Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας μαζί με Αντιπ/ρχη Κ. Τέλιο, τον εντεταλμένο σύμβουλο Κ. Μπαρμπούτη και συνεργάτες υπηρεσιακούς στα χωριά Αχελώου και το Ανθηρό για πρώτη φορά από το μακρινό 2011 !!!

kouretas vragianna argithae 2024

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας μαζί με Αντιπ/ρχη Κ. Τέλιο, τον εντεταλμένο σύμβουλο Κ. Μπαρμπούτη και συνεργάτες υπηρεσιακούς στα χωριά Αχελώου και το Ανθηρό για πρώτη φορά από το μακρινό 2011 !!!

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας*

Θετική έκπληξη επιφύλαξε στους Αργιθεάτες ,την ορεινή Περιοχή της Δυτικής και του Αχελώου ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας -σήμερα 19 φεβ 2024 – ,μόλις 50 ημέρες από την εγκατάσταση στην περιφερειακή Αρχή .

Οι ορεινοί δημότες των απόμακρων αλλά δημογραφικά ενεργών κοινοτήτων καλωσόρισαν Αιρετό Περιφερειάρχη για …πρώτη φορά ,από το μακρινό 2011…!

Έφθασε πρωινές ώρες για «επίσκεψη εργασίας» , ταξιδεύοντας 180 χλμ από Λάρισα σε Ανθηρό ( έδρα δήμου)- Βραγκιανά – Καταφυλλι- Αργύρι.Στα όρια Θεσσαλίας με Αιτωλία – Ευρυτανία – Αρτα .
^ Συνοδευόμενος από τον Τοπικό Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κώστα Τέλιο , τον εντεταλμένο σύμβουλο – αιρετό Κ Μπαρμπούτη, την Δντρια ΔΤΕ Καρδίτσας , υπηρεσιακούς παράγοντες .
^ Τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Β Στεργίου , όλοι οι Αντιδήμαρχοι [Θαν Καραγεώργος – Ν Σακκάς – Κ Γραμμένος – Μπ Πούλιος] , ο πρόεδρος ΔΣ Ηλίας Παπαδήμας και οι αιρετοί ΔΣ : Ηλίας Δ Στεργίου , Β Καμζέλης / κοινοτάρχες : Γιάννης Παπαϊωάννου – Ηλ Παναγιώτου – Ηλ Κολοκοτρώνης – Παν Λ Νικολάου.
Μαζί και οι τεως αιρετοί : Λαζ Τσιατσιάνης και Ευ Καραγιάννης.
° Σύσσωμη η αντιπολίτευση : Ολγα Κορλού – Κ Β Κούτσικος- Θαν Θοδωράκης.
^ Ο ιερέας Δ Αγόρης και μόνιμοι κάτοικοι . Από τον Δήμο Αγράφων Ευρυτανίας παρόντες : κοινοτάρχες Κέδρων : (νυν) κ Πέτσας – (τέως) κ Βασιλείου και ο Αντιδήμαρχος κ Ζαχαράκης.

° Στα Βραγκιανά , εκ μέρους των δημοτών – μόνιμων κατοίκων, μίλησε ο Θανάσης Μ Οικονόμου ( Δήμαρχος 1997-2010) ,ο οποίος μετέφερε την αγωνία του τόπου εξαιτίας
της πολυετούς εγκατάλειψης , των κακής βατότητας σχολικών και κτηνοτροφικών δρόμων , τα επικίνδυνα σημεία του κεντρικού δρόμου από Μουζάκι έως Βραγκιανά – Αργύρι.
Ζήτησε την τάχιστη δημοπράτηση του ώριμου έργου ασφαλτόστρωσης του διαπεριφερειακής σημασίας οδικού τμήματος : Βραγκιανά – Ρόγκια – Φελίκι ( όρια νομών)- μόλις 6 χλμ και των άλλων δικαίων αιτημάτων της περιοχής.

