Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσσαλών Ηλιούπολης «ΝΙΚ. ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ», έλαβε μέρος στο 1ο Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας

ilioupoli gefsignosia 11

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσσαλών Ηλιούπολης «ΝΙΚ. ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ», έλαβε μέρος στο 1ο Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας

  • Φεστιβάλ γευσιγνωσίας στο Δήμο Ηλιούπολης Αττικής, στις 6 και 7 Μαΐου 2023

Στις 6 και 7 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε, στην Ηλιούπολη, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, το 1ο Φεστιβάλ γευσιγνωσίας, με τη συμμετοχή εννέα (9) Πολιτιστικών Συλλόγων της Πόλης, υπό την αιγίδα του Δήμου Ηλιούπολης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσσαλών Ηλιούπολης με την επωνυμία  «Ν.ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ», έλαβε μέρος  στο Φεστιβάλ, με το δικό του «Θεσσαλικό» Περίπτερο  και με μία  μεγάλη ποικιλία από τα  πλέον αντιπροσωπευτικά  προϊόντα της Θεσσαλίας, όλα αρίστης ποιότητας. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία σε χιλιάδες επισκέπτες του Περιπτέρου να τα δοκιμάσουν και να εκφράσουν τα κολακευτικά  τους σχόλια.

Η Θεσσαλία, η κατοικία  των Θεών, που έτρωγαν αμβροσία και έπιναν νέκταρ, έχει πλούσια γαστρονομική παράδοση, που αρχίζει από τα προϊστορικά χρόνια, συνεχίζεται μέχρι σήμερα  και αποτελεί  αναπόσπαστο μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, αλλά  και της μεσογειακής υγιεινής διατροφής.

Αυτή η παράδοση είχε την τιμητική της στο φεστιβάλ της Πόλης μας. Η ποικιλία, η αυθεντικότητα, η ποιότητα, η ισορροπία σε προϊόντα ζωϊκής, ή φυτικής προέλευσης, όπως και σε γλυκά και ποτά,  επισημάνθηκε και αναγνωρίσθηκε από  την πλειονότητα των επισκεπτών. Η μεγαλύτερη  γκάμα από τις χειροποίητες παραδοσιακές πίτες, όπως, πλαστός, μπατζίνα, πρασοτυρόπιτα, κολοκυθόπιτα, σπανακόπιτα, ρυζόπιτα, γαλατόπιτα, τυρόπιτα και  χορτόπιτα, ήταν πάνω στο τραπέζι.

Η πανδαισία συμπληρώνονταν με Χωριάτικα λουκάνικα από την Καρδίτσα, μανούρι και  φέτα από τη Λάρισα, τσαλαφούτι  Αγράφων,  χαλβά φασάλων (ταψιού και τυποποιημένου),  απευθείας από τη πηγή, που είναι τα Φάρσαλα, επώνυμα χειροποίητα Λουκούμια ΛΕΜΑ, από την Καρδίτσα, αυθεντικές ποικιλίες ποτών, όπως τσίπουρο από τον Τύρναβο και την Ν. Αγχίαλο, ποικιλία αρωματικών πιστοποιημένων  κρασιών από τον Τύρναβο, την Ν. Αγχίαλο και  τη Δαφνοσπηλιά Καρδίτσας, γευστικοί ξηροί καρποί από την Ελασσόνα, αμυγδαλοβούτυρο από τη Λάρισα και  νόστιμα  αμύγδαλα από τη Γλαύκη Λάρισας.

Αποδείχθηκε ότι η  φαντασία, το μεράκι, η δημιουργικότητα, ο δυναμισμός, η ποικιλία γεύσεων, η υψηλή διατροφική αξία, ο σεβασμός στις παραδοσιακές αξίες της υγιεινής μεσογειακής διατροφής,  δημιουργούν μια ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα για τη Θεσσαλία. Προϊόντα, όπως το τσαλαφούτι, που «τρελαίνει τον ουρανίσκο», ορισμένες παραδοσιακές πίτες, πχ  ο πλαστός και η μπατζίνα, καθώς και το αμυγδαλοβούτυρο, ήταν από τα λιγότερο γνωστά και άξιζε να προβληθούν στο  κοινό της Ηλιούπολης, η προσέλευση του οποίου, ήταν πέραν πάσης προσδοκίας.

Το γεγονός ότι φεστιβάλ αυτό συνδυάσθηκε και με την ανάπτυξη παραδοσιακών χορών, του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, υπό την επιμέλεια της δασκάλας Χορού κ. Ευαγγελίας Χαντζή και τη ζωντανή μουσική της κομπανίας του Κώστα Κολτούκη και Στέφανου Κόπανου, την οποία και ευχαριστούμε πολύ, προσέδωσε ένα χαρακτήρα γιορτής και  χαράς, που έφερε κοντά πολλούς ανθρώπους και  παράλληλα άφησε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον για  ένα επόμενο φεστιβάλ που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους παραγωγούς να συμμετάσχουν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο της Πόλης κ. Γιώργο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, για την πρωτοβουλία, οργάνωση και υποστήριξη αυτής της  μεγάλης και σύνθετης δράσης, καθώς και όλους τους συνεργάτες του. Ευχαριστούμε όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της, που συμμετείχαν στην ίδια δράση, για την άριστη συνεργασία, τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου μας και  όλους τους εθελοντές μας για την  πολύτιμη βοήθειά τους. Ευχαριστούμε όλους τους παραγωγούς της Θεσσαλίας, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας  και συμμετείχαν με τα προϊόντα τους. Η συμβολή τους ήταν η πλέον καθοριστική για την επιτυχία του Φεστιβάλ. Ευχαριστούμε τα Επιμελητήρια Καρδίτσας και Λάρισας, για την βοήθειά τους και  όλους τους πολίτες, που προσήλθαν και «τίμησαν» τα  προϊόντα μας.

Στο φυλλάδιο, που επισυνάπτεται και εκδόθηκε με την επιμέλεια του Δήμου Ηλ-λης,  γίνεται αναφορά στο λογότυπο, την επωνυμία και την έδρα του κάθε παραγωγού. Σύντομα θα αναρτηθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                       Η Γεν. Γραμματέας

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ                                      ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΣΤΡΑΒΑΚΟΥ


hlioupoli gefsignosia 1 karagouna 1 kleistos ilioupoli 1




Total
0
Shares
Previous Article
dianomi trofimwn teba Larisa

Διανομή τροφίμων από το πρόγραμμα TEBA

Next Article
Nikos Efthymiadis 222

Ευχαριστήριο του Νίκου Ευθυμιάδη: «Συνεχίζουμε δυναμικά για το Νομό Καρδίτσας και την Ευημερία του»