Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο Ορειβατικός Περιηγητικός Όμιλος Πύλης (Ο.Π.Ο.Π.) στον 33ο Κλασικό- Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών

Ο 33ος Κλασικός- Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών καθώς και οι Αγώνες Δρόμου 5 χλμ -10 χλμ, και αγώνας για τα Παιδιά είναι πλέον παρελθόν. Πόλος έλξης για χιλιάδες ανθρώπους παρά την δύσκολη εποχή της κρίσης. Ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με το Δήμο Αθήνας και Μαραθώνα, την υποστήριξη της Περιφέρειας και μεγάλο χορηγό τoν ΟΠΑΠ και ο οποίος γίνεται στη μνήμη του Έλληνα βαλκανιονίκη και ειρηνιστή πολιτικού Γρηγόρη Λαμπράκη πέρασε στην ιστορία ίσως ως ένας από τους πιο επιτυχημένους αφού συνολικά 43.000 δρομείς δήλωσαν συμμετοχή στο σύνολο των αποστάσεων, με τους 16.000 από αυτούς στον Μαραθώνιο δρόμο, αριθμός ρεκόρ για την ιστορία της διοργάνωσης.

Ένας διεθνής ετήσιος αγώνας μαραθωνίου που έχει καθιερωθεί να διεξάγεται τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου. Από μόνος του είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός. Η διοργάνωση έχει μικτό χαρακτήρα, τόσο για πρωταθλητές όσο και για μη ανταγωνιστικούς δρομείς αν και ξεκίνησε ως αγώνας κατά της εμπορευματοποίησης, από το 2001 ο ΣΕΓΑΣ συνεργάζεται με χορηγούς.

Ο αγώνας γίνεται στην κλασική διαδρομή και καθιερώθηκε προς τιμήν του άγνωστου Αθηναίου οπλίτη, ο οποίος το 490 π.Χ. έτρεξε από το Μαραθώνα στην Αθήνα για να ανακοινώσει την νίκη των Αθηναίων εναντίον των Περσών στη μάχη που διεξήχθη εκεί.

Πρόλαβε να πει«Χαίρετε! Νενικήκαμεν!» και στη συνέχεια εξαντλημένος έπεσε νεκρός. Μία μεταγενέστερη παράδοση, που όμως δεν μαρτυρείται από τις αρχαίες πηγές, ταυτίζει τον οπλίτη εκείνον με τον Αθηναίο ημεροδρόμο Φειδιππίδη που απέστειλαν οι Αθηναίοι στη Σπάρτη προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βοήθειά της κατά των Περσών.

Θεωρείται ως ένας από τους δυσκολότερους αγώνες Μαραθωνίου στον κόσμο, καθώς οι αθλητές καλούνται να διανύσουν 10 χλμ. ανηφόρας. Ο αγώνας ξεκινά από τον Μαραθώνα,ακολουθεί σχεδόν κυκλική πορεία γύρω από το μνημείο Πεσόντων –Τύμβος- περνάει από την Νέα Μάκρη και διασχίζει όλη την Λ. Μαραθώνος με κατάληξη το Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας.

Ο αγώνας της κρίσης, αφού ο ΣΕΓΑΣ δεν προσκάλεσε «ELITE» αθλητές. Έλληνες και ξένοι όμως πήραν την απόφαση να συμμετάσχουν στον αγώνα, προκειμένου να δοκιμάσουν ή ακόμα να υπερβούν τα προσωπικά τους όρια, τα όρια των αντοχών τους σε μια μοναδική εμπειρία.

Ο Ορειβατικός Περιηγητικός Όμιλος Πύλης (Ο.Π.Ο.Π.) στον 33ο Κλασικό- Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών

Ο Σύλλογος μας φέτος εκπροσωπήθηκε από 12 μέλη στην κλασική διαδρομή από 31 έως 65 ετών !!!! Στο αγώνισμα των 10km από 12 και στα 5Km από 2 μέλη. Οι 12 δώδεκα λοιπόν αφού συναντηθήκαμε στο στάδιο του Μαραθώνα για την αναμνηστική φωτογραφία αρχίσαμε να πηγαίνουμε και στο αντίστοιχο block περιμένοντας το “σήμα” εκκίνησης για την έναρξη της μεγάλης αθλητικής γιορτής, το οποίο δόθηκε από τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη και της περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου.