@ Ο Δήμαρχος σημείωσε με καθαρό τρόπο ότι μέσω του ΕΑΠ Αγράφων (90.000.000€) και τις επιτυχείς επαφές της δημ αρχής , ο υπόψη δρόμος εντάχθηκε στο Ορεινό Πρόγραμμα — που ως γνωστό εξαγγέλθηκε από πρωθυπουργό στο Ανθηρό τον Οκτώβριο 2022 για τους τρεις δήμους ενιαίου χώρου Αγράφων —-και έχει εγκριθεί με πολλή προσπάθεια το ποσό που απαιτείται των 6.600.000€ από την αρμόδια Επιτροπή ( καλοκαίρι 2023).
^ Ζήτησε από τον νέο Περιφερειάρχη να δει με ευαισθησία την επί πολλά χρόνια αδικημένη περιοχή- Αργιθέα των 20 κοινοτήτων , των μαθητών ,των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων , των ηλικιωμένων …
^ Την γρήγορη προώθηση διαδικασιών ( δημοπρασία – ετοιμασία φακέλων κα).

° Ο κ Κουρέτας δήλωσε -από το σημείο που τελειώνει η άσφαλτος και ξεκινάει ο χωματόδρομος προς Ρόγκια ( γέφυρα Μπρίτσιου ): Η νέα Περιφ αρχή δρομολογεί τις διαδικασίες δημοπράτησης του ώριμου έργου – φακέλου : ασφαλτόστρωση Περιφ ευθύνης οδικού τμήματος έως Ρόγκια και όρια ν Ευρυτανίας (6 χλμ), που ήδη έχει καθυστερήσει.
^Ευχαρίστησε τους αιρετούς και κατοίκους για στήριξη και υποδοχή .

@ Ακολούθως μετέβησαν όλοι στο Καταφύλλι / Αργύρι ,στη διασταύρωση του άλλου διαπεριφερειακού χωματόδρομου (5 χλμ) έως όρια Αιτωλοακαρνανίας .
^ Ο Δήμαρχος και τοπικοί αιρετοί ζήτησαν την σαφή δέσμευση του για σφιχτό χρονοδιάγραμμα ωρίμανσης φακέλου – χρηματοδότησης και δημοπράτησης του λίαν σημαντικού οδικού έργου ασφαλτόστρωσης, που θα άρει τον οδικό αποκλεισμό και θα ανακουφίσει μαθητές , οδηγούς και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής .

^ Ο Περιφ σύμβουλος Κ Μπαρμπούτης ( εξ αγχιστείας Αργυράτης) εξήγησε την αναγκαιότητα του έργου , όπως και ο προϊστάμενος ταμιακής του δήμου Θανάσης Πινακούλας , ο κοινοτάρχης Ηλ Παναγιώτου, ο Πέτρος Μπαμπάτσικος και οι αιρετοί ΔΣ Ολγα Κορλού- έκανε έκκληση για προτεραιοποίηση και ταχεία υλοποίηση και ο Ηλίας Στεργίου για γενικότερα επείγοντα ζητήματα κα .

@ Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας -κατά πληροφορίες- δήλωσε : κατανοούμε αναγκαιότητα και το δίκαιο του αιτήματος. Όμως χρήματα στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν καθότι έχουν ‘’κλειδώσει’’- ( οι πόροι του προγράμματος Θεσσαλίας )— από τον προηγούμενο περιφερειάρχη και Περιφ επιτροπή . Προέχει η ολοκλήρωση του φακέλου (επικαιροποίηση μελέτης, περιβαλλοντικά ) και με συνεργασία περιφέρειας -δήμου να πετύχουμε χρηματοδότηση από υπουργεία -ΠΔΕ κλπ.

@ Ζητήθηκε στην παρούσα φάση να βελτιωθεί άμεσα η βατότητα και οι λακούβες στον κεντρικό δρόμο ( πχ Μύλο Καταφυλλίου κα), όπου διέρχονται καθημερινά παιδιά για τα σχολεία , λεωφορείο ΚΤΕΛ κα.

^ Ακολούθως ο Τοπικός Αντιπ)ρχης Κ Τέλιος ( που σημειωτέον είχε επισκεφθεί το πρώτον τα χωριά Αχελώου τον Νοέμβριο 2023, ένα μήνα μετά τις εκλογές ) και ο Κ Μπαρμπούτης , έτυχαν φιλοξενίας σε κατάστημα του Αργυρίου. Ο περιφερειάρχης λόγω υποχρεώσεων αναχώρησε για Λάρισα .

