Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

O Nαός του Απόλλωνα στο επίκεντρο συνεργασίας του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα- Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας

mitropoli naos1

Επίσκεψη εργασίας έκαναν ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος και ο επιστημονικός συνεργάτης, πολιτικός μηχανικός Μιχάλης Τζιθριώτη στην προίσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας Μαρία Βαϊοπούλου. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανάδειξη των αρχαιοτήτων της λίμνης Πλαστήρα, με επίκεντρο το ναό του Απόλλωνα της αρχαίας Μητρόπολης που βρίσκεται στο Μοσχάτο.

Ο δήμαρχος ανέφερε πρέπει να βρεθούν τρόποι αξιοποίησης των αρχαιοτήτων του Δήμου, με άμεση ένταξη στην πολιτιστική και τουριστική πραγματικότητα. Ο κ. Νάνος εξήγησε ότι η νέα δημοτική αρχή έχει σε προτεραιότητα το ναό του Απόλλωνα και στους άμεσους στόχους είναι να ενταχθεί στους επισκέψιμους χώρους της λίμνης Πλαστήρα. Ειδική αναφορά έγινε στην εκπαιδευτικά προγράμματα που προωθεί ο Δήμος ως μέρος της τουριστικής ανάπτυξης της λίμνης και εξέφρασε την βούληση να εντάξει τους αρχαιολογικούς χώρους στο πρόγραμμα των θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Επίσης ο δήμαρχος έθεσε το θέμα ολοκλήρωσης των ανασκαφών στο Νεοχώρι όπου βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα της νεολιθικής περιόδου, καθώς και έρευνα σε άλλα σημεία όπως το αρχαίο κάστρο στο Μορφοβούνι και οι άλλες αρχαιότητες διαφορετικών περιόδων που βρίσκονται περιμετρικά της λίμνης.

 Η κ. Βαϊοπούλου εξέφρασε τη χαρά της για την επίσκεψη και ενημέρωσε για τις ενέργειες που γίνονται από πλευράς της υπηρεσίας για την συντήρηση και συνέχιση των εργασιών που είναι απαραίτητες να γίνουν στο ναό του Απόλλωνα.

 Επίσης ζήτησε την υλική και οικονομική συνδρομή του Δήμου προκειμένου να ολοκληρωθούν κάποιες εργασίες  Για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ανέφερε ότι ο χώρος είναι διαθέσιμος και ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων έκανε ήδη κάποιες εκδηλώσεις, αλλά χρειάζεται οικονομική στήριξη που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε.

 Ο δήμαρχος κ. Νάνος δεσμεύτηκε: α) να στείλει άμεσα τα μηχανήματα και το προσωπικό του Δήμου  για να εκτελεστούν οι εργασίες που θέλει η Εφορεία Αρχαιοτήτων. β) να κάνει ενέργειες για να εξασφαλιστεί μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ μουσειοπαιδαγωγός ή αρχαιολόγος, για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τέλος, στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου λίμνης Πλαστήρα έτους 2020, εντάσσονται οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο, είπε ότι θα επιδιώξει να φέρει μία συναυλία – έκπληξη για το κοινό της Θεσσαλίας, μία ορχήστρα αποκλειστικά με αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα και όλες τις αρχαίες μελωδίες που διασώθηκαν μέχρι σήμερα.

 

nanos1




Total
0
Shares
Previous Article
nousios konstantinos

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνου Νούσιου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Next Article
ailanthos kopi dentrwn Mouzaki slide

Στο Μουζάκι...πήρε σειρά για κόψιμο ο Αείλανθος ο Θεραπευτικός

Related Posts