Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο πλούτος του χωριού της Οξυάς ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ με τη (διπλή) ψήφο ενός και μόνο ατόμου

Ο πλούτος του χωριού της Οξυάς ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ

 

Ο πλούτος του χωριού της Οξυάς ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ

με τη (διπλή) ψήφο ενός και μόνο ατόμου, που ορκίστηκε να υπηρετεί τα συμφέροντα του χωριού 

Συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Οξυάς πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 27-1-2019, με μοναδικό θέμα «τη λήψη απόφασης για την υπογραφή συμφωνητικού με την εταιρία «ΑΡΓΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», που παρουσίαζε τα υποσχόμενα «ανταποδοτικά» για την κατασκευή στο ποτάμι του χωριού του «μικρού» υδροηλεκτρικού «Μελίσσι».

Παρά τις αντιδράσεις των παριστάμενων φορέων και λοιπών Οξυωτών αλλά και του τοπικού συμβούλου της μειοψηφίας Κων/νου Χρ. Γκέκα και απόντος του έτερου Τοπικού Συμβούλου κου Σπύρου Σωτηρίου, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κος Λάμπρος Β. Ευθυμίου αποφάσισε.…. μόνος του (με την ψήφο του προέδρου να επικρατεί, κατά το νόμο) την υπογραφή του συμφωνητικού με την εταιρία, αφού ο έτερος τοπικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κος Σπύρος Σωτηρίου δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, δηλώνοντας «κώλυμα», που ο πρόεδρος του χωριού χαρακτήρισε «προσωπικό δεδομένο».

Εφόσον, βέβαια, ο κος Σπύρος Σωτηρίου αντιμετώπισε πράγματι σοβαρό πρόβλημα, που τον εμπόδισε να προσέλθει στη συνεδρίαση, είναι κάτι που πρέπει όλοι μας να σεβαστούμε. Αν, ωστόσο, η απουσία του οφείλεται σε προσπάθεια αποφυγής ανάληψης ευθυνών για το συγκεκριμένο έργο, προκειμένου ν’ αποκτήσει «άλλοθι» ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, αφήνουμε την αντίστοιχη κρίση στους συγχωριανούς μας. Γιατί, σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε πως τίποτα δεν εμπόδιζε τον κο Σωτηρίου να ζητήσει την αναβολή της συνεδρίασης και τη μετάθεσή της σε κατάλληλο χρόνο – ενέργεια στην οποία και από μόνος του ο πρόεδρος κος Λάμπρος Ευθυμίου μπορούσε να προβεί αλλά δεν το έκανε – ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα παρουσία όλων των μελών του Τοπικού Συμβουλίου. Εύλογο, λοιπόν, ν’ αναρωτιόμαστε για το τι «ανάγκασε» τον πρόεδρο του χωριού να «πάρει πάνω του» και να «περάσει» μόνος του από το Τοπικό Συμβούλιο το σοβαρό αυτό θέμα, για το οποίο οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας είναι έντονες και από καιρό γνωστές.

Παρόντες στη συνεδρίαση εκπρόσωποι της Περιβαλλοντικής Κίνησης «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς» και του Λαογραφικού Αρχαιολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας», καθώς και αρκετοί ακόμα Οξυώτες, που υπενθύμισαν στον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου την υπόσχεση που από κοινού με το Δήμαρχο Μουζακίου έδωσαν στους Οξυώτες, το Νοέμβριο του 2015, για λαϊκή συνέλευση, πριν την πρόοδο οποιασδήποτε διαδικασίας και κυρίως πριν τη λήψη οποιασδήποτε παραπέρα καθοριστικής για την εξέλιξη του έργου απόφασης.

Μάταια, ωστόσο, αφού ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κος Ευθυμίου είχε έρθει από …. «σκληρές» και «μοναδικές στο είδος τους ανά την Ελλάδα» (!!!), όπως δήλωσε, «διαπραγματεύσεις» με τον εκπρόσωπο της εταιρίας και ήταν, ως εκ τούτου ήδη «αποφασισμένος» για την παραχώρηση οριστικά του υδάτινου πλούτου του χωριού της Οξυάς, έναντι υποσχόμενων «ανταποδοτικών» ύψους 60.000 ευρώ ετησίως, συμπεριλαμβανομένων σ’ αυτά και εκείνων που εκ του νόμου υποχρεούται να καταβάλει η εταιρία.

