Ο λίβας…έκαψε τα σπαρτά, μετά τον παγετό – Ζημιές στα σιτηρά στον Θεσσαλικό κάμπο

sitira 1

Ο λίβας…έκαψε τα σπαρτά, μετά τον παγετό – Ζημιές στα σιτηρά στον Θεσσαλικό κάμπο

 «Σα το λίβα που καίει τα σπαρτά» λέει το σχετικό εμβατήριο και η αλήθεια είναι ότι τη φετινή άνοιξη γίνεται πολύ επίκαιρο..

Στον Θεσσαλικό κάμπο, μετά την κακοκαιρία «Μήδεια» το Φλεβάρη, είχαμε τον άκαιρο καύσωνα το διήμερο του Μεγάλου Σαββάτου 1 Μαΐου και της Κυριακής του Πάσχα στις 2, όταν η θερμοκρασία έφτασε στη Βαμβακού Φαρσάλων και τους 37,2 βαθμούς Κελσίου.

Τη μεγαλύτερη ζημιά όμως στα στάρια φαίνεται ότι την έκαναν οι έντονοι νοτιάδες του τελευταίου τριημέρου. Σύμφωνα με τους γεωπόνους Γιάννη Ράγκο και Ντίνο Μπλιάτσο που μίλησαν χθες στην εκπομπή «Θεσσαλών Γη» φαίνεται ότι σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλίας η ζημιά είναι τόσο μεγάλη, αφού έχουμε και προσβολή από μύκητα που δεν θα μπουν στα χωράφια να αλωνίσουν οι μηχανές γιατί θα είναι ασύμφορο.

Τα φυτά στρεσαρίστηκαν από τις φετινές καιρικές ανωμαλίες, καθώς από το Δεκέμβρη μέχρι τα μέσα Φλεβάρη είχαμε ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες , στη συνέχεια παγετούς Μάρτη και Απρίλη και πλέον έχουμε λίβα, που είναι καταστροφικός για τα σιτηρά. Και όλα αυτά ενώ φαίνεται πως λόγω της παγκόσμιας έλλειψης άρα και ζήτησης η χρονιά από πλευράς τιμών θα είναι εξαιρετική για τα δημητριακά, για στάρια και καλαμπόκια.

Μάλιστα ο γεωπόνος Γιάννης Ράγκος έκανε την εκτίμηση ότι οι τιμές στα αλώνια είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν από τα 25 λεπτά το κιλό για τα καλής ποιότητας σιτηρά

Χθες εξάλλου αναφέραμε ότι:

Οι πέντε ανοιξιάτικοι παγετοί σε συνδυασμό με τον πασχαλινό  λίβα στις 1 και 2 Μαϊου, φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές και στις καλλιέργιες σιτηρών στον κάμπο και ιδαίτερα στις πρώϊμες καλλιεργειες σκληρού σίτου και στα κριθάρια. Ήδη ο ΕΛΓΑ μετά από παρέμβαση και του προέδρου του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Κώστα Γιαννακού, αλλά και τηβ συνάντηση του δημάρχου Σοφάδων Θάνου Σκάρλου με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Αντρεά Λυκουρέντζο, ξεκινά τις διαδικασίες για την ανγγελία των ζημιών

Συγκεκριμένα από 17 έως 21/5/2021 μπορούν οι παραγωγοί σιτηρών σε Φάρσαλα και Σοφάδες, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές από τον παγετό στις 9/4/2021 να προχωρήσουν σε δηλώσεις στους ανταποκριτές ΕΛΓΑ

Οι παραγωγοί δεν είναι απαραίτητο να έχουν καταθέσει δήλωση ΟΣΔΕ για το έτος 2021, αλλά θα πρέπει να έχουν μαζί τους ως δικαιολογητικό τη δήλωση ΟΣΔΕ 2020.

ΠΗΓΗ: thessaliatv.gr
Total
14
Shares