Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) στον Λάκμο

Συνεχίζοντας τις εξορμήσεις του ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), το προηγούμενο Σαββατοκύριακο βρέθηκε σε αγαπημένο και πανέμορφο τόπο, στο βουνό Λάκμος ή Περιστέρι, το βορειότερο συγκρότημα της νότιας Πίνδου.

Δέκα εφτά μέλη του ΕΟΣΚ ξεκινήσαμε από Καρδίτσα το Σάββατο πρωί, με προορισμό το Χαλίκι στα 1150 μέτρα, ένα από τα ομορφότερα χωριά της νότιας Πίνδου. Χτισμένο στα ριζά μιας γυμνής, βραχώδους πλαγιάς του Λάκμου το Χαλίκι είναι το βορειότερο από τα βλαχοχώρια του Ασπροποτάμου. Είναι χωριό που το χειμώνα είναι σχεδόν έρημο, αλλά κάθε άνοιξη ”ζωντανεύει” από 500 περίπου μετακινούμενους κτηνοτρόφους, με δέκα χιλιάδες πρόβατα, που το χειμώνα κατεβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων.

Στη θέση αυτή βρισκόταν πιθανότατα μια από τις μεγάλες πόλεις της αρχαίας Αθαμανίας, η «Χαλκίς παρ’ Αχελώον». Το όνομα Χαλκίδα συναντάται μέχρι τον και 18ο αιώνα, ενώ η νεότερη ονομασία είτε προέρχεται από παραφθορά της παλιάς, είτε οφείλεται στα χαλίκια και τις κροκάλες που γεμίζουν την κοίτη του ποταμού μπροστά στο χωριό.

Κάτω από τα τελευταία σπίτια του Χαλικιού σμίγουν δυο ρέματα του Αχελώου, το ένα από την πλευρά του Λάκμου και το άλλο από την πλευρά της Ρόνας.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) στον Λάκμο

Ξεκινάμε την πεζοπορία μας από την πλατεία του χωριού, όπου δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που χτίστηκε το 1725 και ανηφορίζουμε στην αρχή σε χωματόδρομο, δίπλα στο Χαλικιώτικο ρέμα που αυτήν την εποχή έχει αρκετό νερό. Όσο ανεβαίνουμε το τοπίο εξελίσσεται σε πίνακα ζωγραφικής μιας και η εποχή είναι η ιδανική. Τα χιόνια που λειώνουν δίνουν την σειρά τους στους μωβ κρόκους, στα κίτρινα πανσεδάκια αλλά και άλλα πολλά άγνωστα αγριολούλουδα που γεμίζουν τα αλπικά λιβάδια. Μια έκρηξη χρωμάτων σε όλο το ορατό φάσμα, συνοδευόμενη από την απαράμιλλη μουσική των νερών.

Μετά από τρεισήμισι ώρες πεζοπορία όπου το μονοπάτι περνά από θαυμάσιες τοποθεσίες δίνοντάς μας την ευκαιρία να πλησιάσουμε σε καταρράκτες, να διασχίσουμε ρέματα, να δούμε σπάνια λουλούδια, να ανέβουμε μυτερούς βράχους, φτάνουμε στην θρυλική Βερλίγκα.

Αν υπάρχει επί γης παράδεισος πρέπει να είναι εδώ. Στα δυο χιλιάδες μέτρα, στα αλπικά λιβάδια της Βερλίγκας. Εδώ γεννιέται ο Αχελώος, άρα εφάμιλλο ενός θεού πρέπει να είναι το λίκνο του. Με την ορμή της νιότης πετιέται μέσα από τα έγκατα του βουνού, σέρνεται σαν φίδι και χάνεται σε μυστικά περάσματα για να εμφανιστεί πάλι χαμηλότερα σαν καταρράκτης, σαν ρέμα, σαν ποτάμι.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) στον Λάκμο

Είναι απίστευτη η ομορφιά του τοπίου, είναι κάτι συγκλονιστικό. Όσο το χιόνι διατηρείται και τα νερά δεν βρίσκουν διέξοδο, μια λίμνη σχηματίζεται. Η τρίτη δρακόλιμνη της Πίνδου, (οι άλλες δυο είναι αυτές της Τύμφης και του Σμόλικα). Στα νερά της αντικατοπτρίζονται λευκές οι γύρω κορυφές. Πόσο κρατά αυτό το θαύμα; Δυο τρεις βδομάδες το πολύ. Μετά όλα καταλαγιάζουν περνώντας στη φάση της ωριμότητας. Τυχεροί λοιπόν όσοι προλάβουν να δουν από κοντά αυτό το θαύμα. Εμείς δεν ήμασταν τόσο τυχεροί, τα χιόνια υποχώρησαν και ένα καταπράσινο χαλί διάστικτο με κίτρινα και μωβ χρώματα αποκαλύφτηκε.

Εδώ σ αυτό το υπέροχο τοπίο στήσαμε τις σκηνές μας στο καταπράσινο χορτάρι δίπλα στους πανέμορφους μαιανδρισμούς των νερών που διασχίζουν το οροπέδιο και καταλήγουν σε χοάνη με άγνωστο προορισμό.

Ξεκούραση για λίγες ώρες και στη συνέχεια ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή συγκροτήματος, την Τσουκαρέλα στα 2293 μέτρα όπου από κει έχουμε καταπληκτική θέα προς όλες τις κορφές του Λάκμου αλλά και προς το γειτονικά συγκροτήματα των Τζουμέρκων και της Κακαρδίτσας αλλά και τα πιο μακρινά, την Γκαμήλα – Αστράκα και τον Σμόλικα.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) στον Λάκμο

Επιστροφή στην κατασκήνωση, αφού περάσουμε ακόμα μια κορυφή την Πυραμίδα (2131μ), ενώ η φωτιά έχει ήδη ανάψει από τους φίλους που προτίμησαν να μην ανέβουν. Ψήσιμο, κρασί και τσίπουρο είχε στη συνέχεια υπό το φως των χιλιάδων αστεριών που μας συντρόφευαν όλο το βράδυ.

Την επόμενη μέρα αφού ξεστήνουμε τα αντίσκηνα, ανεβαίνουμε στην εντυπωσιακή κορυφή Μέγας Τράπος (2240μ) και από κει παρακάμπτοντας την Βερλίγκα αρχίζουμε την κατάβαση μέσω της Πλάκας και καταλήγουμε στο Χαλίκι, όπου και τελειώνει το απολαυστικό διήμερο με μπύρες στον πλάτανο της πλατείας.

Επόμενη δράση του συλλόγου είναι την Κυριακή 5 Ιούνη που γιορτάζεται η παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος με εύκολη πεζοπορία για παιδιά στη λίμνη Πλαστήρα.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του ΕΟΣΚ , στο https://eoskarditsas.blogspot.com και στο facebook – eoskarditsas και για επικοινωνία στα τηλέφωνα 6973695595 και 6974110853 και στο e-mail: eoskarditsas@yahoo.gr

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) στον Λάκμο

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) στον Λάκμο

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) στον Λάκμο

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) στον Λάκμο

Lakmos_eosk_6




Total
0
Shares
Previous Article

Η ταινία «The Nice Guys» στο Θερινό Κινηματογράφο Καρδίτσας

Next Article

ΟΑΕΔ: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τους δικαιούχους του Κατασκηνωτικού Προγράμματος