Οι αντιδράσεις και το αίτημα του συμβούλου της μειοψηφίας Κων/νου Χρ. Γκέκα αλλά και των εκπροσώπων των φορέων του χωριού της Οξυάς καθώς και των λοιπών παριστάμενων Οξυωτών για αναβολή λήψης απόφασης και σύγκλιση Λαϊκής Συνέλευσης για το θέμα, ώστε να εκφράσει γνώμη το χωριό, αγνοήθηκαν από τον πρόεδρο κο Λάμπρο Ευθυμίου, με τον ίδιο να δηλώνει πως έχουν ήδη γίνει ενημερώσεις, στις οποίες οι Οξυώτες εκφράστηκαν «θετικά» για το έργο. Ως τέτοιες κατονόμασε αυτή της 29ης Δεκεμβρίου 2014 – στην καρδιά του Χειμώνα – στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου Οξυάς, για την οποία δεν είχαν ενημερωθεί ούτε καν αυτοί οι ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, καθώς και την πραγματοποιηθείσα αντίστοιχη συγκέντρωση Οξυωτών, το Νοέμβριο του 2015, στην Αθήνα, στις οποίες το κλίμα που επικράτησε για τα σχεδιαζόμενα στο χωριό της Οξυάς μικρά υδροηλεκτρικά ήταν απόλυτα αρνητικό και ήταν αυτό που ανάγκασε τον πρόεδρο της Οξυάς αλλά και το Δήμαρχο Μουζακίου να υποσχεθούν Λαϊκή Συνέλευση ή και τοπικό δημοψήφισμα για τα ίδια έργα, υπόσχεση, όμως, ποτέ δεν τήρησαν. Και όχι μόνο δεν τηρήθηκε η προαναφερόμενη υπόσχεση αλλά σήμερα, τρία χρόνια αργότερα, ο πρόεδρος της Οξυάς κος Ευθυμίου επιχειρεί να εμφανίσει το παραπάνω αρνητικότατο κλίμα ως «θετική» στάση των Οξυωτών απέναντι στα συγκεκριμένα έργα. Είμαστε σίγουροι, ωστόσο, ότι οι Οξυώτες και θυμούνται αλλά και ικανότητα να κρίνουν έχουν…..

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκαν στον κο Ευθυμίου από τους παριστάμενους εκπροσώπους φορέων του χωριού και τα καθοριζόμενα από τη με ημερομηνία 28-11-2018 απόφαση της αρμόδιας αδειοδοτικής αρχής για το μικρό υδροηλεκτρικό «Μελίσσι», σύμφωνα με τα οποία τα δεδομένα για τη χρήση του νερού κατά το στάδιο λειτουργίας του έργου, εφόσον αυτό υλοποιηθεί, αλλάζουν δραματικά σε βάρος των κατοίκων του χωριού, οι οποίοι σχεδόν αποκλείονται από τη χρήση του νερού για δικές τους ανάγκες. Στις επισημάνσεις αυτές ο κος Ευθυμίου αδιαφόρησε παντελώς ενώ έδειξε πως δε γνώριζε καν για την παραπάνω απόφαση, παρότι κατά το χρονικό διάστημα που αυτή εκδόθηκε, ο ίδιος «διαπραγματεύονταν», κατά τα λεγόμενά του, με την εταιρία.