«Καλή επιτυχία σε όλους!!!»
«Να ακούτε το σώμα σας!!!»
«Να φτάσετε θριαμβευτές στον τερματισμό!!!»
«Η συμμέτοχή σας είναι ήδη νίκη!!!»
«Ο τερματισμός είναι θρίαμβος!!!»

Με την φωνή του Κωστάλα ξεκινήσαμε άλλοι πιο γρήγορα, άλλοι πιο αργά με υπομονή να μην υπερεκτιμήσουμε τις δυνάμεις, μας να φτάσουμε νικητές και με το χαμόγελο στο τέρμα! Με καιρό ίσως όχι τόσο σύμμαχο και ιδανικό για τους γρήγορους δρομείς, ιδανικός όμως για τους θεατές που απόλαυσαν τους δρομείς χωρίς να κρυώνουν. Οι σκέψεις και τα συναισθήματα που περνάνε από το νου δεν διατυπώνονται σε μια κόλλα χαρτί, πρέπει να συμμετάσχεις για να τα βιώσεις όλα αυτά.

“Όταν το σώμα παραδίδεται, τότε μόνο η δύναμη της θέλησης μπορεί να το ενεργοποιήσει. Δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι συμβαίνει στο μυαλό, στην ψυχή ενός δρομέα, στις αισθήσεις του και πέρα από αυτές…στην προσπάθειά του να αρνηθεί το σώμα του. Ο δρομέας που είναι σε θέση να συνεχίσει, είναι αυτός που έχει καταφέρει να κάνει την υπέρβαση σε ένα μεταφυσικό επίπεδο.»-ΓΚ-

Η εμψύχωση της ομάδας και έκπληξη για αρκετούς από εμάς ήταν ο Αλέξανδρος, ο Μάριος και ο Τάσος που οι φωτογραφίες, τα επιφωνήματα τους, μας δίνανε δύναμη. Προσωπικά λόγω της υποστήριξής της συμμετοχής μου και από τα ΕΛΤΑ, όπου εργάζομαι, τα συναισθήματα για τη ενέργεια που έδιναν οι συνάδερφοί μου ήταν απερίγραπτα.

Σε κάποιο άλλο σημείο δόθηκε και η εκκίνηση για τα 10Km και 5Km, στο Καλλιμάρμαρο για άλλα 14μέλη του συλλόγου που ξεκίνησαν την δική τους δρομική εμπειρία και απ’ ότι συμπεράναμε από τις φωτογραφίες τους, τα χαμογελά τους, είναι και η απάντηση της ικανοποίησης τους σε αυτό το γεγονός.

Γυρνώντας πίσω στους μαραθωνοδρόμους και φτάνοντας κάπου στην Ηρώδου Αττικού ξεκινάνε και οι μεγάλες στιγμές συγκίνησης για μας, αφού πλησιάζεις όλο και ποιο κοντά στο στάδιο και σίγουρα όλο και κάποιος δικός σου θα σε περιμένει στον τερματισμό να σε αποθεώσει.

Έτσι ιδιαίτερη συγκινητική στιγμή, εκτίμησης και σεβασμού για τον σύλλογό μας και για την οικογένεια μου κατ’ επέκταση ήταν η στιγμή τερματισμού του 65χρονου Γεωργίου Απ. Γούλα, επίτιμου πρόεδρου του συλλόγου που χωρίς ιδιαίτερες προπονήσεις άλλα με δύναμη ψυχής και θέλησης τερμάτισε τα 42.195μετρα. Τα συγχαρητήρια από όλους μας!!!

