Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος επέστρεψε και η Καρδίτσα έζησε μια γιορτή

Ο Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος επέστρεψε και η Καρδίτσα έζησε μια γιορτή

Ο Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος επέστρεψε και η Καρδίτσα έζησε μια γιορτή

Μια μοναδική ποδηλατική πανδαισία είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε έπειτα από απουσία 11 ετών τον ΔΕΗ international tour of Hellas  που διέσχισε σχεδόν όλη την χώρα για 5 ημέρες, με την πόλη μας να έχει την τιμητική να φιλοξενεί 2 ημέρες της διοργάνωσης καθώς ήταν ο τερματισμός του 3ου ετάπ την Παρασκευή 29/04 και η αφετηρία του 4ου ετάπ το Σάββατο 30/04.

Σ’ αυτές τις δύο ημέρες η πόλη μας γέμισε με χρώματα, δράση, πανάκριβαποδήλατα, μηχανές, αυτοκίνητα και βαν υποστήριξης των ομάδων, αθλητές, δημοσιογράφους και θεατές από διάφορα μέρη του κόσμου και ήρθε λίγο πιο κοντά στο άγνωστο, ως επί το πλείστον κοινό, άθλημα της ποδηλασίας δρόμου. Απολαύσαμε ένα πολύ υψηλού επιπέδου θέαμα και μάθαμε έννοιες του αθλήματος όπως πελοτόν, ξεκόλλημα, εταπ, στροφάρισμα, σπρίντ, σημασία χρώματος φανέλας μπλε, κόκκινη, λευκή κ.α.

Αντιληφθήκαμε πόσο όμορφο αλλά και δύσκολο συνάμα είναι το άθλημα της ποδηλασίας δρόμου με επίκεντρο το πολύχρωμο καραβάνι που διέσχιζε με φινέτσα και ταχύτητα τεράστιες αποστάσεις  για συνεχόμενες ημέρες και που συχνά ερχόταν αντιμέτωπο με καιρικές και άλλες προκλήσεις. Είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε πως η ποδηλασία δρόμου είναι ταυτόχρονα ένα ομαδικό και ατομικό άθλημα, με ομάδες στις οποίες οι αθλητές έχουν ρόλους και στρατηγική ενώ καλούνται να υποστηρίξουν ένα συγκεκριμένο αθλητή της ομάδας που έχει τη δυνατότητα να νικήσει τον γύρο ή το ετάπ, προστατεύοντας και βοηθώντας τον καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής μέχρι το σημείο της επίθεσης ή του τελικού σπριντ. Σε αυτό το ιδιαίτερο άθλημα επίσης μπορεί να υπάρχουν πολλοί νικητές. Εκτός του  μεγάλου νικητή του γύρου και κατόχου της μπλε φανέλας (στον Ελληνικό αγώνα) έχουμε και τους κατόχους της φανέλας των βουνών , των πόντων, του καλύτερου νέου αλλά και τους νικητές των ετάπ.

Αν και οι αριθμοί δεν δίνουν την ακριβή εικόνα του γεγονότος ας δούμε τον Γύρο Ελλάδας με νούμερα:

20 ομάδες, 139 αθλητές εκ των οποίων 108 Ευρωπαίοι, 10 αθλητές από την Ωκεανία, 9 από την Ασία, 7 από την Βόρεια Αμερική, 2 από τη Νότια Αμερική και 2 από την Αφρική.

Ο αγώνας μας έλαβε χώρα σε 5 ετάπ:

27/04 (190.1k) Ηράκλειο – Χανιά, 28/04(165k) Αθήνα – Ιτέα, 29/04 (172.5k) Δελφοί – Καρδίτσα, 30/04 (176.5k) Καρδίτσα – Λάρισα , 01/05 (154.5k) Καλαμπάκα – Ιωάννινα.  Ο Γύρος Ελλάδας είχε παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη σε 45 διεθνείς τηλεοπτικούς σταθμούς και όλη η δράση μεταδόθηκε σε περισσότερες από 150 χώρες!

Νικητής του Γύρου Ελλάδας  και κάτοχος της μπλε φανέλας ήταν ο :

Aaron Gate  / Black Spoke Pro Cycling

Νικητήςτων πόντων και κάτοχος της κόκκινης φανέλας ο :

Nils Lau Broge  / BHS – PLBetonBornholm

Βασιλιάς των βουνών και κάτοχος της πορτοκαλί φανέλας αναδείχτηκε ο:

Embret Svestad-Baardseng  / TeamCoopSykkel

Ενώ καλύτερος νέος και κάτοχος της λευκής φανέλας ήταν ο:

David Gonzalez Lopez  / TeamCajaRural-SegurosRGA

Ο Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος επέστρεψε και η Καρδίτσα έζησε μια γιορτή

Στον αγώνα συμμετείχαν οι εθνικές ομάδες της Ελλάδας και της Κύπρου με τον Κύπριο Ανδρέα Μιλτιάδη μετά από μια εξαιρετική εμφάνιση να παίρνει  την ένατη θέση στη γενική. Καλύτερος  Έλληνας ήταν ο Περικλής Ηλίας που κατατάχθηκε 23ος. Τον Περικλή είχαμε την ευκαιρία να τον δούμε στο βάθρο στον επεισοδιακό τερματισμό στην πόλη μας με μια πτώση στην τελευταία στροφή.