Επιπλέον, στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των παριστάμενων φορέων του χωριού τόνισαν ιδιαίτερα στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κο Ευθυμίου σχετικά με τα σχεδιαζόμενα στο χωριό μικρά υδροηλεκτρικά, ότι από μελέτη των αντίστοιχων στοιχείων έχουν πεισθεί πως όχι μόνο δεν πρόκειται για επωφελή για το χωριό έργα αλλά, αντίθετα, για έργα επιζήμια και καταστροφικά για το περιβάλλον, που δεσμεύουν, ταυτόχρονα υπέρ ιδιωτών και σε βάρος των Οξυωτών το φυσικό και υδάτινο πλούτο του χωριού, εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό όχι μόνο την πραγματική ανάπτυξή του αλλά κι αυτή την ίδια την επιβίωσή του. Τόνισαν, ακόμα, πως είναι αναγκαίο να ληφθεί υπόψη ότι κανένα και οποιουδήποτε είδους και ύψους «ανταποδοτικό όφελος» δε μπορεί να αντισταθμίσει την αναμενόμενη από την κατασκευή και λειτουργία των ίδιων έργων περιβαλλοντική καταστροφή και τη βλάβη που απ’ αυτή θα υποστεί το χωριό και, κυρίως, πως τίποτα δε μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια του φυσικού και δημόσιου αγαθού του νερού, που για αιώνες αποτελεί πηγή ζωής για το χωριό και όχι μόνο. Συμπλήρωσαν, ακόμα, πως τα συγκεκριμένα «ανταποδοτικά» μηδενίζονται αν ληφθούν υπόψη τα «τέλη» που ΟΛΟΙ μας πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ υπέρ τέτοιων έργων αλλά και πως δεν τηρούνται ποτέ τα προβλεπόμενα ή τα συμφωνημένα για την καταβολή τους, επισημαίνοντας σχετικά το παράδειγμα του γειτονικού Δήμου Αργιθέας, που αναγκάστηκε πρόσφατα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση των δικαιούμενων ανταποδοτικών από το μικρό υδροηλεκτρικό στο χωριό «Αργύρι». Και, τέλος, ζήτησαν Λαϊκή Συνέλευση των Οξυωτών για το θέμα, προκειμένου να εκφράσει γνώμη το χωριό.

Ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω δε στάθηκε ικανό ν’ αποτρέψει τη λήψη της προαποφασισμένης και πολύ καλά, κατά τα διαφαινόμενα, προσχεδιασμένης απόφασης του προέδρου του χωριού, σε βάρος, όπως εκτιμούμε, του χωριού μας, τα συμφέροντα του οποίου ο ίδιος ορκίστηκε να υπηρετεί.

Τέλος, ενημερώνουμε τα μέλη μας καθώς και όλους τους συγχωριανούς μας ότι, στα πλαίσια των καθοριζομένων από το Καταστατικό του Σωματείου μας αλλά και των σχετικών εντολών της πρώτης Γενικής Συνέλευσης των μελών μας (Μάιος 2018), ασκήσαμε ήδη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, από κοινού και με άλλους απλούς Οξυώτες, νέα αίτηση ακύρωσης κατά της νέας τροποποιημένης (και δυσμενέστερης για την τύχη του υδάτινου πλούτου του χωριού μας) Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου, η εκδίκαση της οποίας αναμένεται, ενώ έχει αποφασιστεί και η άσκηση αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ίδιας απόφασης. Προς τούτο είναι αναγκαία και η οικονομική ενίσχυση της προσπάθειας, ζήτημα στο οποίο καλούμε τα μέλη μας αλλά και όλους τους συγχωριανούς μας ν’ ανταποκριθούν.

Περιβαλλοντική Κίνηση «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς», νόμιμα αναγνωρισμένο Σωματείο με τη με αριθμό 11/2018 απόφαση του Ειρηνοδικείου Καρδίτσας, με εγγεγραμμένους ως μέλη 449 Οξυώτες και καταγόμενους από το χωριό της Οξυάς.

13

12193714 892591910817413 496952148918166230 n




Total
0
Shares
Previous Article
Διεθνής κινηματογραφική παραγωγή στα Τρίκαλα αναζητά κομπάρσους

Διεθνής κινηματογραφική παραγωγή στα Τρίκαλα αναζητά κομπάρσους

Next Article
Συνελήφθησαν δύο άτομα στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας με 3 κιλά κάνναβης

Συνελήφθησαν δύο άτομα στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας με 3 κιλά κάνναβης

Related Posts

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ξεκινούν οι διαδικασίες διαβούλευσης για την ΟΧΕ Πολιτιστικών - Τουριστικών Διαδρομών - Ανοικτή Πρόσκληση για τις Ημερίδες Διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος Θεσσαλία 2021-2027
Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για την Π.Π. 2021-2027

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για…