Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) βραβεύει την Παιδική Δημιουργικότητα

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) βραβεύει την Παιδική Δημιουργικότητα

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) βραβεύει την Παιδική Δημιουργικότητα

Τα βραβεία απένειμε ο υπουργός Ανάπτυξης και  Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης  

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), με μεγάλη επιτυχία βράβευσε εχθές 8 συνολικά παιδιά για τις δημιουργικές ιδέες τους, σε ειδική τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Τα βραβεία αφορούσαν Εφευρέσεις και Βιομηχανικά Σχέδια. Η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος που προσφέρει ο ΟΒΙ από το 2007 σε μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Στο δημιουργικό μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος τα παιδιά καλούνται να παρουσιάσουν τις δημιουργικές τους ιδέες.

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) βραβεύει την Παιδική Δημιουργικότητα

Τα ισόβαθμα βραβεία που απονεμήθηκαν είναι τα εξής:

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ:

Τίτλος: Εξοικονόμηση Νερού

Εφευρέτες: Νεκταρία Παπαϊωάννου, Ειρήνη Στακιά, Κωνσταντίνα Στούμπου, Ιωάννα Ψυρίδη

Σχολείο: Η Ελληνική Παιδεία 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ:

Τίτλος: Μαξιλάρι Ηχείο

Εφευρέτης: Φάνης Γεωργάκης

Σχολείο: 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) βραβεύει την Παιδική Δημιουργικότητα

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ:

Τίτλος: Κούνια που σε κούναγε (Κούνια με φωτοβολταϊκά)
Εφευρέτες: Μαρία Ζωή Βαλεντή, Δάφνη Τσιλιμπουνίδη
Σχολείο: Λεόντειος Σχολή Αθηνών

ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ:

Τίτλος: Τσάντα διπλής χρήσης

Βιομηχανικός Σχεδιαστής: Μάρθα Χαλίλ

Σχολείο: 5ο Δημοτικό Σχολείο Ταύρου

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) βραβεύει την Παιδική Δημιουργικότητα

Τα βραβεία απένειμε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έδωσε το ακόλουθο μήνυμα για τη νέα γενιά:

«Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας αποτελεί ένα σημαντικό κτήμα του ελληνικού λαού, για την προστασία της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και την κινητροδότηση της εφευρετικότητας και της νεωτερικότητας.

Αυτές οι έννοιες καταφέρουν και συνδέουν τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία με όλες αυτές τις αξίες, με όλη αυτή τη νοοτροπία, που μόνο μεγάλο κέρδος μπορεί να προσδώσει σ’ αυτή την χώρα.

Η Ελλάδα που θέλουμε, είναι ακριβώς αυτή η Ελλάδα. Η Ελλάδα της προόδου, η Ελλάδα της εφευρετικότητας, η Ελλάδα της δημιουργίας.

Στον σύγχρονο κόσμο που ζούμε, φαίνεται πως οι νέοι άνθρωποι, η νέα γενιά, φαίνεται πως αποκτά ταλέντα και  δεξιότητες, που για εμάς τους μεγαλύτερους φαντάζουν πολύ δύσκολα.

Καθώς ο χρόνος αλλάζει με τόση μεγάλη ταχύτητα, εμείς οι μεγαλύτεροι προσαρμοζόμαστε με μεγαλύτερη δυσκολία, ενώ οι νεότεροι μπορούν και αντλούν ταλέντα και δεξιότητες, που για εμάς είναι πολύ εντυπωσιακές.

Η σημερινή πρωτοβουλία είναι πραγματικά πολύ αξιέπαινη, γιατί δίνει τον χώρο και δείχνει τον τρόπο στα παιδιά μας να συνδέονται με αυτόν τον καινούριο κόσμο της εφευρετικότητας.

Πραγματικά συγχαίρω όλα τα παιδιά που τολμούν, καθώς και όλα τα παιδιά που βραβεύονται σήμερα».

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) βραβεύει την Παιδική Δημιουργικότητα

Στην ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ, κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ανάφερε:

Ο Steve Jobs, ιδρυτής του τεχνολογικού κολοσσού της Apple, έλεγε:

«Οι μεγαλύτεροι ρωτούν «τι είναι αυτό;», αλλά τα παιδιά ρωτούν «τι μπορώ να κάνω μ’ αυτό;».

Γι’ αυτό ακριβώς βρισκόμαστε εδώ σήμερα, για να βραβεύσουμε και να συγχαρούμε παιδία για τις αυθεντικές τους ιδέες. Αργήσαμε βέβαια λίγο και τα παιδιά αυτά είναι πλέον έφηβοι. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για την επιβράβευση.

Στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) γνωρίζουμε πολύ καλά πως η Εκπαίδευση και η Έρευνα κατέχουν ένα δυναμικά εξελισσόμενο χαρακτήρα.

Δυναμικές και όχι στατικές είναι και οι εθνικές και οι παγκόσμιες προκλήσεις που αντίστοιχα διαμορφώνουν το σήμερα.

Και γι ‘αυτό η Πολιτεία πρέπει να τις παρακολουθεί και ακόμα περισσότερο να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία αυτή, διότι οι σύγχρονες απαιτήσεις, δημιουργούν εν δυνάμει προοπτικές και ευκαιρίες για όλους τους νέους μας.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του ΟΒΙ έχει ως στόχο να εισάγει τους μικρούς μαθητές με μικρά και σταθερά βήματα στην Οικονομία της Γνώσης που παρέχει ένα αναπτυξιακό πρότυπο, δημιουργώντας προοπτική και έμπνευση.

Και στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω το αρμόδιο Τμήμα Επικοινωνίας που τρέχει το Πρόγραμμα, και ειδικότερα την κυρία Εριφύλη Γαλλή που επιμελέιται των λεπτομερειών.

Η Έρευνα που διεξάγεται στους Ερευνητικούς Φορείς της χώρας μας καθώς και η πανεπιστημιακή Εκπαίδευση που είναι συνυφασμένη με την παραγωγή γνώσης μέσα από την Έρευνα, οδηγούν στην διαμόρφωση της έννοιας της Οικονομίας της Γνώσης.

Στον ΟΒΙ είμαστε διατεθειμένοι και προετοιμάζουμε τη νέα γενιά να απελευθερώνει και να αξιοποιεί το εξαιρετικό δυναμικό που διαθέτει και να αντιμετωπίζει τις σύγχρονες επιταγές για ανάπτυξη κριτικής σκέψης, για υγιή καινοτόμο προσανατολισμό και υγιή καταναλωτική συμπεριφορά.

Προσφέρουμε τη στοιχειώδη κατάρτιση στο κάλεσμα που καθορίζουν οι ανάγκες της αγοράς και ενισχύουμε  τις πεποιθήσεις και τις ιδέες των μικρών μαθητών ώστε να  εξυπηρετούν τις ανάγκες μιας υγιούς καινοτόμου δραστηριότητας, από πολύ μικρή ηλικία.

Τονώνουμε με απλά λόγια την έννοια της Έρευνας.

Τεχνικά προβλήματα που λύνονται με μία εφεύρεση, ένα ξεχωριστό ελκυστικό σχέδιο, ένα ευφάνταστο λογότυπο, είναι πράγματα που εμπεριέχουν την έννοια της άμεσης χρήσης.

Στόχος μας είναι να κεντρίζουμε, σε κάθε επίσκεψή τους στον ΟΒΙ, την δημιουργικότητά τους.

Συγχαίρουμε την περιέργεια, τη φαντασία, το συναγωνισμό, προσδοκώντας σε νέους ερευνητές, εφευρέτες, βιομηχανικούς σχεδιαστές, πετυχημένους μελλοντικούς επιχειρηματίες που απαντούν με τις αυθεντικές ιδέες στους στις σύγχρονες υποχρεώσεις και  δημιουργούν προοπτικές και έδαφος ευκαιριών, για ατομική προκοπή και επιτυχία.

Η κούρσα της Τεχνολογίας, η απελευθέρωση της Έρευνας, η ανάγκη προστασίας της Καινοτομίας  εφευρέσεων, βιομηχανικών σχεδίων και εμπορικών σημάτων μέσω του συστήματος της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας,  αποτελούν δείκτες κεντρικής προτεραιότητας για όλα τα σύγχρονα κράτη στο συνολικό μετασχηματισμό τους.

Όπως έχει αναφέρει ο Πρωθυπουργός της χώρας μας Κ. Μητσοτάκης, «η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί μια προϋπόθεση εθνικής επιβίωσης».

Οι μικροί αυτοί μαθητές, που παίζοντας, αποτύπωσαν πριν λίγο καιρό τις ιδέες τους στο χαρτί, είναι σήμερα έφηβοι που βραβεύονται γιατί το αξίζουν και το παράδειγμά τους είναι ο δρόμος προς την ανάπτυξη και τελικά την επιτυχία.

Συγχαρητήρια πολλά, παιδιά.

Συγχαρητήρια και στους γονείς που παραβρίσκονται σήμερα εδώ.

 
Total
15
Shares