°°° Πρώτα συμπεράσματα της θετικής επίσκεψης εργασίας του κ Κουρέτα:

1. Στις πρώτες 50 μέρες εξουσίας ο νέος περιφερειάρχης και οι συνεργάτες του έδειξαν ευαισθησία για την πιο απόμακρη ορεινή περιοχή Αχελώου – Αργιθέας , παρότι ολόκληρη η περιφέρεια ταλανίζεται από τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου.
Αποφάσισε να πραγματοποιήσει περιοδεία εργασίας , επιτόπου συναντήσεις και όχι …εθιμοτυπικές εμφανίσεις σε … καλοκαιρινά πανηγύρια ή «τελετές»….
Είδε το μείζον πρόβλημα Μ Σκάλας Ανθηρού , επικίνδυνα σημεία άξονα : Καρδίτσα – Αργιθέα ( Τυμπανος) – Αρτα ( Κοράκου ).

2. Άκουσε αιρετούς τόπου , μίλησε λιτά και με θετικό πρόσημο . Έδειξε να κατανοεί τα μείζονα προβλήματα και τη διαχρονική εγκατάλειψη . Στάθηκε σε οδικά αλλά και σε θέματα υγείας , πρόνοιας και άκουσε με προσοχή τον γιατρό ΠΙ Βραγκιανών Βύρωνα Γκόλια , στον οποίο υποσχέθηκε ολόθερμη στήριξη .

3. Ο Δήμαρχος Αργιθέας και όλοι οι Αιρετοί έθεσαν τα δίκαια αιτήματα , έδειξαν ενωτική παρουσία και πατριωτική συστράτευση . Ήταν μια επιτυχής κίνηση .Μια ημέρα ελπίδας και προοπτικής !

4. Ο αγώνας συνεχίζεται γιατί η γραφειοκρατική ‘’μηχανή’’ του νομού μας πάσχει – κατά τη γνώμη μας -εδώ και χρόνια , χρειάζεται καθημερινή επαφή και πίεση προς ΔΤΕ Καρδίτσας και Δνση Τεχνικών Θεσσαλίας ( Λάρισα).
Επίσης επικοινωνία με τους κοινοβουλευτικούς του ν Καρδίτσας , προβολή διαρκής μέσω ΜΜΕ .
° Ο ανταγωνισμός μεταξύ νομών και Περιοχών είναι αδυσώπητος , τα αιτήματα πολλά, αλλά είμαστε αισιόδοξοι γιατί ΤΩΡΑ , επιτέλους , έχουμε σύμμαχο και συμπαραστάτη τη νέα περιφερειακή αρχή , τον Περιφερειάρχη , τον Αντιπεριφερειάρχη , τους αιρετούς ΠΣ Θεσσαλίας, τις παρατάξεις .
Η ….σκληρή περίοδος πλήρους εγκατάλειψης (2011-23) έχει παρέλθει , η αλαζονεία και οίηση ανήκουν στην…. Τοπική ιστορία .

°°° Παρακολοθούμε – Παρεμβαίνουμε – Επαγρυπνούμε ….

*Δημήτρης Παπακώστας Αιρετός ΤΑ Θεσσαλίας (25 έτη)- Νομικός

kouretas vragianna argithae 2024 2 kouretas Vragianna Argithea 2024 1
Total
0
Shares
Previous Article
Πρόσκληση του Αρχαιολογικού Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μουζακίου "Οι Γόμφοι" για τη Γιορτή της Γυναίκας

Πρόσκληση του Αρχαιολογικού Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μουζακίου «Οι Γόμφοι» για τη Γιορτή της Γυναίκας

Next Article
Με τον Υπουργό Υγείας κ.Άδωνη Γεωργιάδη συναντήθηκε ο βουλευτής Καρδίτσας κ.Τέλης Σπάνιας

Με τον Υπουργό Υγείας κ.Άδωνη Γεωργιάδη συναντήθηκε ο βουλευτής Καρδίτσας κ.Τέλης Σπάνιας