Προσωπικά και εκ μέρους του συλλόγου θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στον Δημήτρη Κόρακα, το πρώτο μέλος του συλλόγου που τερμάτισε στη κλασική διαδρομή, στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά, με χρόνο 03:17:40. Δημήτρη το μέλλον είναι δικό σου!!! Keeprunning!!!

Στον καθένα μας ξεχωριστά αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί θέλει δύναμη σωματική και ψυχική για να σταθείς στην εκκίνηση της οποιαδήποτε διαδρομής!!!!!!

Πολλά συγχαρητήρια επίσης σε όλα τα μέλη και φίλους του Ο.Π.Ο.Π. τα οποία μας ενθάρρυναν καθ όλη τη διάρκεια των τριών αγωνισμάτων.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, πρώτος τη γραμμή του νήματος στη κλασσική διαδρομή έκοψε ο Χριστόφορος Μερούσης με χρόνο 02:21:22, με δεύτερο τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο με χρόνο 02:27: 03 και τρίτο τον Δημοσθένη Ευαγγελίδη με χρόνο 02:27:28.

Στον Αγώνα τον 10.000μ. πρώτος τερμάτισε ο Κωνσταντινος Γκελαούζος με χρόνο 32:03, δεύτερος ο Χρήστος Μπουντούλης με χρόνο 32:12 και τρίτος ο Ραφαήλ Νικοδήμου με χρόνο 32:15.

Στον Αγώνα τον 5000μ. πρώτος τερμάτισε ο Χρήστος Καλλιάς με χρόνο 15:09, δεύτερος τερμάτισε ο Κωνσταντίνος Νακόπουλος με χρόνο 15:19 και τρίτος ο Μάρκος Γκούλιας με χρόνο 15:25

Τέλος πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους δρομείς του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων και ειδικότερα στους Νικόλα Γεραγόρη, Ηλία Γιακίμη, Κωνσταντίνο Κακαράντζα για τις εξαιρετικές τους επιδόσεις καθώς και στον κύριο Γιώργο Θέμελη που σε ηλικία 79 τερμάτισε στην 13 θέση σε ηλικίες άνω των 75 ετών.

Τα αποτελέσματα του Ορειβατικού Περιηγητικού Ομίλου Πύλης

42.195μ

Κόρακας Δημήτρης 03:17:00

Σχορτσιανίτης Αλέξανδρος 03:55:03

Κολέτσιος Αθανάσιος 04:06:18

Τσιονάρας Δημήτριος 04:14:17

Κουτσογιάννης Αθανάσιος 04:18:35

Καραμπέρης Άρης 04:20:32

Αναγνωστόπουλος Στέλιος 04:33:02

Μπαμπατσιάς Βασίλειος 04:33:02

Γούλας Απόστολος 04:46:39

Καραμπέρης Αθανάσιος 04:54:16

Παπαστεργίου Ελένη 05:03:12

Γούλας Γιώργος 07:03:25

10000μ

Μπαμπατσιάς Δημήτριος 42:38

Σκυφτας Βασίλης 47:44

Μπαλας Ιωάννης 48:41

Μπαμπατσιάς Κωνσταντίνος 48:46

Ανθόπουλος Πέτρος 52:02

Πανάγος Κωνσταντίνος 01:06:11

Τσελιγκα Κωνσταντίνα 01:16:27

Τσελιγκά Χριστίνα 01:16:28

Τριανταφύλλου Τριαντάφυλλος 01:19:22

Φωτίου Ιουλία 01:19:22

Καρανάσιου Ελένη 01:38:46

Καραμπέρης Χάρης 01:38:49

5000μ

Κωστήρα Αρετή 35:52

Αγγελοπούλου Φωτεινή 48:21

Για τον Ο.Π.Ο.Π
Ελένη Αρ. Παπαστεργίου
Αλέξανδρος Αρ. Παπαστεργίου




Total
0
Shares
Previous Article

Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων - «Το μωρό της Καμπούλ»

Next Article

Θανατηφόρο Τροχαίο Ατύχημα στα Τρίκαλα