Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης στην τύφλωση.

Apokatastash tyfloshs

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης στην τύφλωση.

Γράφει η Βασιλική Α. Βασιλείου

Χειρουργός Οφθαλμίατρος MD, MSc


Ο όρος “πλήρης τύφλωση” χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πλήρη απώλεια αντίληψης φωτός. Μόνο το 15%  των ατόμων με διαταραχή όρασης έχουν πλήρη τύφλωση, με την πλειοψηφία αυτών να διατηρεί έστω ένα ελάχιστο ποσοστό όρασης.

Ο όρος “χαμηλή όραση” περιγράφει αυτούς των οποίων η όραση δεν μπορεί να διορθωθεί πλήρως με την χρήση συμβατικών μεθόδων όπως με τα γυαλιά οράσεως, φακούς επαφής, φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση ή βοηθήματα χαμηλής όρασης.

Η “οπτική αναπηρία” είναι περισσότερο ένας λειτουργικός όρος που χρησιμοποιείται για τους ασθενείς  των οποίων, η μείωση της όρασης ,αλληλεπιδρά σε τέτοιο βαθμό με την λειτουργικότητα τους ώστε να καθίσταται δύσκολη  εως και αδύνατη η επιτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων όπως το διάβασμα, η οδήγηση και η παρακολούθηση τηλεόρασης. Περιλαμβάνει τόσο αυτούς με χαμηλή όραση όσο και τους ασθενείς με πλήρη τύφλωση.

Τα συμπτώματα που βιώνουν οι πάσχοντες περιλαμβάνουν: θολή ή ομιχλώδη όραση, κυματοειδή εμφάνιση των αντικειμένων κατά την κοντινή όραση, εμφάνιση μάυρων στιγμάτων στο οπτικό πεδίο, μειωμένη περιφερική όραση, δυσκολία κατά τη διάρκεια της νύχτας, δυσκολία στην αναγνώριση και διάκριση των χρωμάτων.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες τύφλωσης με τις κυριότερες παγκοσμίως να είναι : ο καταρράκτης, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδαςμ το γλαύκωμα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το τράχωμα.

Ο αριθμός των ατόμων με κάποια διαθλαστική ανωμαλία (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν με τις οφθαλμολογικές παθήσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω.Ωστόσο, τα διαθλαστικά σφάλματα μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν με την κατάλληλη διόρθωση (γυαλιά οράσεως, φακοί επαφής, διαθλαστική επέμβαση).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο οργανισμό Υγείας (WHO), 285 εκατομύρια άνθρωποι πάσχουν από κάποια οφθαλμολογική πάθηση. Από αυτούς τα 39 εκατομύρια είναι τυφλοί και 246 εκατομύρια εμφανίζουν χαμηλή όραση. Από τους ασθενείς με πλήρη τύφλωση το 90% εντοπίζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πάνω από 82% των ατόμων που είναι τυφλοί είναι άνω των 50 ετών. Παρόλα αυτά, ο αριθμός τύφλωσης στα παιδιά κάτω των 15 ετών αγγίζει το 1 περίπου εκατομύριο. Τέλος, οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο τυφλότητας σε σχέση με τους άνδρες.

Οι καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση ποικίλουν και μπορεί να οφείλονται σε γονιδιακούς, συγγενείς και επίκτητους παράγοντες. Η απώλεια όρασης μπορεί να εμφανιστεί αιφνίδια ή σταδιακά και μπορεί να είναι κεντρική όσο και περιφερική. Κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν μειωμένη ικανότητα διάκρισης χρωμάτων, γενικευμένη θολή όραση και δυσκολία όρασης στο σκοτάδι.

Η λεπτομερής οφθαλμολογική εξέταση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την πρόληψη, ,την ανίχνευση και αντιμετώπιση των καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση. Η εξέταση δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην λήψη οπτικής οξύτητας,αλλά σε έναν ενδελεχή έλεγχο της οπτικού συστήματος.

Ανάλογα με την αιτία της τύφλωσης, η απώλεια όρασης μπορεί να είναι σταθερή ή σταδιακά επιδεινούμενη. Καταστάσεις όπως η ηλικιακή εκφυλιση της ωχράς κηλίδας προκαλούν απώλεια κεντρικής όρασης αλλά ποτέ δεν καταλήγουν σε πλήρη τύφλωση. Αντίθετα, η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια μειώνει την περιφερική και κεντρικής όραση οδηγώντας σε ολική τύφλωση. Οι καταστάσεις που οδηγούν σε τύφλωση μπορεί να επιβραδυνθούν με πρώιμη διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία. Συνιστάται ένας πλήρης οφθαλμολογικός ελεγχος κάθε χρόνο για όλες τις ηλικίες.

Η τύφλωση σε κάθε της μορφή αποτελεί σημαντική νοσηρότητα επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν και των οικείων τους. Φροντίζουμε για την υγεία των ματιών μας κάνοντας τακτικούς προληπτικούς ελέγχους. Σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από χαμηλή όραση και τύφλωση και γινόμαστε αρωγοί σε κάθε τους προσπάθεια.

ofthalmiatrei Vaso Vasileiou 1Βασιλική Α. Βασιλείου

Χειρουργός Οφθαλμίατρος MD, MSc

Μουζάκι Καρδίτσας, 2445041160

 

ofthalmiatrei Vaso Vasileiou 2




Total
0
Shares
Previous Article
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού της ΕΜΥ

Περιφέρεια Θεσσαλίας-Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας: Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Next Article
Δήμος Πύλης - Απογραφή 2021: Aπογραφή Κατοικιών στον Δήμο Πύλης

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζεται η απογραφή Κατοικιών στον Δήμο Πύλης