Μέσα από αυτή την δημοσιότητα και το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας για το άθλημα της ποδηλασίας δόθηκε η ευκαιρία  για την προβολή της ιστορία μας, του πολιτισμού μας, των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, της φύσης που πλαισιώνει τον τόπο μας, των χωριών μας, των λιμνών μας και των σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος στις πέντε ηπείρους και κατ’ επέκταση για τη διαφήμιση και την αναγνώριση της Ελλάδας, και της Καρδίτσας όπως δεν είχαμε φανταστεί. Η δυνατότητα δε αυτή, η οποία πιθανότατα θα υπάρχει και για τις επόμενες χρονιές δίνει το στίγμα για την προετοιμασία που πρέπει να γίνει για τη νέα χρονιά ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι με περισσότερες προτάσεις, διάθεση και συμμετοχή.

Ένας Ποδηλατικός Γύρος λοιπόν δεν είναι μόνο χιλιόμετρα και υψομετρικά. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η επιτυχής ανάδειξη του αθλήματος αλλά και του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης. Και όσο και αν η περιοχή μας είναι εξοικειωμένη με το ποδήλατο εδώ και πολλά χρόνια όσο και αν έχουμε προχωρήσει σε υποδομές και ποδηλατική κουλτούρα πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όπως να δοθούν χώροι για την αθλητική ποδηλασία, και οι δράσεις για το ποδήλατο να αποκτήσουν την φρεσκάδα, την ποιότητα και την ουσία που αρμόζει σε μια περιοχή που θέλει να έχει κομβική θέση για το ποδήλατο και την βιώσιμη κινητικότητα στην Ελλάδα. Το κομμάτι της αθλητικής ποδηλασίας έχει τεράστια περιθώρια εξέλιξης στην περιοχή μας εξαιτίας των ειδικών χαρακτηριστικών του τόπου αλλά και της δράσης του Ποδηλατικού Συλλόγου Καρδίτσας- Πανδίων  που αποτελεί μια φιλόξενη αγκαλιά για την αθλητική ποδηλασία και όλους τους νέους και νέες της περιοχής μας που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το συναρπαστικό άθλημα.

Κάθε αρχή και δύσκολη λένε αλλά όταν η δυναμική και το πείσμα των Ελλήνων ενώνεται για ένα καλό σκοπό τότε το όραμα του Υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη  ξαναζωντανεύει και η ποδηλατική επανάσταση ξεκινά.

Με την σειρά της η τοπική αυτοδιοίκηση και στο επίπεδο που την αναλογούσε με αρμόδιο τον κο.Τσιάκο Βασίλειο και με συντονιστή τον κο. Αντωνίου Σωτήριο  έφερε εις πέρας μία τόσο υψηλών  προδιαγραφών και απαιτήσεων διοργάνωση.

Ο  Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αμυράς Γεώργιος παρομοίασε τον Ποδηλατικό Γύρο ως ένα τρένο με πολλά βαγόνια. «κάθε βαγόνι και ένας υπέροχος σταθμός, ένα βαγόνι που υπηρετεί το ποδήλατο ως άθλημα, το άλλο βαγόνι το «τουριστικό», καθώς οι περιοχές που περνάει το ποδήλατο προβάλλονται και δέχονται επισκέπτες από όλον τον κόσμο και ένα βαγόνι για το «περιβάλλον» ένα άλλο για την βιώσιμη κινητικότητα κ.ο.κ. Αυτή ακριβώς την πολυεπίπεδη διάσταση του Γύρου πρέπει να συλλάβουμε και εκεί ακριβώς να επενδύσουμε στο μέλλον.

Ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας τελείωσε αλλά μόλις ξεκινάει το μακρύ ταξίδι του για τα επόμενα χρόνια!

Όπως αναφέρει και ο Elbert Hubbard:

” Η καλύτερη προετοιμασία για να γίνει καλή δουλειά αύριο, είναι να γίνει πολύ καλή δουλειά σήμερα”

Ποδηλατικός Σύλλογος Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
SYRIZA PS ekloges 15 MAH

Εκλογικά κέντρα και διαδικασία για την εκλογή προέδρου και Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Next Article
Συνεδριάζει το ΔΣ του Επιμελητηρίου Καρδίτσας την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 - Ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα - Επιμελητήριο Καρδίτσας: Ημερίδα για την δημόσια εκτέλεση μουσικής από τις επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης - Συνεδριάζει το ΔΣ του Επιμελητηρίου Καρδίτσας την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023 - Επιμελητήριο Καρδίτσας: Άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του Ν. Καρδίτσας που επλήγησαν από τον «ΝΤΑΝΙΕΛ» - Ενημέρωση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από πλημμύρες - Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Καρδίτσας στην 87η Δ.Ε.Θ. - Τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Καρδίτσας - Επαναληπτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Καρδίτσας - Ειδική εκδήλωση με θέμα την Πάταξη της Παραοικονομίας και του Παρεμπορίου και την προστασία των στεγασμένων επιχειρήσεων - Συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Καρδίτσας - Συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το Επιμελητήριο Καρδίτσας

Επιμελητήριο Καρδίτσας: Συγκέντρωση διαφημιστικού ψηφιακού υλικού από τις επιχειρήσεις μέλη του

Related Posts