, που μπορεί να περιλαμβάνει κοινωνική κατοικία ή άλλα προγράμματα παροχής στέγης με ευνοϊκούς όρους.

-Γεωργικός & Κτηνοτροφικός Τομέας με δράσεις όπως ο «Ορεινός ολοκληρωμένος αναδασμός».

-Ανταγωνιστικότητα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, μέσω φορολογικών εργαλείων.

-Εγχώριος Τουρισμός.

-Έρευνα & καινοτομία σε ορεινές περιοχές.

-Ευρυζωνικότητα και νέες τεχνολογίες.

-Μικρές επιχειρήσεις και εργαστήρια οικοτεχνίας.

-Εξοικονόμηση ενέργειας με δράσεις όπως είναι η εγκατάσταση λαμπτήρων LED στους οικισμούς, η χρήση ΑΠΕ στη μικρή κλίμακα σε σπίτια και επιχειρήσεις.

-Αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών (υγείας ή φυσικών φαινομένων) μέσω της δημιουργίας ισχυρού δικτύου επέμβασης. Αξιοποίηση των υφιστάμενων σχέσεων αλληλεγγύης μεταξύ των μόνιμων κατοίκων και ενίσχυσής τους.

Τρεις άξονες προτεραιότητας

Οι βασικοί άξονες προτεραιότητας του Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου και οι κατηγορίες έργων και δράσεων που αυτοί περιλαμβάνουν είναι:

Α’ Άξονας – Αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών

Ο Α’ Άξονας κοστολογείται στα 42 εκατ € και αφορά:

-Το οδικό δίκτυο και την οδική ασφάλεια

– Την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου

– Τη συντήρηση και ανάδειξη μνημείων

– Δράσεις Ενεργειακής εξοικονόμησης πόρων

Β’ Άξονας- Ανάπτυξη παραγωγικού ιστού και ευκαιρίες οικονομικής εξέλιξης Κοστολογείται 32 εκατ € και αφορά:

– Υποδομές και Δράσεις για προσέλκυση επενδύσεων

-Ενίσχυση της προώθησης και παραγωγής τοπικών προϊόντων

-Προστασία, διαχείριση και ανάδειξη περιβαλλοντικών πόρων

-Διασύνδεση των τοπικών πόρων με την επιστημονική κοινότητα

-Ανάδειξη του πολιτισμού

-Ανάδειξη μονοπατιών και θεματικών διαδρομών

-Προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού

Γ’ Άξονας – Δημόσια Προστασία και Δικτύωση κοινωνικών δομών και μεμονωμένων πολιτών

Κοστολογείται στα 16 εκατ.€ και αφορά:

– Ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των Δήμων

-Αναβάθμιση παροχής κοινωνικών υπηρεσιών

-Προώθηση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς

-Έργα υποδομής  για ύδρευση και αποχέτευση

-Ενίσχυση της ικανότητας των Δήμων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

-Αντιπλημμυρικά έργα

Προϋπολογισμός και χρονοδιάγραμμα

Ένα σύνολο περίπου 90 εκατομμυρίων ευρώ κατανέμεται σε ποσοστό 47% (42 εκ. €) σε δράσεις για «Αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών», 36% (32 εκ. €) για «Ανάπτυξη παραγωγικού ιστού & ευκαιρίες οικονομικής εξέλιξης» και 17% (16 εκ. €) για «Δημόσια Προστασία και Δικτύωση κοινωνικών δομών και μεμονωμένων πολιτών». Η χρηματοδότησή του έχει διασφαλιστεί από εθνικούς και ενωσιακούς πόρους και αναμένεται να ενταχθούν σε αυτό ν πάνω από 200 έργα και δράσεις

Το ΕΑΠ Αγράφων θα ολοκληρωθεί εντός Νοεμβρίου 2022 και η ολοκλήρωση των έργων θα πραγματοποιηθεί κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, ενώ όπως επισημάνθηκε

το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων αναμένεται να  αποτελέσει τον πιλότο για την ανάπτυξη για την ανάπτυξη των 38 μικρών ορεινών δήμων της χώρας. (Πληροφορίες από Κωστής Κριτσιάνης)


Άκης Σκέρτσος: Στα Άγραφα θα συντελεστεί τα επόμενα χρόνια μια μικρή κοσμογονία

Τη σημασία ενός κράτους που σέβεται και νοιάζεται τον πολίτη, όπου κι αν ζει αυτός, τονίζει ο Υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος με ανάρτησή του στο Facebook.

Η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου:

Η ανάρτηση του Δημάρχου Αργιθέας κ. Ανδρέα Στεργίου:




Total
0
Shares
Previous Article
Πόλος έλξης η Λίμνη Πλαστήρα με την «απόβαση» 30 FERRARI από Ιταλία - Μοναδική συγκέντρωση πολυτελών αυτοκινήτων FERRARI στο Mouzaki Palace Hotel & Spa - Τετραήμερο στο MOUZAKI PALACE με τα διάσημα αυτοκίνητα της FERRARI

Μοναδική συγκέντρωση πολυτελών αυτοκινήτων FERRARI στο Mouzaki Palace Hotel & Spa

Next Article
xoreftiko Vatsounias paidiko

Ξεκινούν τα μαθήματα για τα τμήματα χορευτικού του Εκπολιτιστικού, Λαογραφικού & Χορευτικού Όμιλου Βατσουνιάς

Related Posts