Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο παράλληλος κόσμος του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

.

Έναν ολόκληρο παράλληλο κόσμο έχει δημιουργήσει το Φεστιβάλ Θεάτρου τα τελευταία χρόνια: Φέτος το φεστιβαλικό δεκαήμερο (9 έως 18 Μαρτίου) ανέβασε τον πήχη στο υψηλότερο επίπεδο, με παράλληλες εκδηλώσεις εφάμιλλες των μεγάλων διοργανώσεων του κέντρου των Αθηνών.

 Για να καταλάβετε πόσο μεγάλη σημασία έχουν οι παράλληλες εκδηλώσεις, είναι αυτές που ολοκληρώνουν το θεσμό και εμπλέκουν την τοπική κοινωνία. Και δεν είναι μόνο αυτό:

Πρόκειται για μοναδική ευκαιρία που έχουν οι φίλοι του θεάτρου κάθε χρόνο, καθώς μπορεί να συμμετέχει ενεργά και δωρεάν σε επιμορφώσεις, εργαστήρια, συναυλίες, αλλά και πολιτιστικά γεγονότα. Ένα από αυτά ήταν η καταπληκτική βιντεοπροβολή με έργα του τιμώμενου κ. Κώστα Τσόκλη, την οποία όσοι την παρακολούθησαν στο Κινηματοθέατρο το Σάββατο 17/3, ήταν οι πλέον τυχεροί της διοργάνωσης: Απόλαυσαν έναν συγκλονιστικό καταιγισμό εικόνων που έχει πλάσει εδώ και έξι δεκαετίες ο καλλιτέχνης, με τον ίδιο να αφηγείται γλαφυρά την ιστορία της δημιουργίας τους, ουσιαστικά την εθνική μας κληρονομιά στη σύγχρονη τέχνη. Ο Εικαστικός Όμιλος Καρδίτσας του αφιέρωσε την έκθεσή του που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 10/3.  Ο κύριος Τσόκλης έχει κάνει εικαστικές περφόρμανς σε μεγάλες σκηνές, στο Μέγαρο Μουσικής, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Επέλεξε ωστόσο να παρουσιάσει για πρώτη φορά το άρτιο αυτό θέαμα στην πόλη μας. Πρόκειται για  δώρο πολιτισμού στους Καρδιτσιώτες οι οποίοι στάθηκαν άξιοι απέναντι στην ευθύνη του θεσμού.

Στις υπόλοιπες παράλληλες εκδηλώσεις τα μέλη της κριτικής επιτροπής και τα τιμώμενα πρόσωπα του θεσμού, καθώς και οι συντοπίτες μας μετέδωσαν αφιλοκερδώς την επαγγελματική τους εμπειρία και την τέχνη τους :

  • την Τρίτη 13/3 εξήντα μαθητές του 1ου και 4ου λυκείου στο θέατρο ΌΨΕΙΣ συζήτησαν για την τέχνη και το βίωμα του ηθοποιού, με την πρωταγωνίστρια του θεάτρου, κυρία Λυδία Φωτοπούλου, που τιμήθηκε φέτος από το θεσμό.
  • την Τετάρτη 14/3 την μοναδική εμπειρία συνδυασμού θεατρικής θεωρίας και πράξης, είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν στη Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας όσοι παρακολούθησαν το σεμινάριο της ακαδημαϊκού κ. Ευανθίας Στιβανάκη και της ηθοποιού κ. Δήμητρας Χατούπη. Την ίδια ώρα τα παιδάκια του Δ΄ Παιδικού Σταθμού του Δήμου Καρδίτσας έκαναν το δημιουργικό θεατρικό παιχνίδι «Ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος» με τη συμπολίτισσα παιδαγωγό κ. Σύλβια Σινάνη.
  • Την Πέμπτη 15/3 στη Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας το μέλος της Κριτικής Επιτροπής του φεστιβάλ, η σκηνογράφος – ενδυματολόγος κ. Χριστίνα Κωστέα, δίδαξε την ιστορία της σκηνογραφίας στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου και του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Καρδίτσας. Χάρη στην υψηλή της κατάρτιση και με ιδιαίτερα εύληπτο τρόπο, με εικόνες και βίντεο, και τους έδειξε υπέροχες δουλειές που έχουν γίνει διεθνώς για το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας του Σαίξπηρ.
  • Το βράδυ της Πέμπτης 15/3, πριν ξεκινήσει η θεατρική βραδιά, το κοινό βίωσε τη συγκινητική τέχνη του κ. Λουκά Θάνου, μέλους της φετινής Κριτικής Επιτροπής. Ο μουσικοσυνθέτης, που ξεκίνησε γράφοντας για τον μεγάλο Νίκο Ξυλούρη, εδώ και δεκαετίες δημιουργεί στο εξωτερικό, επέστρεψε όμως στην πατρίδα για να κάνει νέες δημιουργίες, και με την ευαίσθητη ερμηνεία του Σταύρου Σιόλα, παρουσίασαν στο Κινηματοθέατρο τον νέο δίσκο του συνθέτη «Χρόνος Ερωτικός».
  • Φέτος συνέβη κάτι πρωτοφανές για το Φεστιβάλ Θεάτρου της Καρδίτσας: ο θεσμός που υποδέχεται ερασιτεχνικά σχήματα από όλη την Ελλάδα, για πρώτη φορά γέννησε τη δική του θεατρική ομάδα. Ερασιτέχνες διαφορετικών ηλικιών και ιδιοτήτων γνωρίστηκαν και συνεργάστηκαν υποδειγματικά όλη την περασμένη εβδομάδα του Φεστιβάλ στον χώρο του ξενοδοχείου ΚΙΕΡΙΟΝ. Έγιναν οι ίδιοι συγγραφείς και ηθοποιοί στο πρότζεκτ «Νάντια» με την καθοδήγηση του έμπειρου δημοσιογράφου, θεατρικού συγγραφέα και μέλους της Κριτικής Επιτροπής, κ. Μηνά Βιντιάδη. Η δοκιμαστική παράστασή τους, που ανέβηκε την Παρασκευή 16/3, στο θέατρο ΌΨΕΙΣ, εντυπωσίασε τους θεατές τους και δικαίωσε το δύσκολο αυτό εγχείρημα.
  • Το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας συνέχισε και φέτος την παρουσία του στις φιέστες του Φεστιβάλ Θεάτρου. Έτσι, την Κυριακή 18/3 το πρωί τα σύνολα κιθάρας ΄΄Legato΄΄, εγχόρδων και τζαζ ξεκίνησαν την πανηγυρική λήξη του Φεστιβάλ, που κορυφώθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας με τη συναυλία του Συνόλου Ελληνικής Μουσικής με τον τιμώμενο συνθέτη και ερμηνευτή Μπάμπη Στόκα.

Η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας ευχαριστεί θερμά τους συμμετέχοντες, τη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, το θέατρο ΌΨΕΙΣ, το ξενοδοχείο ΚΙΕΡΙΟΝ και το ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, και ευχαριστεί επίσης για την πολύτιμη συνεργασία τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Δ. Ε, καθώς και το Αστικό ΚΤΕΛ Καρδίτσας, που μετέφερε και φέτος δωρεάν τους μαθητές στον τόπο των σεμιναρίων.

FOTOPOULOU 5

LOUKAS THANOS

MOUSIK SXOLEIO

STIVNAKI XATOUPI

TSOKLIS

VINTIADIS 1




Total
0
Shares
Previous Article

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 2018

Next Article

Με επισημότητα ο εορτασμός της τελευταίας μάχης της Θεσσαλικής επανάστασης στη Ματαράγκα